Džordan i druge priče 1Foto: Eurocup/ KK Crvena Zvezda

Košarkaši Zvezde izvojevali su veliku pobedu na svom parketu nad aktuelnim prvakom Evrope ekipom CSKA (86:84), odigrali verovatno najkvalitetniji meč ove sezone i trener Saša Obradović može da bude prezadovoljan prikazanim.

Može Obradović da bude prezadovoljan i mnogim segmentima igre, pre svega što su njegovi puleni imali čak 14 ofanzivnih skokova protiv ekipe koja imponuje visinom, doduše s Milutinovim, koji je igrao manje od deset minuta.

Za svaku pohvalu je i šut za tri (9-21), odnosno kontrolisana potrošnja lopti u tom segmentu, kao i stopostotni učinak sa penala (17-17) što je često i presudno na ovakvim utakmicama. Obradović je u najvećoj meri bio zadovoljan i odbranom.

„Velika pobeda protiv jednog od favorita Evrolige ove sezone. Lojd je odigrao izuzetno, ali je i ostatak tima pomogao da dođemo do ove fenomenalne pobede. Bili smo jaki kao tim. U raznim fazama smo imali različite igrače. Bio je to Lojd, Kuridža, pa na kraju Davidovac, mala ali zaslužna rola, takođe Ročesti koji se vidi da je bez utakmica, sa dve fenomenalne asistencija. Imamo pretnje sa više pozicija. Dobro je da taj neki dobar duh, atmosfera, koja se kreirala na treningu, sada se prenela na ovako veliku utakmicu. U prvom poluvremenu smo pokazali možda i preveliki repspekt i pravili greške, ali sa velikim zajedništvom našli smo prvo odbranu, a onda i pobedu napadom“, rekao je Obradović.

Ono što možda već brine ili bi moglo da brine stratega crveno-belih je „centralizacija“ odgovornosti u finišu utakmice.

Poslednja tri napada u regularnom delu išla su na Džordana Lojda, i to u smislu izolacije, bez kretanja i razmene pasova, bez obzira što su bili mogući celi napadi.

Što suštinski olakšava odbranu, jedan na jedan bilo je potpuno predvidivo. Lojd nije pogodio poslednji šut za pobedu, ali i u produžetku igra crveno-belih bila je prilično prepoznatljiva.

U dodatnih pet minuta Lojd je od 13 poena ekipe postigao devet, upisao se još samo Teri iz dva alej upa, a po jednom su promašili Lazić i Hol.

Nesumnjivo je da je Lojd i doveden kao meč viner i napadačka uzdanica, očigledno je i da je on bio odlična investicija, ali je tako insistiranje na velikoj potrošnji lopti jednog igrača- 21 od 70 cele ekipe, tačno 30 odsto (a ako se oduzmu i šutevi iz reketa igrača Zvezde posle ofanzivnog skoka, skoro 40 odsto) uvek bilo mač sa dve oštrice iz najmanje dva razloga.

Najpre što šutersko „raspoloženje“ može prilično da varira, a zatim i što će protivnici ciljano postavljati odbranu da onemoguće njegovu igru jedan na jedan, ili „jedan na jedan i po“, što je donekle pokazao Žalgiris.

Uz očekivane fizičke krize zbog putovanja, duplih programa Evrolige i slično.

Dimitris Itudis, koji i nije bio baš profesionalan posle meča jer je samo čestitao Zvezdi i izbegao odgovore na pitanja, je pored svih slabosti u odbrani koje cele sezone pokazuje njegova ekipa, meč izgubio iz istih razloga zbog kojih ga je Zvezda dobila.

Iako je Danijel Heket odigrao meč karijere u Evroligi sa 29 poena, 6-8 za tri i indeksom 39, u produžetku skoro da nije pipnuo loptu. Majk Džejms je „silovao“, non-stop je igrana izolacija za njega, a u poslednjem napadu je „predvidivo“ navukao na sebe tri igrača Zvezde i naravno –  promašio.

Crvena zvezda će dolaskom O’Brajanta verovatno makar za sada kompletirati roster, a to znači da će još jedan domaći igrač ispasti iz sastava za Evroligu. Protiv CSKA Dobrić nije ulazio u igru, a u rosteru su još bili Davidovac (u igri 33 minuta, najviše od svih), Lazić (23), Kuzmić i Simonović (po 13, bez poena). Iz priloženog se naslućuje da su najveći kandidati za igranje samo u ABA ligi baš Dobrić i Simonović.

Zvezda narednu utakmicu igra u nedelju protiv Mege (12.00), a zatim gostuje Himkiju u petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari