FIBA opet preti Partizanu 1Foto: Starsport

Novi pokušaj pretnji i ucena od strane FIBA prema klubovima koji će igrati u Evrokupu naredne sezone, kao i svi prethodni, najverovatnije će ostati bez željenog efekta.

Međunarodna košarkaška federacija zahteva od gotovo svih Saveza da kazne svoje klubove koji su se odlučili da igraju u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju u nadležnosti EKA.

Kako bi izbegla novi spor pred nadležnim Sudom u Minhenu, koji je nedavno presudio u korist EKA i nacionalnih Saveza; što podrazumeva da klubovi i njihovi matični Savezi ne mogu biti kažnjeni zbog odluke da igraju u Evroligi i Evrokupu, odnosno nacionalne selekcije ne mogu biti suspendovane, FIBA ne navodi vrstu kazne, već samo zahteva od Saveza da sankcionišu svoje klubove.
Pošto će Partizan naredne sezone igrati u Evrokupu KSS je automatski suspendovao crno-bele direktno se obrativši Kamilu Novaku, regionalnom direktoru FIBA za Evropu.

– Na osnovu Vašeg dopisa o konkretnim merama koje će KSS preduzeti prema KK Partizan NIS zbog njegove odluke da učestvuje u Evrokupu, obaveštavam Vas da je Upravni odbor KSS, na osnovu odluke koju je doneo Bord FIBA Evropa na sastanku u Parizu dana 20. 03. 2016. godine, još 19. aprila doneo odluku da je svaki klub sa teritorije Srbije koji potpiše ugovor sa EKA i prihvati učešće u Evrokupu automatski suspendovan iz članstva u KSS. U toj odluci je jasno precizirano da se to odnosi na sva nacionalna takmičenja u svim kategorijama, kao i na sva ostala prava i obaveze koje bilo koji klub, član KSS, ima – navedeno je u saopštenju KSS.

EKA, počevši od ove sezone, sprema svoj registracioni pravilnik, tako da će Partizan igrače moći da registruje za Evrokup i ABA ligu prema navedenom pravilniku. Ovakvom vrstom suspenzije najviše će ispaštati sam KSS, svestan da klubovi stvaraju igrače, dok ih podjednako afirmišu sa reprezentacijom.

Mnogo neistina iz Minhena

– Jedini klubovi koji su odlučili da odbiju učešće u Evroligi i Evrokupu su svi francuski klubovi i srpski klub Mega Leks. Mega Leks je to učinio na osnovu razgovora sa KSS, koji je jedini Savez u Evropi koji je, želeći da poveća zainteresovanost klubova za FIBA “Ligu šampiona”, ponudio i konkretnu finansijsku pomoć klubovima koji prihvate učešće u istoj i to u iznosu od 50.000 evra. Pokazale su se kao netačne informacije koje smo dobijali od FIBA da će nemački, italijanski, španski, ruski i neki drugovi klubovi koji ne igraju u Evroligi igrati u FIBA “Ligi šampiona”. Kako stvari stoje, jasno je da je, bar trenutno, u ratu između FIBA i EKA, FIBA doživela kompletan poraz. To dovodi do našeg konkretnog pitanja šta će dalje biti politika FIBA Evropa? Da li ćemo nastaviti sa politikom kažnjavanja i suspenzija koje će u tom slučaju dovesti da košarkaški najjače evropske nacije poput Španije, Litvanije, Italije, Grčke, Rusije, Srbije ostaju bez iole kvalitetnih domaćih liga, jer bez klubova koji učestvuju u Evroligi i Evrokupu, nacionalna takmičenja velike većine košarkaški najjačih evropskih zemalja neće imati nikakav smisao? – zatražili su u KSS odgovore od Kamila Novaka i Patrika Baumana, predsednika FIBA Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari