"Stop huškanju i predizbornoj kampanji": Ekološki front Novi Sad povodom gradnje crkve kod Štranda i "rata saopštenjima" 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Politizacija teme oko izgradnje crkve kod Štranda nije dobra i nikako ne ide na ruku stanovništvu Limana 1, kažu iz Ekološkog fronta Novi Sad i podsećaju da su se građani na ovom Limanu više puta izjasnili protiv izgradnje, prvo su u pitanju bile dve garaže, kao i izgradnja muzeja posvećenog Đorđu Balaševiću.

– Limanci se bore za svaki pedalj zelenila godinama unazad. Liman 1 je jedan od retkih čovekomernih rezidencijalnih delova grada, jasno je da će stanovnici istog zahtevati da učestvuju u odlučivanju po pitanju dalje urbanizacije. Čuvaju i vrednost svoje imovine, uostalom. Svima nam je poznato kako su zelene površine oko verskih objekata ”zelene i dostupne svima”. Gradonačelnik Novog Sada se u svakom pojavljivanju trudi da nas uveri u to. Argumenti izostaju, a suštinu pokrivaju događaji i izjave nebitni i huškački. Vode nas u ćorsokak međusobnih podela i relativizaciju propisa Republike Srbije – saopštava EF.

Crkvenim jezikom, kako ističu, Generalni urbanistički plan je “Biblija” urbanističkog razvoja jednog grada.

Na području za koje je Eparhija Bačka iznela zahtev Gradu je površina namenjena i sa razlogom rezervisana za sportsko-rekreativne sadržaje.

– Stručnjaci bi morali da objasne Eparhiji sve konsekvence nepoštovanja GUP-a , kao i odgovornost urbaniste koji će potpisati “usklađenost sa planovima višeg reda”. Možemo pretpostaviti da će se protokom vremena ispostavljati novi zahtevi SPC i dalja izgradnja. U početku je zahtev za verski objekat nevešto obrazložen ”potrebom desetina hiljada”, naredno je pitanje izgradnje parohijskog doma, naposletku biće zahtev i ograda. Kupovina zemljišta i pretvaranje gradske imovine u imovinu Srpske pravoslavne crkve. Konačni rezultat je nestanak javne zelene površine, dostupne svima po pravilima ponašanja koje uređuju zakon i podzakonski akti jedne države, a ne interni dokumenti organizacija – nastavljaju dalje.

Jedan od primera je kako objašnjava EF, crkva na Novoj Detelinari, koja je takođe izgrađena na zelenoj parceli, a urbanistički planovi su se više puta menjali upravo zbog zahteva iznetih od strane SPC.

Na kraju je parcela ograđena i velika površina je postala porta, a ne javna površina, prirodno i sa pravilima koje propisuje SPC koja je u međuvremenu i kupila zemljište.

– Javne zelene površine su preko potrebne građanima. Decenijama smo svedoci da se smanjuje ukupan fond istih. Zelene javne površine su neophodne za zdrav i pravilan razvoj. U senci besomučnih “saopštenja” o napadima na svetinje, sveštenstvo i tako dalje, zamagljuje se suština problema. Možda bi Eparhija mogla da nas razuveri podacima i da u javnost iznese podatke koliko građana i građanki sa Limana plaća parohijal? – kažu iz EF.

MZ Liman je najavila za 10. mart Zbor građana i njima treba prepustiti odluku o daljem razvoju njihovog neposrednog okruženja, zaključuje se u saopštenju.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari