Crvena zvezda posle produžetka savladala prvaka Evrope CSKA Moskvu (86:84) 1Foto: Beta/KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su u petom kolu Evrolige još uvek aktuelnog prvaka Evrope CSKA Moskvu – 86:84. Crveno-beli su tako prekinuli niz od pet uzastopnih poreza koje su od ruske ekipe konstantno doživljavali od 2016. godine.

Iako je ovo tek druga pobeda Crvene zvezde u četiri meča Evrolige, nema dileme da će ovaj rezultat dati prvaku ABA lige veliki zamajac za naredne susrete. Ovaj trijumf naročito će značiti u psihološkom smislu jer je ekipa trenera Saše Obradovića sada uvidela da može da se nosi sa svakim u najjačem evropskom košarkaškom takmičenju, uključujući tu i prvaka Evrope (prošla sezona zbog korone nije završena, CSKA osvojila Evroligu 2019. godine).

Zvezda je u prvoj četvrtini u potpunosti parirala ruskoj ekipi. Brzo je došla do prednosti, CSKA je serijom od sedam poena preokrenula, a na kraju je rezultat 18:20 bio realno stanje zbivanja na terenu. Obradović je ubrzo uvideo da Jagodić-Kuridža i Davidovac nisu u stanju da u odbrani zaustave precizne šuteve košarkaša CSKA, ali ni rotacije koje je pravio takođe nisu uspevale da donesu pomak. Iako je Džordan Lojd bio raspoložen za igru, CSKA je ipak dominirala u ofanzivnom skoku, što je u najvećoj meri pravilo razliku. Iako su crveno-beli u drugoj četvrtini imali ozbiljne probleme da zaustave „zahuktale“ igrače ruske ekipe, na pauzu su otišli sa samo osam poena minusa – 35:43.

Početak treće deonice nije uspeo da donese promenu u Zvezdinoj igri i Rusi su se sjajnom serijom 6:0 odlepili na najviših 14 poena razlike. Ali, kako je vreme polako odmicalo, tako su crveno-beli hvatali ritam, te prvak Evrope u poslednjih pet i po minuta nije postigao čak nijedan koš. Nije uspevala Zvezda odmah da kazni slabu igru gostiju, ali se malo po malo približavala. Imali su Rusi prednost sve do poslednjeg minuta, a preokret je posle sjajnog ofanzivnog skoka doneo Davidovac – 71: 70. Heket je zatim u narednom napadu ostao neobjašnjivo sam, te je lagano pogodio trojku (71:73), ali je odmah Lojd uzvratio dvojkom i izjednačio rezultat – 73:73. Mogli su crveno-beli i u regularnom vremenu da reše pitanje pobednika, ali Lojd u poslednjem napadu nije bio precizan.

Ročesti i Teri su sjajno započeli produžetak i doneli crveno-belima brzu prednost od pet poena. Uspeli su gosti, međutim, brzo da se vrate u igru i naprave novu dramu u finišu. Prednost je Zvezdi ponovo doneo Lojd na 54 sekunde do kraja (86:84). Imao je CSKA u poslednjem napadu odličnu šansu da odvede meč u drugi produžetak, ali srećom po srpsku ekipu Džejms je uz zvuk sirene bio neprecizan.

Najbolji u timu Zvezde bio je Lojd koji je sa 31 poenom i šest skokova praktično bio nezaustavljiv. Volden je brojao do 12 poena. Jagodić-Kuridža je ubacio 11 poena, uz šest uhvaćenih lopti, a Teri se zaustavio na 11 poena.

U CSKA je Heket dominirao sa 29 poena. Klajburn ga je pratio sa 18, a Fohman i Džejms su ubacili po devet poena. U redovima crveno-belih meč su ranije zbog ličnih grešaka završila čak trojica igrača: Teri, Lazić i Volden, dok je kod CSKA pre kraja na „hlađenje“ morao Šengelija. U narednom kolu 30. oktobra Crvena zvezda gostuje Himkiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari