Zaharova: Kosovo, još jedna crna rupa 1Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je povodom predstojeće proslave deset godina od samoproglašenja nezavisnosti takozvane države Kosovo izjavila da je korupcija u toj zemlji u procvatu, nivo bezbednosti je kritičan, a raste i pretnja od terorizma, samim tim se postavlja pitanje koji je povod za slavlje u Prištini.

Kako je rekla, ta teritorija je postala još jedna „crna rupa“ sa čudnim statusom — sve se više čuju glasovi onih zemalja koje se kaju zbog odluke da priznaju njenu nezavisnost. 

„Pokušaji međunarodne organizacije da tu zemlju uključi u mnogobrojne strukture nisu uspeli, praksa implementacije evropskih šablona u kosovsku demokratiju je propala. Formirao se neodrživi polumarionetski režim koji odluke donosi na osnovu naređenja zapadnih diplomata“, istakla je Zaharova, a prenosi Sputnjik.

Zaharova je rekla i da se haos na Kosovu koristi kako bi se na toj teritoriji, pod okriljem rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, razmestile infrastrukture NATO-a, kao i američka baza Bondstil sa ciljem da se utiče na unutarpolitičke procese na Balkanu.

„Jednostrano proglašenje Kosova nije rešilo ekonomske probleme Kosova, nije rezultiralo povećanjem investicija, štaviše ta teritorija je postala još bednija odakle narod želi da pobegne. Korupcija je u procvatu, nivo bezbednosti je kritičan, u porastu je pretnja od terorizma, samim tim se postavlja pitanje koji je povod za slavlje u Prištini — razloga za slavlje jednostavno nema“, istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari