Golden Stejt je prosto ime pobednika 1EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Uradio je Dalas mnogo toga lepog u tekućoj sezoni. Pokazao je da i te kako ima potencijal u budućnosti i da bi u godinama koje dolaze, uz adekvatnu doselekciju ekipe, mogao da se nada i rezultatu većem od plasmana u finale Zapadne konferencije. Više od toga Mavsi zaista nisu mogli.

Jednostavno, sa prednošću domaćeg terena u seriji i Stefom Karijem, Klejom Tompsonom i Drejmondom Grinom u naponima forme, Golden Stejt je demonstrirao silu i prošao u veliko finale. Voriorsi su eliminisali Dalas u pet utakmica (4-1) prosečno ubacujući 115,2 poena. Čak šesti put u poslednjih osam godina, izabranici Stiva Kera biće u prilici da se bore za trofej Lerija O’ Brajana.

Dalas je i u finalu Zapadne konferencije ostao na proseku od 15,5 ubačenih trojki međutim ni takvo šutersko raspoloženje nije bilo dovoljno za nešto više od samo jedne pobede u seriji. Golden Stejt je sve vreme igrao u neverovatno brzom ritmu, na više poseda i daleko veći broj timskih asistencija.

Od početka plej-ofa, Voriorsi nisu izgubili meč kod kuće i samo su u dva navrata ubacili manje od 110 poena. Izabranici Stiva Kera u četiri navrata su rivale spuštali na ispod 100 postignutih poena. Njihov defanzivni rejting od 111 poena na 100 poseda čak ni ne odslikava na najbolji način kako i sa kojim entuzijazmom Voriorsi pristupaju defanzivnim zadacima.

Golden Stejt će sigurno biti u prednosti u velikom finalu. Niko kao oni nema iskustvo težine igranja šest serijala vrednih titule od 2015. godine. Stiv Ker je u trenerskoj karijeri na klupi Voriorsa izgubio samo dve plej-of serije, od 23, koliko ih ima u svojoj biografiji.

Ona epska serija sa Klivlendom iz 2016. zauvek će ostati upamćena po snazi i kvalitetu Lebrona Džejsa, dok su protiv Toronta kapitulirali nemoćni da se odupru povredama asova kao što su Klej Tompson i Drejmond Grin.

Golden Stejt je toliko snažan da se ni odsustva tokom plej-ofa Andrea Iguadale, kao i Ota Portera i Gerija Pejtona Juniora nisu odrazila na rezultat, iako su svi oni veoma bitni igrači u rotaciji.

Najveća snaga tima leži u napadačkim sposobnostim pomenutog trija Kari-Tompson-Grin, upotpunjenim minijaturama odličnog Džordana Pula. Moć prilagođavanja rivalu je toliko velika, kao i čitanje slabosti protivnika, da je Ker u serijalu sa Dalasom maksimalno iskoristio snagu i upornost centra Lunija na ofanzivnom skoku, iako je u prethodnim serijalima u doigravanju mahom forsirao igru bez klasičnog centra.

Golden Stejt ima najbolji ofanzivni rejting u plej-ofu – 116 poena na 100 poseda; treći je po broju i procentima ubačenih trojki; tim je sa najviše asistiranih poena u proseku (28,3) i može se pohvaliti najproduktivnijim napadom sa 114,5 poena po meču.

Kari u društvu Rasela, Lebrona, Džordana

Odigrao je Stef Kari odličan serijal u finalu Zapadne konferencije. Potvrdio je protiv Dalasa da se nalazi u formi iz najboljih dana kada je bio apsolutni lider Voriorsa na putu ka prvoj od tri titule u četiri godine. Proglašen je za MVP finala Zapadne konferencije, sledstveno tome, kao neko ko se po šesti put našao u velikom finalu pridružio se elitnom društvu koje čine: Bil Rasel, Lebron Džejms, Tim Dankan, Vilt Čemberlejn, Karim Abdul Džabar, Medžik Džonson i Majkl Džordan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari