Divim se ženama, muškarci treba više da zarađuju 1Foto: Fonet AP

Novak Đoković nastavlja da ispisuje tenisku istoriju. Peti put je srpski teniser podigao trofej u Indijan Velsu osvojivši 27. titulu na mastersima, čime se izjednačio sa dosadašnjim rekorderom Rafaelom Nadalom. Za poslednju titulu prvom reketu sveta bilo je potrebno sat i sedamnaest minuta da pobedi Miloša Raonića (6:2, 6:0) dozvolivši protivniku da osvoji samo deset odsto poena na drugi servis. I ne samo da Đoković postavlja nove lestvice budućim generacijama već to čini sa takvom lakoćom da su pobede postale nešto što publika ali i sam Đoković podrazumevaju. Da je Đoković osvojio neki turnir više nije vest. Vest su izjave prvog reketa sveta o stvarima koje prate svet tenisa.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Nakon meča sa Raonićem, novinari su pitali srpskog tenisera da prokomentariše seksističku izjavu Rejmonda Mura, izvršnog direktora turnira u Indijan Velsu, da se „ženski tenis šlepa uz muški“. Đokovićeve reči juče su preneli svi svetski mediji, analizirajući da li je najbolji teniser sveta zapravo stao na stranu Rejmonda Mura.

Činjenica je da se Đoković jasno ogradio od Murove izjave kvalifikujući je kao „politički nekorektnu“. Međutim, dodao je i da ATP susreti privlače više gledalaca i da srazmerno tome treba da nose veće nagrade.

– Mislim da muški teniski svet, ATP svet, treba da se bori za više zato što statistika pokazuje da ima mnogo više gledalaca na muškim mečevima. Mislim da je to jedan od razloga zašto treba da dobijemo veće nagrade. Žene treba da se bore za ono što misle da zaslužuju i mi treba da se borimo za ono što mislimo da zaslužujemo.

Kada su ga novinari pitali da li to znači da bi žene trebalo da budu više plaćene kada bi statistika pokazala ta WTA mečevi privlače više gledalaca, Novak je odgovorio: „Apsolutno“.

Svi svetski mediji juče su dosta pažnje posvetili Novakovim rečima. Između ostalog Gardijan je objavio tekst pod naslovom „Novak Đoković, svileni diplomata, strašno pogrešno shvatio raspravu o jednakosti“. Drugi Novakov komentar koji je takođe izazvao lavinu komentara bio je da za razliku od muškaraca, žene moraju da „prođu kroz dosta stvari“.

– Znate, hormoni i različite stvari, ne moramo da idemo u detalje. Dame znaju o čemu govorim, bila je Novakova izjava koju je Ben Rotenberg, teniski novinar NJujork tajmsa, okarekterisao kao njegovo „ne najbolje delo“.

  Odgovor teniserki

Osvrćući se na polemiku, Serena Vilijams je rekla: „Prošle godine žensko finale na US openu je rasprodato pre muškog. Žao mi je, da li je Rodžer igrao u tom finalu, ili Rafa ili da li je bilo koji drugi muškarac igrao u tom finalu koje je rasprodato pre muškog? Mislim da nije.“ Na drugoj strani, povodom Đokovićevih reči da se žene bore sa hormonima, Viktorija Azarenka je rekla da su muškarci retko izloženi uvredljivim komentarima, bilo da su izgovoreni sa namerom ili ne. „Mislim da je to nešto sa čim moramo da se borimo kao žene. Muškarci ne primaju takve komentare.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari