Englezi i nemoguće čine mogućim 1Od njih se očekuju golovi: Firmino i Kejn

Samo je u engleskom fudbalu moguće i ono što se čini nemogućim. Ovako u razgovoru za Danas Ivan Golac, bivši fudbaler Sautemptona, Mančester sitija, Portsmuta i Bornmuta u Engleskoj, objašnjava to što ćemo ove godine u finalu Lige šampiona gledati meč Liverpul – Totenhem (1. jun, Madrid), dok će sa trofej Lige Evrope boriti Čelsi – Arsenal (Baku, 29. maj).

– Malo ko je verovao da Liverpul onako veličanstveno može da prođu u finale i pobedi Barselonu sa čak 4:0. Ono je bila maestralna utakmica kakvu samo jedan engleski klub može da priredi. Još uvek nismo zaboravili ono finale Liverpul – Milan kada je za poluvreme stignut minus 0:3, a oni su nam već priredili novu senzaciju. „Enflid“ je verovao da 0:3 iz Barselone može da se stigne i za to je nagrađen. Totenhem je s druge strane prošao samo zato što je Ajaks odustao od svoje napadačke igre u polufinalu. Protiv Engleza ne smeš da braniš prednost 2:0. Totenhem je do kraja bio dosledan svojoj napadačkoj igri i za to je nagrađen. Kada sam video kako igrači Ajaksa nesportski kradu vreme, kada je golman Onana dobio žuti karton jer ne ispucava loptu, znao sam da to može da im se osveti, iako mi je bilo žao zbog našeg Tadića. Da je Totenhem tako zadržavao vreme kao Ajaks dobio bi zvižduke svojih navijača – objašnjava Golac.

Bivši igrač i trener Partizana dodaje da su navijači ključni faktor uspeha engleskog fudbala i da je zato logično što se prvi put u istoriji dogodilo da upravo iz te zemlje četiri kluba igraju finala evropskih kupova.

– Budite sigurni da ni engleski fudbal ne bi bio to što jeste da nema navijače iza sebe. Navijači su taj faktor koji daje vetar u leđa. Oni jesu podigli fudbal na viši nivo po svim ostalim pitanjima, uključujući i komercijalne elemente, ali ništa to ne bi vredelo da nema navijača. U svakoj ligi imate nekoliko klubova koji su glavni, koji uvek pune tribine, kao Real i Barselona u Španiji, pa Juventus, Inter u Italiji i tako dalje… A u Engleskoj svi gledaju sve, svaki klub ima pune tribine. Čak i na utakmicama treće lige je potpuno normalno da ima između 30.000 i 40.000 navijača – dodaje Golac.

On ističe da će oba finala biti neizvesna, a da je jedino Liverpulu daje blagu prednost.

– Liverpul je zaista prikazao klasu tokom celog takmičenja. Drago mi je što se ove sezone pokazalo da pare nisu presudne. Klubovi iz Mančestera su uložili milijardu i po funti u pojačanja prethodnih godina, ali su do finala stigli Arsenal i Totenhem sa znatno manjim budžetima. To je dokaz da nije sve samo u novcu i da fudbal ima šanse da sačuva dušu koju je prethodnih decenija rapidno gubio – naglašava Golac.

Bivši fudbaler engleskog Kristal Palasa Gordan Petrić tvrdi za naš list da nije iznenađenje što su čak tri kluba iz Londona ušla u finale.

– London je ipak centar, ne samo trgovine već i fudbala. Svakom igraču u Britaniji je prestiž da dođe da igra za neki londonski klub, bez obzira na to da li je to Čelsi ili Arsenal, ili je Vest Hem na primer. Mančester junajted i Liverpul imaju tradiciju, ali recimo Mančester siti igrače prvenstveno privlači parama, što nije uvek slučaj sa klubovima iz Londona – priča Petrić.

On smatra da će u oba finala biti viđen dobar fudbal, ali da je lično odabrao da ode u Madrid na finale Lige šampiona.

– Čelsi – Arsenal je gradski derbi i biće sigurno neizvestan meč. Međutim, Liverpul – Totenhem će biti sjajan fudbal. Obe ekipe igraju napadački cele sezone i ne kalkulišu bez obzira na rezultat. Verujem da bi moglo da bude dosta golova. Finala evropskih kupova sa samo engleskim klubovima logičan su završetak projekta koji je Engleska još početkom devedesetih započela sa Premijer ligom, kada je njihovim klubovima ponovo dozvoljeno igranje u Evropi. Oni su dokaz da je sistemskim radom svaki uspeh moguć – navodi Petrić.

Bivši fudbaler Partizana ističe i da mu je veoma žao što Ajaks i Ajntraht nisu izborili ulazak u finale.

– Ajntraht je sa Jovićem, Kostićem i Gaćinovićem prava mala srpska kolonija i za srpski fudbal bi bilo sjajno da je ušao u finale Lige Evrope. Jako mi je žao i što Ajaks nije prošao. Dušan Tadić je imao fenomenalnu sezonu i ovo mu je bila sjajna prilika da uzme Ligu šampiona – zaključuje Petrić.

Engleska finala, svetski igrači

Na papiru će finala igrati klubovi iz Engleske, ali će na terenu biti prisutne mnoge druge nacije. Totenhem od ova četiri kluba ima najviše Engleza u svom timu (10), a jedini je u kome su domaći igrači i nosioci igre. Liverpul od 25 prijavljenih igrača ima devet Engleza, dok Čelsi i Arsenal imaju samo po osam. Kod „plavaca“ i „tobdžija“ ove sezone nije retkost da se u prvih 11 ne nađe ni jedan Englez.

Liga šampiona nije adekvatan naziv

– Ponovo će se desiti da Ligu šampiona osvoji neko ko nije šampion svoje zemlje. Nije sporno da je Liga šampiona najjače takmičenje, ali je naziv degradiran. Trebalo bi ga promeniti u nešto poput Liga Evrope jer se ovako omalovažavaju nacionalni šampioni – smatra Ivan Golac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari