Spala knjiga na jedno slovo 1Foto: P. Lešević

Bez stranca nema udarca. Nije štamparska greška, dobro ste pročitali parafraziranu narodnu umotvorinu. Nigde se bolje nije primila nego u profesionalnim, pa i poluprofesionalnim sportskim klubovima. Pomodarstvo ili preka potreba, tek po ovom pitanju otišlo se toliko daleko da i klubovi skromnijih ambicija ne mogu da se zamisle bez njih. 

Mnogo je primera naročito u klubovima koji bi da imaju za nijansu širu ulogu od epizodne u kojima stranci brže nego se iko nadao pređu put od velikog pojačanja do ogromnog razočaranja.

U poređenju sa finansijskim alama u domaćim okvirima, a takvi su fudbalski i košarkaški sastavi večitih rivala, novopazarski klubovi elitnog ranga „pecali“ bi strance po preporuci ili tako što bi protrčali kroz našminkane video snimke.

Bilo je i lakovernih poteza koji bi se na kraju završili onom čuvenom – al’ nam uvališe. Nije Novi Pazar najgore prošao prilikom izbora ,,zvezda“, ali da je bilo kupovine mačaka u džaku, i te kako jeste.

Vrata strancima prvi je otvorio fudbalski klub. Izuzmemo li Bruna Matosa i Abdulaja Sisea pogodaka nije bilo. Najbolja odbojka igrala se bez prekograničnih igrača, kad su počeli da dolaze više su bodova odneli nego doneli (Alomija i Oufani).

Tek tada postalo je razumljivo da je vrhunski domaći igrač i kad traži najveću platu jeftiniji od stranca.

Odlazak Hamzagića  nikako nije mogao da se nadomesti, iako je Tupči za kratko vreme ostavio sasvim dobar utisak, za razliku od Saboa.

Nije se promašilo ni sa tehničarom Lesikom, pa ipak kad se zna koliko je novca trebalo izdvojiti prvo za sertifikate, potom i za plate tim igračima, više je nego logično što je Novi Pazar dve godine nakon takvih vratolomija pri dnu drugog ranga takmičenja.

Lepo je što su velika dugovanja svedena na nulu i nimalo nije lepo što je jedan tako uspešan klub sišao gotovo bez borbe sa najviše scene sa malim izgledima da se na nju u skorije vreme vrati.

I najbolja košarka u Pazaru se igrala kad u timu nije bilo stranaca.

Majkl Melori će se najduže pamtiti, najviše po tome što je upao u sastav koji je i bez stranaca imao moć.

Njegov sunarodnik Aleks Merzet po tome da nikako nije mogao da ukapira da biti stranac u Srbiji, a verovatno je tako i u svakoj drugoj zemlji, znači da moraš da budeš dvaput bolji od domaćeg igrača na svojoj poziciji.

Kajron Meklur to tek nije bio, kao ni Simeon Karter. Jedini za koga bez uvijanja može da se kaže – bez stranca nema udarca, to je Patrik Rembrent.

Danas se Novi Pazar može pohvali sa tri superligaša, što znači da je potreba za strancima umanjena, ali nije prestala.

U poslednjih pet sezona nikad ih nije bilo manje i nikad nije bila manja vajda od njih.

Tamirlan Džamalutdinov, Rus – Dagestanac, trenutno jedini stranac u novopazarskom sportu, zgrabio je fudbalsku desetku na dresu i to mu je do sada najveći dostignuće.

One bitnije brojke su više nego skromne, od 17 utakmica odigrao je sedam od kojih samo dve u početnoj postavi. U cifarskoj koloni mesta se našlo još za jedan žuti karton.

Imao je juče dobru priliku da popravi utisak, jer se pretpostavlja da je trener Radojičić u osmini finala Kupa šansu dao igračima sa klupe.

I pored toga što joj mnogi osporavaju kvalitet Košarkaška liga Srbije je zanimljiva strancima. U njoj igraju momci iz Francuske, Turske, Gruzije, Ukrajine…

Ipak, za košarku sinonim su Amerikanci. Zato i u najzabačenijim delovima sveta skoro da nema lige u kojoj oni kolo ne vode i po brojnosti i po kvalitetu najzastupljeniji su i kod nas.

Neretko im je to i jedina preporuka, pa i pored toga nema ko ne bi Amera u timu. Izuzmemo li one koji stižu u evroligaške klubove ostalima je uz neke izuzetke novac najveći motiv.

Kad ga nema u obećanom iznosu i u dogovorenim terminima pakuju se i odlaze.

Kao što uglavnom ne razumeju zašto moraju da budu dvaput bolji od domaćeg igrača, još manje su im jasne situacije kad novac kasni i trikovi koji prate te momente – biće za pet dana, pa kad rok prođe dođe novi petodnevni produžetak, i kad ni to ne upali u igru se ubace Mika i Pera – u priči kad Mika doturi Peri, onda ćemo i mi tebi.

Ta vrsta egzibicionizma retko da će više i uspevati.

Kevin Ver bio je predviđen za lidera aktuelnog sastava Novog Pazara.

Plejmejker je u košarkaškom svetu postao poznat po jednoj od najtežih i najbizarnijih povreda.

Pre osam godina kao najbolji defanzivac Luisvila na čijoj klupi je sedeo čuveni Majkl Križevski u duelu protiv Djuka koji je vodila još jedna trenerska legenda, Rik Pitino u pokušaju da blokira protivničkog igrača doživeo je takav prelom desne potkolenice da su kosti virele.

Od tada najboljeg odbrambenog igrača NCAA u Novom Pazaru su očekivali mnogo više od jedne dobre partije, u pobedi nad OKK Beogradom ugradio je 36 indeksnih poena, i to je bilo sve.

Od devet utakmica odigrao je svega pet i pred utakmicu na Zlatiboru došlo je do razlaza.

Saopšteno je zbog nediscipline, bilo to tačno ili ne, tek klub je ostao bez skupo plaćene lokomotive.

Pre njega otpao je drugi Amerikanac nigerijskog porekla Dejvid Onuora, e tek od njega nije viđeno ništa od onoga što ga je preporučilo za dolazak iz Pljevalja.

Kad je odlazio kao razlog navedeni su zdravstveni problemi, a utisak je da je njegov najveći problem bio igrački.

Kad se ovom dvojcu doda još jedan Amerikanac Ostin Poup, s kojim je ugovor precrtan tek nekoliko dana uoči početka lige posle jedne prijateljske utakmice na kojoj je ,,pokazao“ da nije pojačanje, onda se dođe do zaključka da je pronaći ,,pravog Amerikanca“ isto što i iglu u plastu sena.

I tako dođosmo do zaključka – tri Amerikanca, a nigde stranca i udarca.

Trener Darko Kostić po odlasku Vera kratko i jasno je rekao: ,,Nismo imali sreće sa strancima, treba nam neko poput Vera, ali neko ko se neće šetati po terenu“.

U KLS trenutno bez stranaca su Slodes, Dunav, Sloga, Radnički iz Kragujevca, Sloboda, Metalac i od skora Novi Pazar.

Klubovi iz Kraljeva, Kragujevca i Užica su u samom vrhu, ostali bliže dnu ili na dnu.

Primer je takav da se na osnovu njega može doneti više zaključaka, osnovni je da nije bitno da li je igrač domaći ili stranac, već da ima kvalitet.

Zar nije bolje i jeftinije biti osmi ili 14. bez stranca, nego osmi i 14. sa strancem?I z lige ispadaju 15. i 16. tim. Nešto drugo je kad se cilja prvo i drugo mesto (vode u Superligu).

Novi Pazar je umesto Kevina Vera angažovao Nemanju Nikolića (23) bivšeg igrača Sparsa, Borca iz Banjaluke i Igokee.

U prvoj utakmici na terenu je proveo skoro 19 minuta (sedmi igrač po minutaži), postigao je tri poena, za dva je šutirao 3-1, za tri poena 2-0, upisao dva skoka i tri asistencije.

Kad se to uporedi sa statistikom Kevina Vera (prosek minuta u igri 32, prosek poena 16 i asistencija šest na pet utakmica) za početak ne deluje nimalo ohrabrujuće, ali samo za početak. S druge strane Vera nije bilo na gostovanjima u Pančevu i Užicu, oba meča je Novi Pazar izgubio.

Međutim, poslednja dva duela sastav Darka Kostić, bez stranaca, dobio je u neizvesnim završnicama, u Pazaru protiv Metalca (92:88) i u Beogradom Slodesa (75:71) i oba duela su odlučili domaći igrači sa linije slobodnih bacanja, Asmir Numanović i Altin Islamović. Nije beznačajno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari