Eparhija bačka: Napadnut sveštenik na Limanu u Novom Sadu, muškarac ga udario i pobegao 1Foto: Shutterstock/Ilegalac

Srpska pravoslavna crkva, Eparhija bačka saopštava da je juče, u utorak, u poslepodnevnim časovima u novosadskom naselju Liman, fizički napadnut sveštenik B.M. prilikom obavljanja redovnih parohijskih dužnosti.

Kako se navodi u saopštenju, napad je izvršio za sada nepoznati muškarac koji je na ulici, pred svedocima, ničim izazvan, udario sveštenika i zatim se brzo udaljio u nepoznatom pravcu. Incident je prijavljen novosadskoj policiji i u toku je istraga.

„Očigledno je da je ovaj napad motivisan svakodnevnim i sve izražajnijim medijskim pohodima na SPC, naročito poslednjih meseci i dana, kada se na direktnom udaru poznate medijske anticrkvene i antisrpske armade ponovo našla Eparhija bačka i njena Crkvena opština novosadska zbog misijske delatnosti u srpskom narodu, očigledno uspešne. Poslednjih dana su rečeni mediji i njihovi pokrovitelji svoj govor mržnje usmerili protiv želje i inicijative pravoslavnih vernika da se izgradi spomen-hram Svetih mučenika bačkih na Limanu, gde više desetina hiljada vernika nemaju svoju parohijsku crkvu“, navodi se u saopštenju Eparhije bačke.

Dodaje se da je ova potreba građana Limana je odmah zloupotrebljena i ispolitizovana da bi se naše društvo dodatno polarizovalo i vratilo u društveni ambijent posleratnih godina kada su crkva, njeno sveštenstvo i verni narod bili diskriminisani na svakom koraku, pa čak i fizički likvidirani.

„Pozivamo sve društvene činioce, a posebno političke partije, medije i nevladin sektor, da na ovom primeru uvide svoj deo odgovornosti i da svi zajedno kao društvo učinimo sve da se ambijent u kojem živimo izleči i upristoji jer će, u suprotnom, dolaziti do sve većih podela u društvu“, navodi se u saopštenju.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari