Vulin: Plenković pred Srbima ne bi smeo da ponovi "glupost" da su Hrvati većinski bili u partizanima 1Foto: Beta/ MUP SRBIJE

Možda premijer Hrvatske Andrej Plenković može pred članicama Evropske unije da priča da su Hrvati većinski bili u partizanima, ali pred Srbima takvu glupost ne bi smeo da ponovi, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin. 

„Da bi se istina o ulozi hrvatskog naroda u Drugom svetskom ratu sakrila, planski se smanjuje broj ubijenih u Jasenovcu i ćuti se o bezbrojnim jamama i poklanoj srpskoj deci“, navodi se u saopštenju Vulina.

To je i razlog, kako navodi Vulin, „što je vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac trebalo da postane svetac, jer ako je vikar ustaške vojske svetac, onda je i vojska koju je duhovno vodio sveta kao i on“.

Vulin je komentarisao izjavu premijera Hrvatske da su, kako se navodi u saopštenju, „Hrvati dali najveći broj partizana“.

Plenković je juče u govoru u Spomen-parku „Brezovica“, kod Siska, podsetio da je u Hrvatskoj posle nemačke okupacije Kraljevine Jugoslavije uspostavljen „kvislinški režim NDH“.

Istakao je da je pre 80 godina u Brezovačkoj šumi 70-ak boraca, uglavnom Hrvata, osnovalo prvi Sisački partizanski otpor, a već 1941. partizanski pokret u Hrvatskoj imao je 7.000 pripadnika među kojem su bili i mnogi Srbi iz Hrvatske.

„U odnosu na broj stanovnika, Hrvatska je imala najmasovniji pokret otpora u Evropi, dok je od preko 200.000 poginulih partizana trećina bila iz Hrvatske“, rako je Plenković.

„Time je Hrvatska dala velik doprinos porazu Hitlera i njegovom nacističkom poretku u Europi, a Hrvatskoj je osigurano istaknuto mesto među zemljama pobjednicima Drugog svetskog rata“, rekao je on.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Vulin: Plenković pred Srbima ne bi smeo da ponovi „glupost“ da su Hrvati većinski bili u partizanima”

  1. Pa u pravu je ako Hrvatima zove građane NDH. Najviše je žrtava bilo sa te teritorije. Ako upakuješ kako treba eto.

  2. Samo jedan primer..12.slavonska brigada na osnivanju imala 800 boraca od kojih su 790 bili Srbi…a šta dalje pisati..nisu li se brigade zvake sa predznacima Kordunaška,Lička.Banijska..zašto nije bili Istarska ili međimurska…stvar je malo drugačija nakon kapitulacije Italije..tada dosta hrvata iz Dalmacije pristupa partizanima

  3. Naša pamet.Mi slavimo četnike a oni dokazane antifašiste.Na kraju će biti da smo mi u Jasenovcu izvršili genocid nad Hrvatima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.