Česi „precrtali“ Holandiju 1Foto: EPA-EFE/Alex Pantling

Prva i poslednja ili jedna od nekoliko, tek dočekali smo senzaciju na Evropskom prvenstvu, jer je unapred prežaljena Češka izbacila, na papiru, mnogo jaču Holandiju iz trke za trofej namenjen pobedniku londonskog finala 11. jula – 2:0 (0:0) i otišla u četvrtfinalni klinč sa Danskom, pošto je ova dan pre lako izašla na kraj sa Velsom (4:0).

I za to ima jednako da zahvali strelcu i pakeru (po) jednog gola Tomašu Holešu i Matjisu de Lihtu, čije je VAR-om potvrđeno igranje rukom u šesnaestercu raširilo krila ekipi Jaroslava Šilavija.

Onda i Donjelu Malenu, čija je potreba za driblanjem u odličnoj prilici u 52. minutu bila vesnik ishoda koji je poobarao kladioničarske tikete širom sveta, mada tim Franka de Bura nijednim šutem u okvir gola, pre tog prelomnog detalja, nije potvrdio svoju ofanzivu potenciju.

Tek, brojniji akter meča u Budimpešti je poslužen viškom prostora i svojski ga iskoristio. Defanzivni vezni Slavije iz Praga bio je najkonkretniji u kažnjavanju gluposti štopera Juventusa u padu nakon duela sa Patrikom Šikom.

Najpre je pogodio za vođstvo. Antonin Barak je izveo skraćeni korner sa desne strane, Stekelemburg bez potrebe krenuo udesno i izgubio poziciju, Tamaš Kalaš poslao loptu na suprotnu stativu, a Holeš ragovao kao da je ceo život samo to čekao (68).

Onda je spakovao pogodak Šiku (80), sa četiri hica pravo u centar mete najbližem pratiocu lidera “golgetera” Kristijanu Ronaldu (5) i velikom ponosu Bajera (L) na ovom takmičenju.

Za kraj nadanja tada već uveliko demoralisanih Holanđana, čiji su pritisak u prvih 20-ak minuta i čvrst stav na startu drugog poluvremena otišli u vetar.

Na sreću osokoljenih Čeha, koji će 3. jula još jednom probati da pomere svoje granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari