Cedili su košarkaši Crvene zvezde „suvu drenovinu“ u prvom polufinalnom duelu plej-ofa ABA lige. Uz pomoć sedam hiljada strastvenih navijača u hali „Aleksandar Nikolić“ , tek u produžetku, uspeli su da Cedevitu prevedu „žednu preko vode“ (97:88) i da večeras u Zagrebu dođu u situaciju da eventualnim trijumfom zakažu finalnu seriju sa Mega Leksom (20.00). Talas optimizma sa Sredozemnog mora zapljusnuo je Branka Lazića i saigrače posle fantastičnog drugog poluvremena i trijumfa u Malagi, izvesno vrednog prolaza u četvrtfinale Evrolige.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Da svi putevi vode u Barselonu (sedište Evrolige) jasno je crveno-belima, koji se trude da ostanu hladnokrvni, uprkos činjenici da se nalaze u delu sezone kada im se osnovne ambicije usko vezuju za najelitniji rang evropskog klupskog takmičenja. Cedevita je odavno bacila u reku želje vezane za prolaz u Top osam, ali je u poslednjem evroligaškom duelu u Istanbulu protiv Efesa napravila odličnu uvertiru pred večerašnji susret od čijeg ishoda im zavise ovosezonski ciljevi. U polufinalnoj seriji na dve pobede Zagrepčani se pred drugi meč nalaze u ćošku ringa ozbiljno uzdrmani, svesni da samo još jedan udarac može značiti i nokaut; koliko snage Zvezda ima da baš večeras reši pitanje drugog finaliste zavisiće od sposobnosti „klupe“ da učinak iz Malage pod indigom preslika u Zagrebu.

NBA ritam utakmica ne dozvoljava pulenima Dejana Radonjića da se nagledaju svojih dobrih poteza iz Malage; po povratku iz Španije familija ih je sačekala na aerodromu u Beogradu samo da im uruči kofere ispeglane odeće, pilot nije ni gasio motore, jer su posle pozdrava i bačene vode za sreću poleteli ka Zagrebu želeći da već od nedelje strategiju pred večerašnji duel uvežbavaju u Dvorani sportova.

Pokazao je Marko Simonović u Španiji koliki uticaj ima na saigrače, pogotovo u napadu, kada veže par šuteva sa distance. U Malagi je bio Zvezdin „iks faktor“, jedan od najvažnijih igrača za idealan raspored i širinu u napadu… Njegova najveća mana je što nije u stanju da veže nekoliko mečeva u kontinuitetu, duel u Zagrebu mogao bi da bude jedan od onih posle kojeg momak iz Prištine kritike pretvara u hvalospeve.

– Posle meča u Malagi usredsredili smo se na naredni duel sa Cedevitom. To zaista nije fraza, naprosto, nama puno toga zavisi od utakmice u Zagrebu i zato danima već razmišljamo o tom duelu. Pobeda protiv Unikahe bila je najbolja moguća uvertira, dodatno smo podigli samopouzdanje, napravivši najbolji mogući uvod. Hoćemo da odigramo najbolje što možemo u Hrvatskoj – poručio je Simonović.

Ono što je popularni Simon za Zvezdu, to je Luka Babić u Cedeviti; igrač ritma, odličan u širenju igre. Hrvatski reprezentativac sposoban je i da vrlo solidno obavi ulogu rezervnog pleja, pravi je univerzalac u spoljnoj liniji, ali je u poslednje vreme u osetnom padu forme. Zvezda je u regularnom delu poražena u Zagrebu (74:72), zbog lošeg suđenja Damir Javor je tada kažnjen sa dve utakmice suspenzije; posle dobro obavljenog posla u prvom duelu, isti sudija će biti deo „trojke“ i u večerašnjem duelu.

– Najvažnije je da na meču u Zagrebu pružimo maksimum, pa neka pobedi bolji. Znamo koliki je značaj te utakmice za nas i želimo da seriju vratimo u Beograd. Nadam se i da ćemo odigrati sa istom energijom i da ćemo u nekim trenucima imati malo više koncentracije, pogotovo u odlučujućim trenucima, da nam se ne dogodi da izgubimo zbog skoka, nezagrađivanja, promašenih zicera ili slobodnih bacanja. Moramo da budemo više fokusirani i, što je najvažnije, pružiti maksimum – poručio je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari