Đoković i Nišikori: Revanš posle četiri godine 1Foto: EPA/ JASON SZENES

U globalu, bila je to dobra partija Novaka Đokovića protiv rivala koji je prethodno u osmini finala eliminacijom Rodžera Federera napravio najveće iznenađenje u Njujorku.

U tri seta, srpski as izbacio je DŽona Milmana (6:3, 6:4, 6:4), dozvolivši rivalu samo dve brejk lopte tokom duela. Raspoložen, ne samo zbog plasmana u polufinale, već i načina na koji je fizički podneo napore, ponovo po isuviše vlažnom vazduhu (imao bolove u želucu), Noleta u 11. vezanom pokušaju da se probije do finala očekuje duel sa starim znancem Keijem Nišikorijem. U seriji od 13 pobeda nad Japancem, Đoković se još uvek seća poraza u polufinalu upravo US opena 2014. kada je iskusio svu snagu japančevog bekhenda i odlične anticipacije sa osnovne linije.

Iako ima samo dve titule na US openu, Novak je prema broju plasmana u polufinale poslednjeg grend slema u sezoni, zapravo drugi najbolji teniser u istoriji „Flešing Medouza“. Ispred njega je samo DŽimi Konors koji je 14 puta bio među četvoricom najboljih u NJujorku. Dostignuće vredno divljenja, ali i analize, s obzirom na to da je Novak u sedam navrata uspevao da se domogne finala, iz kojih je kao pobednik izlazio samo 2011. i 2015.

Nišikori je jedan od omiljenijih rivala Novaka; međusobnih 14:2 u korist našeg asa jasno ilustruje odnos snaga koji je apsolutno na strani Đokovića upravo od poraza u polufinalu US opena 2014. (13:0). Samo ove takmičarske godine, Nišikori je tri puta izgubio od Srbina; posle toliko „belih zastava“ Kei je priznao da je potisnuo iz glave pomenuti trijumf iz 2014.

– Zaboravio sam to. Uvek imam lepa sećanja na US open, a to je bila teška bitka protiv Novaka. Sigurno će mi dati dodatnu snagu pred ovo polufinale, iako je se nisam setio. Možda ću ponovo pogledati taj meč, kako bih dobio na samopouzdanju pred novi susret sa Đokovićem – poručio je Nišikori, koji je prethodno u pet setova eliminisao Marina Čilića.

Đoković je apsolutno upoznat sa svim igračkim kvalitetima najboljeg japanskog tenisera. Malo čudnijeg stava prilikom riterna, Nišikori je u stanju da pobedi svakog ukoliko uspostavi kontrolu udaraca sa osnovne linije. Forhend mu je manje kvalitetan, međutim njegova bekhend paralela među boljima je na svetu. Problem kontinuiteta i snage u udarcima upravo je ono zbog čega Kei nikada nije dostigao nivo osvajača jednog grend slema. NJegov najbolji plasman upravo je odigrano finale 2014. na US openu.

– On je veoma brz. Možda nije najbrži igrač na turu, ali je jedan od najbržih. Ima fantastičan dvoručni bekhend i sjajan rad nogu. Igrali smo mnogo puta do sada, ali izgubio sam od njega ovde 2014. u polufinalu, što je jedan od mojih najvećih poraza. On voli da igra u NJujorku. Imao je žestok okršaj protiv Čilića u četvrtfinalu i uspeo je da iz njega izađe kao pobednik, što je bilo prilično impresivno. Poznat je kao veoma disciplinovan igrač, radi naporno i veoma je talentovan. Nedavno smo igrali u četvrtfinalu Vimbldona. Prva dva seta bila su izuzetno teška, tek nakon gubitka drugog uspeo sam da podignem nivo svoje igre – veoma je oprezan i pun respekta Novak Đoković.

Na treningu NBA šampiona?

Stiv Ker osvojio je pet šampionskih titula kao košarkaš Čikago Bulsa i još tri kao trener Golden Stejt Voriorsa. On je i ove godine teniski turista, koji je doputovao u NJujork kako bi pratio US open. „Novak Đoković je moj omiljeni igrač. Volim da gledam kako se kreće u igri, deluje kao da u isto vreme pokriva svaki ugao terena. Tako je brz i spretan… Nivo tenisa neverovatno je visok kada igraju Rodžer, Rafa i Novak“. Nametnulo se pitanje koga bi od njih trojice voleo da vidi u svom timu, odnosno kome bi dao šansu u Vorirorsima. „Morao bih da izaberem Đokovića. Mislim da bi mogao da čuva bilo koga u odbrani. Pomera noge na ekstremno dobar način. Od strane do strane, verujem da bi ostao ispred bilo kog igrača. A, bio bi dobar i u kontranapadu, očigledno. Voleo bih da ga vidim na košarkaškom terenu“, rekao je Ker sa osmehom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari