Ziberaj: Kosovo preko UNMIK-a treba da izda međunarodni nalog za hapšenje Dačićevog savetnika 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Savetnik šefa kosovske diplomatije Jetljir Ziberaj izjavio je danas da Kosovo mora, preko UNMIK-a, da izda međunarodni nalog za hapšenje Vladimira Cizelja, savetnika srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

„Ovaj zločinac povezan sa međunarodnim mrežama organizovanog kriminala i duboko umešan u koruptivne afere širom sveta, u ime Ivice Dačića pokušao je da nanese štetu Kosovu“, izjavio je Ziberaj.

U međuvremenu su potvrđeni raniji izveštaji Koha Ditore da Cizelj koristeći mito, vodi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Skandal je dodatno upotpunjen izveštajima da je šefica diplomatije Centralno afričke republike Silvie Baipo Temon dobila 305.000 evra od Srbije da potpiše pismo o povlačenju priznanja Kosova, bez konsultacija sa premijerom i odlučivanjem o ovoj vladi.

Prema CNC-u, nakon istrage utvrđeno je da se sredinom jula, ministarka Temon u Francuskoj sastala sa savetnikom potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivicom Dačićem, koji ima nadimak Vlad.

Za njega se kaže da je Dačićev tajni izaslanik, koji ima zadatak da u Africi lobira protiv Kosova, podmićujući zvaničnike koji su spremni na to.

Na osnovu pisanja Dejli Tajmsa, Vlad je ponudio ministarki Temon 200 miliona centralnoafričkih franaka, što je oko 305.000 evra. Ubrzo nakon toga, pred medijima u Beogradu, Dačić je predstavio povlačenje priznanja.

U martu ove godine Koha ditore je pisala da je Vladimir Cizelj, koji je rođen u Sloveniji i ima srpsko i izraelsko državljanstvo direktno uključen u lobiranje za povlačenje priznanja Kosova u državama Surinam, Komore, Lesoto i Burundi podmićivanjem zvaničnika tih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari