Centri i plejmejkeri bez "mirisa i ukusa" 1Foto: STARSPORT

Pisao je Danas nedavno o problemima Partizana na početku sezone, posle poraza od Budućnosti, drugog vezanog u isto toliko kola ABA lige, a trećeg na četiri ovosezonske utakmice, oni su samo dodatno multiplikovani.

Uprkos tome što su crno-beli izgubili meč posle dva produžetka, trojkom Danila Nikolića uz zvuk sirene (101:99) kriza igračkog identiteta postaje sve jasnija, pogotovo što ni u vremenima daleko skromnijih finansijskih uslova (pod vođstvom Mute Nikolića, Aleksandra Džikića…) klub iz Humske nije vezivao poraze kod kuće, u regionalnim okvirima, na samom startu sezone.

Šuterska prosečnost konstatovana i protiv Budućnosti, nadograđena je ovoga puta slabim doprinosom centara (zbirno 18 poena) i problematičnom organizacijom igre Miler-Mekintajera i Gordića (ukupno šest asistencija).

U poređenju sa startnim abaligaškim duelom sa čačanskim Borcem, u kojem su crno-beli bukvalno razmontirani, Partizan je protiv Budućnosti odigrao bolje, sa više entuzijazma i kombinatorike, solidno izgledajući i pri zonskim odbranama 1-2-2, odnosno 2-3.

Prelazak Korija Voldena u Crvenu zvezdu, izgleda da se dobrano odrazio na „pik“ igru crno-belih, pogotovo centralnu.

Budućnost je dobrom odbranom, pravovremenim rotacijama sa strane pomoći i jasne tendencije da zatvori reket gotovo odsekla Mozlija i Nikolu Jankovića (zbirno šest poena) i jedino je Mika, donekle, bio produktivan u datom pozicionom napadu (12p).

Uprkos tome što su Podgoričani u produžecima ostali bez pomoći centra Rida i trojke/četvorke Edžama, Partizan sa četiri niska igrača nije pronalazio način da napravi prednost u pozicionoj igri.

Više nego u prethodnim mečevima, trener Šćepanović koristio je Jaramaza i Pejdža u paru, igrajući u dužim vremenskim intervalima sa dvojicom pomenutih bekova, plus Miler-Mekintajer, koristeći istovremeno Zagorca ili Dangubića na četiri.

Danas je još tokom leta pisao o limitiranim i maltene identičnim centarskim karakteristikama Nikole Jankovića, Mozlija i Mike, odnosno „tankoći“ na poziciji krilnog centra. Iako je u subotu imao par solidnih sekvenci, Stefan Janković naprosto nije igrač za veliku scenu.

Rašon Tomas je u čudnim relacijama sa trenerom i generalno upravom kluba, dok je kapiten Veličković neko ko sigurno u kontinuitetu ne može odigrati 60 plus utakmica.

Ideja Šćepanovića da na četiri koristi Zagorca ili Dangubića potpuno je legitimna; sa jednom od njih dvojice Partizan dobija na širini u napadu i brzini u tranziciji, ali defanzivno trpi na skoku i niskom postu.

Pitanje za struku Partizana svakako je i to iz kojih je razloga Vil Mozli tako slabo korišćen na dosadašnje četiri utakmice.

Neko ko je prošle sezone bio osveženje: odličan u otvaranju iz centralnog „pika“, dominantan na obruču i defanzivno vrstan u igri dva na dva, zbog loše konekcije sa Miler-Mekintajerom i Gordićem sveden je na puki prosek, dok Nikola Janković čak nije ni na tom nivou.

Sva trojica centara imaju skromnu leđnu tehniku i to isključivo ka košu; ukoliko su pritom neupotrebljivi u „piku“ Partizan od njih onda nema nikakav ofanzivni benefit.

Igrali su crno-beli u subotu u visokom ritmu; imali bolje setove akcija; u „pik“ su ubacivane i četvorke, sa loptom je često igrao Jaramaz (7as), ali sa 25,8 odsto za tri, puleni trenera Šćepanovića nisu umeli da iskažnjavaju konstantno defanzivno punjenje reketa od strane Budućnosti.

Šćepanović se posvađao i sa Tomasom

Protiv Venecije je imao žučnu raspravu sa Nemanjom Gordićem, što je reditelj prenosa jasno zumirao, dok je u duelu sa ekipom Budućnosti Rašona Tomasa poslao u svlačionicu na tuširanje.

Vlado Šćepanović izgleda ima velikih problema sa sujetom i nametanjem autoriteta. Pričao je i sam da je kao igrač bio težak za saradnju; a utisak je da ništa „lakši“ nije ni kao glavni trener Partizana.

Odgovornost je i na Rašonu Tomasu; kao igrač koji će ove sezone zaraditi astronomskih 650.000 evra u Partizanu, Amerkianac bi trebalo da pokaže više discipline (prošle sezone kažnjavan od kluba više puta zbog kašnjenja na treninge i timske sastanke).

Ipak, Šćepanović je taj koji bi trebalo da bude diplomatičniji i da ne lišava ekipu pomoći tako bitnog igrača u rotaciji.

Rezultati i tabela

  1. kolo

Partizan – Budućnost      99:101

Borac – Crvena zvezda   sinoć

Mega – Zadar     sinoć

ponedeljak

Mornar – Cibona               18.00

Split – FMP          20.00

Krka – Igokea     21.10

Primorska – Cedevita Olimpija    22.10

Tabela

  1. Budućnost 2-0
  2. Crvena zvezda 1-0
  3. Mega 1-0
  4. FMP 1-0
  5. Borac 1-0
  6. Cedevita Olimpija 1-0
  7. Mornar 1-0
  8. Partizan 0-2
  9. Krka 0-1
  10. Zadar 0-1
  11. Split 0-1
  12. Primorska 0-1
  13. Cibona 0-1
  14. Igokea 0-1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari