Igraj ili sedi kod kuće 1Foto: Starsport

Zabrinutost Milana Tomića tokom Superlige, uprkos perfektnom skoru 10-0, pokazala se potpuno opravdanom već na startu plej-ofa.

Crvena zvezda je povela sa 1:0 u polufinalnoj seriji koja se igra na dve pobede i već večeras biće u prilici da rezerviše kartu za finale, ali i da se obruka ukoliko igrom nalikuje na uvodni meč u seriji. Mega je maltene vodila prve tri četvrtine, bila bolji rival i samo zahvaljujući individualnom kvalitetu Bilija Berona i Kej Si Riversa crveno-beli su došli u poziciju da večeras na terenu „ljubičastih“ odlučuju o prvom finalisti domaćeg prvenstva (19.00).

Možda je trener Tomić i dosadio sa pričom da se pristup i kvalitet u odbrani najbolje ogledaju brojem postignutih poena u tranziciji. Zvezda ih je u prvom meču imala samo četiri naspram Meginih 30. Crveno-beli su uvodni susret završili sa svega 14 timskih asistencija i 46 odsto realizacije za dva poena. Faktički cela centarska linija imala je loš napadački učinak (zbirno 13 poena), a stručni štab trebalo bi da zabrine i podatak da je Dejan Davidovac ostao bez poena za skoro 12 minuta. Tomić je posle meča održao poduži sastanak sa igračima, od kojih ga je konstatacija jednog da je najvažnije da su pobedili posebno iziritirala.

– Nije bitno samo da se pobedi. Ako hoćeš da igraš u Crvenoj zvezdi, moraš da igraš košarku. Moraš da ‘čitaš’ na terenu, da daš 100 odsto, da igraš odbranu… Moraš da daš više od 50-60 odsto poena u tranziciji, kontranapadu, a ne četiri. Protiv Budućnosti i Partizana smo davali 25 do 30 poena. Već mesec dana govorim da pristup mora da bude 100 odsto, fizički i mentalno, bez obzira na to da li igraš protiv Zlatibora ili Reala- opravdano je i razumljivo trener Tomić bio ljut na svoje izabranike.

Mega će i večeras sigurno pokušati da kombinovanim odbranama i čestim preuzimanjem što više oteža sprovođenje zamišljenog crveno-belih u pozicionom napadu. U prvom susretu „ljubičasti“ su uspeli da izoluju centre Zvezde i defanzivno ih opterete dobrim parijama Bitadzea i Fundića. Ašćerić je sa 20 poena bio najproduktivniji u spoljnoj liniji.

– Kao trener Crvene zvezde ne želim da kažem da je bitno samo da smo dobili. To je za mali klub. Veliki klub kao Zvezda uvek mora da igra na svom nivou i ne sme da dopusti protivniku da postigne 30 poena u kontranapadu. To pričam mesec dana jer nismo igrali dobro ni protiv Borca, ni protiv Zlatibora, ni protiv Borca u Čačku, ni protiv Dunava… Igrači moraju da shvate da su profesionalni sportisti, košarkaši, da nisu ljudi koji rade u fabrici, da samo stave karticu da su došli, da se pojave i da odu. Ako neko tako pristupa, onda je bolje da sedi kod kuće – jasno je naznačio trener Zvezde u kojim segmentima večeras želi da vidi jasnu reakciju svojih igrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari