Bajern opet bez milosti 1Foto: EPA-EFE/ LUKAS BARTH-TUTTAS POOL

Završena je prva polovina Lige šampiona u fudbalu, a sito i rešeto grupne faze preguralo je 16 timova iz sedam zemalja.

Uz manje ili više muke, pre ili ranije, osam pobednika i drugoplasiranih ekipa nastavilo je da trči za evropskom krunom u još jednoj „korona“ sezoni elitnog takmičenja.

Ovo puta najviše iz Nemačke i Španije – (po) četiri učesnika uvodne prolećne runde.

Od nemačkih ekipa najviše je napravio pobednik A grupe Bajern, čija je dosadašnja odbrana titule samo nastavak nemilosrdne vladavine iz prošlog izdanja LŠ.

Remi sa Atletikom i tesna pobeda nad moskovskom Lokomotivom, nisu bacili čak ni senku na dominaciju Bavaraca u konkurenciji ta dva tima i Salcburga, a najviše datih golova od starta LŠ (18) samo su pojačali utisak o velikim mogućnostima Levandovskog i društva.

Dalje su prošle i obe Borusije.

Ona iz Dortmunda levom nogom je ušla u trku, ali je mladi tim rastao, a gol-mašina Erling Braut Haland isplaćivao svaki evro uložen u njegov transfer, pa su „milioneri“ sa četiri pobede, krug pre kraja, odneli lidersko mesto u F grupi.

Imenjakinja iz Menhengladbaha završila je na vicešampionskoj poziciji u grupi B i to tek tek u poslednjih 90 minuta, tako što je njen poraz od Reala poništio remi Šahtjora i Intera.

Na istu je doskočio i Lajpcig, čije polufinale iz sezone 2019/2020. očigledno nije bio prolazni uzlet nego najava jedne lepe ere, po zamisli mladog trenera Julijana Nagelsmana.

Pirineji se ponose Realom, njegovim gradskim rivalom Atletikom, Barselonom i Seviljom.

Prvi sa spiska (za sada) igra jednu od najlošijih sezona u prvenstvu u svojoj istoriji, ali su dva šuta Karima Benzeme spasila obraz osvajača 13 „ušatih“ pehara, od čega mu je čak tri doneo aktuelni trener Zinedin Zidan.

I drugi iz ovog kvarteta do samog kraja je strepeo za prolaz, ponajviše zbog dva remija sa Lokomotivom (M).

Sevilja je ranije prebrinula istu brigu, Barselona je relativno lako završila iza leđa Juventusa, mada je mesecima potresaju problemi na terenu, u svlačionici i u upravi.

Mančester siti, Liverpul i Čelsi brane ugled Engleske i Premijer lige.

Čelsi zasad to radi sa najviše stila, na četiri trijumfa i dva remija dao je 14 i primio samo dva pogotka.

Juventus  i Kristijano Ronaldo su i protiv Barselone pokazali da su ozbiljni u pokušaju da povrate staru evropsku slavu „stare dame“, dok je Lacio i pored četiri remija u F grupi uspeo da produži započetu misiju.

Tu su još Pari Sen Žermen koji opet pokušava da se arapskim gazdama najzad isplate silne pare uložene u tim, i „stari“ Porto.

Nosioci

Bajern

Real

Mančester siti

Liverpul

Borusija (D)

Juventus

Pari Ser Žermen

Nepovlašćeni

Atletiko

Borusija (M)

Porto

Atalanta

Sevilja

Lacio

Barselona

Lajpcig

Mogući Zvezdini rivali

Osim učesnika preteklih posle uvodne faze Lige Evrope, fudbaleri Crvene zvezde u prolećnom dvomeču šesnaestine finala slabijeg kontinentalnog takmičenja mogu za rivala da dobiju i nekog od osam „otpadnika“ iz elitne Lige šampiona. To su: Ajaks (Holandija), Mančester junajted (Engleska), Šahtjor (Ukrajina i Briž (Belgija), koji će biti među nosiocima zato što su osvojili više bodova u LŠ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari