Cajtnot protiv procedure 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije odlučivaće sutra o zahtevima sportskih saveza za održavanje vanredne sednice skupštine OKS-a.

Na istoj sednici IO nacionalne olimpijske organizacije biće formirana komisija koja treba da ispita zbog čega je veliki broj saveza odlučio da bojkotuje izbornu sednicu OKS-a krajem decembra prošle godine kada je jedini kandidat bio Ivan Todorov.

Prethodnih nedelja sportski savezi, predvođeni Fudbalskim savezom Srbije, najavili su da će tražiti sazivanje vanredne sednice kako bi se izmenio Statut odnosno uslovi za izbor predsednika OKS-a. Da bi se ovaj plan ostvario, potrebno je da trećina članova OKS-a zatraži vanredno zasedanje, ali ono što bi mogao da bude „problem“ za struju koja želi promene najvišeg akta jeste činjenica da vanredna sednica ne mora da bude zakazana odmah. Naime, rok za održavanje vanredne skupštine na kojoj se odlučuje o promenama Statuta je 60 dana od prijema zahteva. Istovremeno, svaku izmenu Statuta mora da odobri Međunarodni olimpijski komitet da bi postala važeća. Kako rok za izbor novog predsednika OKS-a ističe 21. februara, u narednih mesec i po dana pored promene Statuta, odobrenja MOK-a, treba uglaviti i celokupnu izbornu procedure koja je poslednji put trajala dva meseca.

Izborna sednica OKS-a na kojoj je jedini kandidat bio Ivan Todorov nije održana krajem decembra zbog nedostatka kvoruma kada je velika većina sportskih saveza, među kojima su bili i oni koji su prethodno podržali Todorova, odlučila da ne pošalje svoje predstavnike.

Vlade Divac najavio je tada formiranje komisije koja treba da utvrdi zbog čega se Olimpijski komitet našao u takvoj situaciji, rekavši da će na čijem čelu biti generalni sekretar OKS Đorđe Višacki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari