Kako zvuči prvi album "Haustora" posle 40 godina? 1

Grupa Haustor objavila je svoj prvi album 1981. godine na kojem su se našli hitovi „Mijenjam se“, „Moja prva ljubav“, „Tko je to“…

Povodom 40 godina od izlaska ovog albuma, Petar Janjatović, muzički novinar, kaže da pre prvog albuma Haustora u jugoslovenskom roku nije bilo takvih pesama: zlokobna „Crni žbir“, misteriozna „Noć u gradu“, crnohumorna „Tko je to“.

„Muzički i tematski pesme su ignorisale dotadašnje granice. Njihovi odjeci se čuju i danas. Kralj Čačka je imao dve godine kada je taj album objavljen. Kada slušam njegovu muziku ne mogu da se otmem utisku da su ga roditelji uspavljivali uz pesme „Duhovi“ i „Lice“, navodi Janjatović.

Branko Rosić, novinar, napominje da su Haustori mnoge stvari uradili prvi.

„Možda su prvi uveli Korta Maltezea u liriku jugoslovenskog rokenrola, među prvima su koristili neke pozorišne fazone što je bio zaostatak prog i simfo roka ali u novom presvlačenju novog talasa i više je imalo veze sa aktuelnim teatrom (Kugla glumište) nego citati rnr prošlosti. A i prvi su izazvali skandal dostojan Sex pistolsa, onaj Rundkeov srednji prst uživo u TV programu u najvećem jugoslovenskom prajm tajmu „Nedeljom popodne.“ I tu je negde došao i prvi album sa svim onim „Radiom“ i naravno već ozvaničenim hitom „Moja prva ljubav“, kaže Rosić.

Nenad Marić – Kralj Čačka, kantautor, kaže da je prvi album Haustora jedan od značajnijih albuma novog talasa kada se uzme u obzir njegov sadržaj, sjajne pesme i ono što se iz njega izrodilo u svim pravcima, kao uticaj i iskustvo za ostale albume Haustora a i za razvoj čitave scene tog vremena.

„Sjajno snimljena i izvedena, za mene i dalje aktuelna. Kao dokaz tome stoji pesma „Moja prva ljubav“ kao evergrin hit muzičke baštine čiji sam deo“, ocenjuje Marić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.