Jokić igra kako Denver svira 1Nikola Jokić Foto: EPA/ERIK S. LESSER

Za Nikolu Jokića kvalifikacije i definitivno nisu opcija.

Iako ga je selektor Aleksandar Đorđević uvrstio na spisak kandidata za septembarski „prozor“ nadmetanja za plasman na Svetsko prvenstvo 2019. u Kini, as Denver Nagetsa odlučio je da se posveti završnoj fazi individualnih priprema pred odlazak na klupski kamp za novu NBA sezonu koja počinje 17. oktobra.

Selektor Srbije do poslednjeg momenta bio je uveren u postojanost namera svih naših NBA igrača da pomognu saigračima, pre svega na gostovanju Grčkoj 13. septembra u Iraklionu, a potom i duelu sa Estonijom 16. u hali „Aleksandar Nikolić“. Sa dva poraza iz prve faze kvalifikacija (oba od Nemačke), Srbija ima razloga za strepnju, iako prve tri najbolje selekcije stiču pravo učešća na Mundobasketu. NBA kao najbolja, najbogatija i najuticajnija košarkaška organizacija na svetu nije u obavezi da u dogovoru sa klubovima pusti igrače da nastupaju u kvalifikacijama za planetarno takmičenje. Mogućnost učešća isključivo zavisi od dogovora franšize i samog igrača i očigledno je da Nagetsi nisu bili oduševljeni idejom da Jokić ostane sa reprezentacijom do polovine septembra. Posle potpisivanja najunosnijeg ugovora u istoriji Denvera ovoga leta (148 miliona dolara na pet sezona), Jokiću je u ekipi iz Kolorada jasno stavljeno do znanja da nikakvog eksperimenta u vezi sa nastupom za reprezentaciju u septembru neće biti, iako zvanično nisu imali prava da mu zabrane da igra za „orlove“.

Igrači metodološki tačno znaju kakav je način rada poželjan i jedini moguć tokom individualnih priprema, a pred ulazak u klupski kamp, a on isključuje bilo kakav takmičarski ritam i profesionalne obaveze mimo onih koje su propisane u samom klubu. Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica dobili su odobrenje od Sakramenta (čitaj Vlada Divca, generalnog menadžera), što sa Denverom nije bio slučaj. Selektor Đorđević je pre objavljivanja spiska od 24 imena obavio razgovore sa svim kandidatima, što implicira da voljni momenat Jokića nije bio sporan, međutim u okolnostima kada je postao najplaćeniji igrač u istoriji franšize iz Kolorada, rođeni Somborac jednostavno nije imao puno izbora – Denverova je bila poslednja. Selektor odluku Jokića nije „svario“ vodeći se, razumljivo, interesima reprezentacije i činjenicom da igrač nije povređen i da mu klupske pripreme nisu počele.

Hrvati iz NBA igraju u kvalifikacijama

Mnogi NBA košarkaši neće igrati za svoje reprezentacije tokom septembarskog „prozora“ kvalifikacija za Mundobasket uprkos tome što u tom terminu nemaju obaveze u klubu, ali to neće biti slučaj i sa Hrvatima, pošto su Bojan Bogdanović (Indijana), Dario Šarić (Filadelfija), Ivica Zubac (Lejkersi) i Ante Žižić (Klivlend) obavestili Savez da će nastupiti za selekciju Dražena Anzulovića. Ekipa se okuplja naredne srede u Zagrebu i počinje pripreme za mečeve protiv Litvanije i Poljske, dok ih pre toga očekuje i prijateljski duel sa Slovenijom. Reprezentacija Hrvatske se na „jedvite jade“ plasirala u drugi krug kvalifikacija za Mundobasket pošto je slavila protiv Italije i Rumunije u junskim mečevima. U novoformiranim grupama takmiče se još sa Mađarskom, Holandijom i Italijom.

O Teu i Bobanu u utorak

Miloš Teodosić i Boban Marjanović otputovali su 19. avgusta u Ameriku kako bi se struka LA Klipersa uverila u njihovo zdravstveno stanje i stepen pripremljenosti pred ulazak u klupski kamp. Prema rečima selektora Đorđevića sutra bi trebalo da se čuje sa Lorensom Frenkom, generalnim menadžerom Klipersa, kako bi se uverio da li može da računa na obojicu za septembarske kvalifikacije. Marjanović ima veće šanse; nalazi se u dobrom fizičkom stanju, a i veliko je pitanje kakvu će ulogu imati u Klipersima naredne sezone, dok je učešće Tea poprilično neizvesno. U klubu strahuju kako bi se prerani ulazak u takmičarski ritam odrazio na njegovo telo, vođeni iskustvom od prošle sezone u kojoj je propustio dvadesetak utakmica zbog obnavljanja povrede stopala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari