Za Vučića su svi opozicionari lopovi i secikese 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Vređanje opozicionih predstavnika od strane vlasti postalo je normalna stvar u Srbiji.

U tome čini se prednjači predsednik Srbije koji gotovo u svakom svom javnom nastupu lidere opozicije Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Sašu Jankovića, Boška Obradovića naziva lopovima i secikesama.

Poslednji u nizu „na udaru“ prvog čoveka države našao se Dušan Petrović, predsednika Političkog saveta Zajedno za Srbiju, zbog namere ZZS sa se priključi opozicionom Savezu za Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je komentarišući najavu formiranja opozicionog bloka rekao da očekuje da se svi ujedine. „Očekujem da im se pridruži i Boško Obradović, (Milan) Stamatović, pa još kako se zove ona lopuža iz Šapca, onaj koji je pokrao sve banke, Dušan Petrović, veliki lopov, ozbiljan lopuža, zvani Šane. Ima on još jedan nadimak, ali je nepristojno da o tome govorim. Očekujem da se i on pridruži. Kada me pitate što nije procesuiran, pa pitajte sudije i tužioce koje su oni postavljali…ali, ozbiljna lopuža“, rekao je Vučić.

Na Vučićevu izjavu reagovala je i informativna služba Zajedno za Srbiju saopštenjem u kojem se navodi da je Srbija zarobljena država. „Organizator grupe koja je okupirala javni život u Srbiji je Aleksandar Vučić. Vučić i grupa vrše pritisak na sudove, zloupotrebljavaju tužilaštvo, policiju, BIA i celokupan represivni aparat izvršne vlasti da bi uništili svakoga ko drugačije misli. Zloupotrebom medija i finansijske moći, te angažovanjem podzemlja ova grupa danonoćno, fanatično radi na zatiranju slobodne debate i političke opozicije“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, gomila lažnih i besmislenih optužbi, koje je Vučić izneo na račun Dušana Petrovića, slika su i prilika ovakvog kabadahijskog ponašanja. „Ustav Srbije i važni međunarodni ugovori, kojima je naša zemlja pristupila, garantuju građanska i politička prava i slobode, koji predstavljaju temelje civilizovanog života. Vučić i grupa svakodnevno gaze ova osnovna pravila. Srbiju su pretvorili u kaljugu, po kojoj sa zadovoljstvom gacaju. Posledice su nesagledive. Ovakvo rušilaštvo mora biti zaustavljeno“, smatraju u ZZS.

Ta stranka podržava sabiranje i zajedničko organizovanje svih političkih snaga i građana, koji su spremni da se bore za to da u Srbiji o javnom životu istinski odlučuju milioni ljudi, a ne jedan čovek. To je, kako navode, uslov da bismo sebi, kao građani Srbije, stvorili priliku za izgradnju bogatog i slobodnog života.

Politički analitičar Vladimir Goati za naš list kaže da su ovakve Vučićeve izjave samo jedna od kockica u većoj slagalici koja ukazuje na veoma loše odnose između političkih aktera vlasti i opozicije.

– Opozicija je poražena i izgubljena, a vlast je zaista počela da veruje da je nezamenjiva i večita. Iz takvih pozicija proizilaze veoma loši odnosi te dve strane. To nije dobro i otežava rešavanje svih problema sa kojima se Srbija suočava, uključujući i Kosovo. Ukoliko bi odnosi vlasti i opozicije bili dobri, onda bi se došlo do konsenzusa, za koji sam ja, ispostavilo se pogrešno, očekivao da je moguće postići, bar oko pitanje Kosova koje prevazilazi nacionalno pitanje – kaže Goati.

Prema njegovim rečima, taj loš odnos je postao gotovo normalan, i stalno postoje obostrane optužbe i osuđivanja. Čak, kako ističe, ne samo na nivou predsednika države, ministara i lidera opozicije, već i ljudi iz drugog i trećeg ešalona političkih struktura.

– Nužno je spustiti loptu. I taj proces treba da krene od vlasti. Jer nije dobar ni za koga, a ponajmanje za demokratsku Srbiju. Ne može se tako lako nazvati neko lopovom bez sudske presude, pogotovo ako se neko obogatio u inostranstvu gde postoji uređen pravosudni sistem – zaključuje Goati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari