Bajkoviti povratak otpisanog 1Foto: Lukas Coch/EPA

Finale Australijan opena između Rafaela Nadala i Rodžera Federera pripalo je 35-ogodišnjem Švajcarcu koji je trijumfovao rezultatom 3:2 (6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3), upisujući tako svoju 18. gren slem titulu i postajući drugi najstariji igrač koji je došao do gren slem trofeja.

Poslednji put Nadal i Federer našli su na Majorci u oktobru prošle godine kada je Rafa otvorio svoju tenisku akademiju – bila je to prilika da dvojica velikih rivala odigraju egzibicioni meč, ali povrede im nisu dozvoljavale čak ni to.

– Rekao sam mu da bih voleo da odigramo dobrotvorni meč, ali ja sam igrao na jednoj nozi, a on sa povredom zgloba. Uspeli smo da igramo malo sa nekim juniorima i obojica samo pomislili – to je u ovom trenutku najbolje što možemo – našalio se Švajcarac tada.

Tri meseca kasnije sreli su se u finalu Australijan opena. Nakon ispadanja Novaka Đokovića i Endija Mareja put je bio malo otvoreniji, ali ne i lagan – Nadal je u polufinalu u pet setova pobedio Grigora Dimitrova, Rodžer Federer dan ranije Stena Vavrinku.

– Bez reči sam. Nisam mislio da će nijedan od nas igrati u finalu Australijan opena kada sam bio pre nekoliko meseci na tvojoj akademiji. Ali evo nas stojimo ovde. Tenis je težak sport, nema nerešenih ishoda, neko je na kraju mora da pobedi. Kada bi bilo moguće, rado bih podelio ovu titulu – rekao je Federer obraćajući se Nadalu.

Sa ovom pobedom Federer je malo popravio skor protiv Nadala koji ga je u dosadašnjih 35 mečeva pobedio 23 puta.

– Rafa ima posebno mesto u mojoj karijeri. Mislim da me je učinio boljim igračem…. Kao što sam rekao pre finala: ako uspem da pobedim Rafu to će biti veoma slatka pobeda jer ga toliko dugo nisam nadigrao na gren slem turnirima, od 2007 – kazao je Rodžer.

Od rivala koji su odigrali toliko mečeva nije se očekivalo ništa manje od pet setova. Odigrali su finale koje je na momente delovalo kao putovanje kroz vreme. Pred peti odlučujući set Federer je zatražio medicinski tajm-aut, a pošto je Nadal otvorio završnicu brejkom, i potom sačuvao servis izgledalo je da će na kraju Švajcarca izdati snaga. Ipak, Federer nije odustajao, napadao je i bio nadomak oduzimanja servisa rivalu što mu je pošlo za rukom u šestom gemu. Od tog momenta Španac počinje da pada, u osmom gemu pravi dve duple servis greške koje protivnika dovode nadomak prilike za novi brejk što koristi tek iz petog pokušaja. Feder je servirao za pobedu, prvu šansu je propustio a kod druge pogađa viner. Nadal je zatražio čelendž, ali uzalud.

– Nakon što sam osvojio brejk u petom setu, one je zaigrao veoma agresivno, pogađajući neverovatne udarce. Imao sam šansu da zadržim servis. Da sam uspeo, ko zna šta bi se desilo. Mislim da je igrao izuzetno napadački tokom celog meča. Bilo mi je zato teško da igram onako kako sam planirao. Ipak mislim da sam uspeo da igram sa pravim pristupom, boreći se za svaku loptu – kazao je Nadal, dodajući da ga je možda malo usporio umor nakon polufinalnog meča protiv Dimitrova.

Na drugoj strani Federer je objasnio da je do pobede došao kada se opustio i zaigrao slobodno.

– U petom setu rekao sam sebi da igram bez opterećenja. Igraš sa loptom ne protivnikom. Budi slobodan u glavi, udarcima, idi na pobedu. Hrabrost se ovde nagrađuje…. – opisao je Federe šta mu se motalo po glavi.

Nakon dobijenog meča Feder je zaplakao. Ovoga puta, za razliku od 2009. godine kada je ga je na istom mestu Nadal nadigrao, rekavši mu „Žao mi je Rodžer zbog ovoga danas“, Švajcarac je plakao od radosti pre svega zbog spektakularnog povratka, koji niko, uključujući ni njega samog, nije očekivao. U nastavku sezone, kaže da planira da nastavi u istom tempu, jer u sebi „ima još dosta tenisa“.

Nadal: Ako ovako nastavim, očekujem dobre stvari

– Ne mogu da predvidim šta će se desiti u budućnosti. Mislim da ako budem nastavio da igram ovako, dobre stvari mogu da se dese, pogotovu na šljaci. Ali ono što me čini srećnim, više od titula, jeste izlazak na teren i uživanje u sportu. To sam danas osetio. Potrebno mi je da ostanem zdrav da bih trenirao kako je potrebno, borio se za stvari za koje želim da se borim. Potrudiću se da nastavim na isti način – kazao je Španac.

Bajkoviti povratak otpisanog 2

Serena Vilijams ne razmišlja o broju gren slem trofeja

Osvajajući 23. gren slem titulu u karijeri, Serena Vilijams, koja je u finalu Australijan opena pobedila stariju sestru Venus, prestigla je Štefi Graf na večnoj listi najuspešnijih teniserki u „open eri“, a približila se Margaret Kort, koja je prva sa 24 gren slem titule. „Nikada nisam razmišljala o broju (titula). U tome je lepota. Kada sam počela da igram tenis, samo sam želela da osvojim gren slem. Posle toga sam samo želela da pobeđujem. Svaki put kada izađem na teren, želim da pobedim. Jednu stvar koju sam naučila jeste da moraš da uživaš. U tome je stvar, pre Australijan opena imate nekoliko meseci za odmor i opuštanje, a ostali grend slem turniri su blizu tokom sezone“, rekla je 35-godišnja teniserka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari