Dok svetsku atletiku trese groznica zbog doping skandala brojnih vrhunskih sprintera, u Srbiji „kraljica sportova“ doživljava pravu renesansu. Poslednji uspesi Amele Terzić, Emira Bekrića i Marije Vučenović na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u finskom Tampereu, najbolji su dokaz da predani rad uz nadzor vrhunskih trenera može dati rezultate kojima se moraju ponositi svi u državi.

Atletika je možda i najbolji primer prave koordinacije između samih takmičara, Saveza, Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta. Naime, poslednjih godina njihova komunikacija deluje tako jasno i čisto, bez šumova i „gluvih telefona“, tako da se tačno zna ko šta radi. Svi važni protagonisti u srpskoj atletici svesni su da je infrastruktura još uvek „rak-rana“, međutim u najskorije vreme Bekrić, Dudaš, Španovićeva, Terzićeva neće morati zimi da putuju po svetu, jer će pripreme moći da obavljaju u Beogradu.

– U proteklih par godina srpska atletika napredovala je za najmanje pet stepenika. U vreme Topića, Perića bila je na visokom nivou, ali se onda napravio jaz sve do pojave Bekrića, Kolašinca, Terzićeve, Španovićeve i drugih. Verujem da će u budućnosti situacija biti još bolja, jer vidim da novi klinci odlično kapiraju, a pritom imaju i prave uzore na koje mogu da se ugledaju. Pokušaćemo, svi zajedno, da atletiku dovedemo do toga da u Srbiji bude među tri najpopularnija sporta, bez obzira na to što ona nije profitabilna. Nije sve u novcu, ima nešto i u ljubavi – istakao je u duhovitom tonu Mihail Dudaš, najbolji srpski višebojac.

Olimpijski komitet Srbije prepoznao je u novoj generaciji atletičara jasnu perspektivu, zbog čega je u saradnji sa matičnim Savezom u stalnom kontaktu sa Bekrićem i drugovima.

– Saradnja sa OKS je zaista na visokom nivou. Atletski savez takođe daje maksimum, naravno događaju se i izvesne greške, što je i normalno. Nedostaju nam hale širom zemlje. Imamo halu u Novom Sadu koja zadovoljava sve uslove, međutim problem su i dalje zimske pripreme. Iskreno se nadam da će se u najskorije vreme završiti hala na Vojnoj akademiji u Beogradu koja će ispuniti sve neophodne standarde, kako ne bismo trčali na stazi od 60 metara, prinuđeni da već posle 40 metara usporavamo – zaključio je Dudaš.

Slično mišljenje u vezi sa odnosom matičnog Saveza prema samim atletičarima ima i Ivana Španović, naša najbolja skakačica udalj.

– Imamo bolju saradnju ne samo sa Savezom već i sa Olimpijskim komitetom. U mogućnosti smo da se pripremamo širom sveta, što je svakako vrlo važno. Naravno, voleli bismo da više vremena provodimo u Srbiji, jer svakom od nas najviše prija kada se pred važna takmičenja priprema u svojoj državi. Započeta je izgradnja hale na Vojnoj akademiji u Beogradu. Iskreno se nadam da će radovi uskoro biti završeni, kako nam je i obećano. Imamo odlične stručnjake u samom svetskom vrhu i mislim da možemo da se nosimo sa najvećim konkurentima. Većina nas sa trenerima sarađuje od samih početaka bavljenja atletikom, oni su zapravo deo naših porodica, tako da se odlično razumemo – iskrena je Španovićeva.

Uprkos tome što je atletika individualan sport, timski duh u samoj reprezentaciji vrlo je izražen. Pomno se prate nastupi kolega, a uspesi redovno proslavljaju.

– Naši atletičari su u Tampereu postigli veliki uspeh i svaka im čast na tome. Bekrić je pre dve godine bio treći, sada je postao prvak Evrope, što je izuzetan rezultat. Amela ne prestaje da nas iznenađuje. Gotovo svake godine osvoji nekoliko medalja – pohvalila je Španovićeva svoje kolege.

Franja Mihalić je neko ko može sa strane da posmatra nastupe srpskih atletičara i da na osnovu ogromnog iskustva sagleda njihov potencijal. Rekordi su osnovna odrednica u karijerama atletičara. Pomeranje ličnih granica najbolji je pokazatelj kvalitetnog rada.

– Rifat Zilkić u svojim redovima ima nekoliko veoma talentovanih atletičara. Generalno, to podneblje (okolina Novog Pazara) idealno je za srednje i dugo prugaše od 1.500, pa sve do 10.000 metara. Mislim da su poslednji rezultati sasvim solidni. Rekao bih da je Amela Terzić istrčala deonicu na visokom nivou. Bekrić može da pomeri lične granice na 400 metara sa preponama. U konkurenciji najboljih svetskih atletičara iz Amerike, Jamajke, naši sportisti bi mogli da se nose, ali ne verujem da bi bili u stanju da se domognu medalje – naveo je Mihalić.

Osvajačica srebrne medalje u bacanju koplja na nedavno završenim Mediteranskim igrama, Tatjana Jelača, najbolje zna koliko je ulaganje nadležnih u sport bitno za postizanje dobrih rezultata.

– Pomno sam pratila Evropsko prvenstvo i oduševljena sam rezultatima srpskih sportista. Atletičari iz naše zemlje beleže sve bolje rezultate i vreme je da se i javnosti pokaže zašto je to kraljica sportova. Rezultati Bekrića, Terzićeve i Vučenovićeve su sjajni i od njih tek možemo da očekujem ogromne uspehe. Marija Vučenović je mlada, ona će učestvovati na još jednom evropskom šampionatu za mlađe seniore i realno je od nje očekivati zlatnu medalju. Nije bila u povoljnoj poziciji na početku takmičenja, ali je dokazala da je pravi sportista, veliki borac i najbolja kad je najpotrebnije. Bekrić i Amela su imali nešto više iskustva u osvajanju medalja i želim im svu sreću na Svetskom prvenstvu u Moskvi narednog meseca. Treba napomenuti da su ovi rezultati takođe plod ulaganja Atletskog saveza Srbije u sportiste. Ranije smo na pripreme išli uglavnom u države u našem regionu, dok smo se za ovu sezonu pripremali između ostalog i u Africi. Mi dajemo sve od sebe da se uloženo vrati i očekujem sve bolje rezultate – istakla je Jelača.

Novi heroji srpske atletike i sporta pratili su uspehe maratonke Olivere Jevtić dok nisu ni sanjali da će baš oni jednog dana biti na njenom mestu. Jevtićeva naglašava da je presrećna što je atletika zahvaljujući mladima ponovo u centru pažnje u našoj državi.

– Sigurna sam da smo ostali srpski atletičari koji su nekada nizali uspehe i ja pomogli i motivisali mlađe generacije da vredno treniraju i veruju u sebe. Presrećna sam zbog uspeha Bekrića jer Srbija nije dugo imala sprintera vrednog pažnje, kao i Vučenovićeve, a posebno mi je drago što me je Amela Terzić nasledila na pravi način – optimistično je zaključila jedna od najuspešnijih atletičarki Srbije, Olivera Jevtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari