Burne reakcije na nespretnu kampanju gradskog prevoznika u Novom Sadu: "Besplatna vožnja ukoliko tog dana daju krv, ženama je povredila dostojanstvo" 1Foto: Danas/Aleksandar Roknić

Autonomni ženski front Zeleno-levog fronta i Pokret za preokret, burno su reagovali na vest da će u petak biti besplatan prevoz GSP-om za sve Novosađanke koje daju krv.

Gradski prevoznik ranije je saopštio da će besplatan imati sve žene koje na 8. mart daju krv.

– Na ovaj dan se obeležava borba žena za ekonomska, socijalna i politička prava. Iako postoji običaj da se ženama na ovaj dan uručuju pokloni, najveći poklon svakoj ženi bi bio jednak tretman u društvu. Ako već niste mogli da smislite neki kreativniji način da iskažete pažnju ženama na ovaj dan, onda ste bar mogli da poklonite nešto svim ženama koje koriste vaše usluge. Uslovljavanjem „poklona“ koji je i inače materijalno zanemarljiv ste samo degradirali i sebe i preduzeće koje predstavljate“, navodi Autonomni ženski front u svom obraćanju direktoru JGSP „Novi Sad“ Ivanu Radojičiću.

Dodaju, da žene koje su dale krv više od 50 puta već po cenovniku JGSP imaju pravo na godišnju pretplatnu kartu u iznosu od 1.650 dinara. Isto pravo imaju i žene starosti preko 65 godina.

Zaposlene žene, studentkinje i srednjoškolke plaćaju mesečnu pretplatnu kartu pa ni njima ovaj „poklon“ ne znači mnogo.

PZP: Gradska vlast barem da se izvini svim ženama

Novosadski odbor Pokreta za preokret smatra da je odluka GSP da ženama u Novom Sadu za 8. mart pokloni besplatnu vožnju ukoliko tog dana daju krv povredila dostojanstvo svih žena.

„Ovo je pokazalo kakvi kadrovi vode novosadske institucije, koji čak ne prezaju od toga da ženama nude besplatnu gradsku vožnju za krv“, navode iz Pokreta za preokret (PzP).

Dodaju, da direktor ovog preduzeća Ivan Radojičić „nije svestan da su žene davaoci krvi isto kao i muškarci“.

– Radojičić nije svestan da je ovo uvredljiva poruka ženama da one nisu ravnopravne jer ni na svoj dan ne mogu da dobiju poklon bez naknade. Nerazumevanje problema žena na radnom mestu, gde su manje plaćene od muškaraca u zdravstvu, obrazovanju i na mnogim drugim poljima od strane naprednjačke vlasti, izađe na površinu čak i kada je u pitanju tema kao što je dobrovoljno davanje krvi, koje je toliko važno i korisno da je skoro nemoguće staviti ga u neprimeren kontekst, ali ne i za vlast Srpske napredne stranke u Novom Sadu – ističu u Pokretu.

„Tražimo od gradske vlasti makar izvinjenje ženama“, dodaju iz PzP.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari