GSP u Novom Sadu ipak se predomislio: Danas svim ženama besplatan prevoz, nema akcije davanja krvi 1Foto: JGSP Novi Sad

Nakon reakcije javnosti Gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad“ predomislilo se i ipak će danas 8. marta obezbediti besplatan prevoz svim ženama bez naknade.

„Svesni značaja žena u svim sferama društva JGSP ‘Novi Sad’ je odlučio da, u skladu sa preporukom gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, 8. marta za putnice prevoz bude bez nakanade na gradskim i prigradskim linijama“, rekli su iz ovog preduzeća, čestitajući Međunarodni dan žena svim putnicama i sugrađankama.

Podsetimo, ovo preduzeće prethodno je pokrenulo akciju u kojoj su planirali da ženama koje daju krv 8. marta poklone besplatan prevoz.

Na akciju su reagovali Autonomni ženski front Zeleno-levog fronta i novosadskog odbora Pokreta za preokret, smatrajući je uvredljivom za žene.

„Na ovaj dan se obeležava borba žena za ekonomska, socijalna i politička prava. Iako postoji običaj da se ženama na ovaj dan uručuju pokloni, najveći poklon svakoj ženi bi bio jednak tretman u društvu. Ako već niste mogli da smislite neki kreativniji način da iskažete pažnju ženama na ovaj dan, onda ste bar mogli da poklonite nešto svim ženama koje koriste vaše usluge. Uslovljavanjem „poklona“ koji je i inače materijalno zanemarljiv ste samo degradirali i sebe i preduzeće koje predstavljate“, napisao je Autonomni ženski front.

Novosadski odbor Pokreta za preokret smatrao je da je odluka GSP da ženama u Novom Sadu za 8. mart pokloni besplatnu vožnju ukoliko tog dana daju krv povredila dostojanstvo svih žena.

„Ovo je pokazalo kakvi kadrovi vode novosadske institucije, koji čak ne prezaju od toga da ženama nude besplatnu gradsku vožnju za krv“, naveli su iz Pokreta za preokret (PzP).

Direktor GSP-a Ivan Radojičić je stoički branio ovakvu odluku tokom jučerašnjeg dana u svom saopštenju, pre nego što se danas ipak predomislio.

Kazao je da nije ništa sporno u ovoj akciji koju su neki protumačili kao uslovljavanje što ona nije, kao i da ne želi da komentariše pokušaje novosadskog odbora PzP da politički poentira tako što će uvaljati u blato jednu lepu i humanu nameru.

„U našem preduzeću žene su ravnopravne sa muškarcima, ravnopravno rade na radnim mestima vozačica autobusa, viljuškara, kontrolora. Šefice su u Tehničkom sektoru, pomoćnice direktora. Nemaju manje plate, tako da te podatke mogu da koriste kao pozitivan primer u svom aktivističkom radu“, napomenuo je Radojičić.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari