Đorđević o planovima na kormilu Kine: Cilj su medalje 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Nakon razlaza sa Fenerbahčeom, javnost je ostala iznenađena potezom Aleksandra Đorđevića da se po drugi put u trenerskoj karijeri okuša kao selektor. Preuzimanjem reprezentacije Kine napravio je potez koji je malo ko očekivao, posebno jer je u pitanju selekcija koja u svetskim okvirima ništa bitnije nije uradila.

Osnovni cilj, koji je i sam Savez postavio, posle imenovanja Đorđevića na mesto selektora, jeste da Kina napravi zapažen rezultat na Mundobasketu 2023.

Nakon što se privremenom preselio u Kinu, srpski stručnjak je obilazio domaće klubove, pratio njihov rad, ali je mogao da se uveri i u kvalitet tamošnjeg prvenstva.

„Pre svega, igrač mora da bude profesionalac, kao i da ima predstavu da je obući dres reprezentacije najveća čast koju igrač može da doživi. Osim toga, igrači moraju da budu agresivni i inteligentni. Prema mojoj košarkaškoj filozofiji, elitni igrači moraju dobro da tumače igru i svoje pozicije. Moraju ne samo da razumeju šta mogu da donesu klubovima, već i da budu svesni uloga u reprezentaciji“, istakao je Đorđević u razgovoru sa tamošnjim novinarima.

Jsan fokus u njegovom radu odnosiće se na što kvalitetnije pripreme za Mundobasket naredne godine koji će biti kvalifikacioni i za Olimpijske igre 2024. u Parizu.

„Nikada ne kažem da je rival bolji od nas pre kraja utakmice. Moj cilj sa svakim timom koji treniram je da osvajam medalje. Da biste pobedili najbolje, potrebno je da se suočite sa njima kako biste znali njihove prednosti i mane, ali i otkrili svoje prednosti i neutralisali slabosti“, poručio je trofejni stručnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari