FIBA nema znanja da kazni saveze 1Foto:Zoran Mrđa/Fonet

Posle odluke ACB lige da odobri potpisivanje četvorogodišnjeg ugovora sa organizacijom „Euroleague Basketball“ po kome će špansko prvenstvo od sezone 2017/18 davati direktnog učesnika u Evroligi, uz tri zagarantovana mesta (Real, Barselona, Laboral kuća), odnosno četiri u Evrokupu naredne sezone, Međunarodna košarkaška federacija našla se na još većem iskušenju – da kazni sve jače evropske saveze, odnosno zabrani im učešće na Evropskom prvenstvu 2017, a po mogućstvu i na Olimpijskim igrama u Riju.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Sada je već izvesno da će Evrokup biti veoma kvalitetan naredne takmičarske godine, što će automatski u kvalitativnom smislu obezvrediti već najavljenu „Ligu šampiona“ u organizaciji FIBA. S tim u vezi, Danas je pitao Dejana Tomaševića, generalnog sekretara Košarkaškog saveza Srbije, da li će FIBA zaista imati snage da sankcioniše sve saveze čiji se klubovi budu opredelili da igraju u Evrokupu naredne sezone, uključujući izvesno i našu Kuću košarke ako se Mega Leks, odnosno Partizan okrenu Evrokupu.

– Videli smo da se i ACB liga opredelila za Evrokup, samim tim i španska federacija trebalo bi da bude na udaru FIBA. Nema sumnje da nas u narednom periodu očekuje dosta sastanaka, međutim nisam siguran koliko snage i pre svega znanja ima FIBA da sankcioniše sve saveze čiji se klubovi budu opredelili da od sledeće sezone zaigraju u Evrokupu. KSS u ovakvoj situaciji treba da bude mudar i strpljiv i da sačeka potez koji će u narednom periodu povući FIBA – mišljenja je gospodin Tomašević.

Posao KSS da brine o našim klubovima i reprezentativnim selekcijama zakomplikovan je time što KLS nije pod direktnom ingerencijom Saveza, pritom u odnosu na većinu evropskih zemalja naši najbolji timovi igraju dve lige, što je ove sezone proizvelo pravo zamešateljstvo i pauzu od dva meseca između završetka regularnog dela ABA lige i KLS i početka Superlige koji je zakazan za 7. maj. Prema rečima generalnog sekretara KSS ovakvo rešenje bilo je plod dogovora; izvučen je maksimum u delikatnoj situaciji prouzrokovanoj i razmiricama između FIBA i Evrolige.

– Košarkaški savez ima dobru saradnju i komunikaciju sa čelnicima KLS. Na prethodnom sastanku klubovi su se odlučili da se prvo završi ABA liga, pa da onda startuje Superliga. Format takmičenja (dve grupe po četiri tima kako bi se liga završila do 11. juna zbog reprezentativnih obaveza) takođe je plod dogovora. Jasno je da dva meseca pauze ne ide u prilog klubovima i da se u najskorije vreme nešto mora promeniti po tom pitanju. Igranje dve lige je dodatna specifičnost i sigurno uzima danak, međutim trenutna situacija sa odnosom FIBA – Evroliga stvara i izvesnu konfuziju. Neizvesno je šta će biti u budućnosti, ali sam mišljenja da se u trenutnoj situaciji izvukao maksimum – zaključio je Tomašević.

Liga pod KSS ako klubovi tako odluče

– Ukoliko klubovi na dobrovoljnoj bazi budu odlučili da se vrate pod ingerenciju Košarkaškog saveza Srbije to će se i desiti. Obaveza KSS je da brine o klubovima i reprezentativnim selekcijama. Samo u slučaju dogovora klubova domaće prvenstvo moglo bi da se vrati pod okrilje Saveza – jasan je Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari