Jokićev "gas" u MVP trci 1foto EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT

Denver je posle Nju Orleansa uspeo da savlada i Golden Stejt (131:124) a Nikola Jokić odigrao je još jednu partiju za pamćenje. Srpski as je duel završio sa 32 poena, 15 skokova i 13 asistencija.

Time je došao do 18. tripl-dabla u sezoni, a ukupno 75. u karijeri što znači da mu nedostaje još samo tri tripl-dabl utakmice kako bi prestigao legendarnog Vilta Čemberlejna.

Jokić je na prethodnom duelu protiv Pelikansa postavio klupski rekord kada je reč o ostvarnim tripl-dabl učincima u jednoj takmičarskoj godini.

Sa 46 poena u tom duelu, Jokić je došao i do najefikasnijeg ličnog učinka u tekućoj takmičarskoj godini, što su sve pokazatelji da je trenutno u formi na osnovu koje bi mogao da ostvari dostignuće Janisa Adetokunpa, poslednjeg košarkaša koji je u dve vezane sezone dobio priznanje za najkorisnijeg igrača regularnog dela takmičarske godine.

Srpskom asu su najveći konkurenti Džoel Embid, pomenuti Adetokunpo, kao i Stef Kari. Većinsko je mišljenje da je kamerunski centar trenutno u prednosti, odnosno da će se bitka voditi između dvojice igrača koji, suštinski, pokrivaju istu poziciju.

Jeste Jokić kreativniji, po ishod timskog rezultata uticajniji i verovatno kompletniji košarkaš u odnosu na centra Siksersa, ali je Embid ove sezone u životnoj formi i dominantno predvodi Filadelfiju u borbi za lidersko mesto u Istočnoj konferenciji, pred početak plej-ofa.

Statistika srpskog košarkaša je impresivna, zahvaljujući njemu Nagetsi su u seriji od devet pobeda na poslednjih deset utakmica i na dobrom putu da, ne samo rezervišu šesto mesto na Zapadu, već i da pokušaju da do kraja regularnog dela dođu i do četvrtog mesta koje bi im garantovalo prednost domaćeg terena u prvoj rundi plej-ofa.

Jokić je na fantastičnom proseku od 25,8 poena, 13,8 skokova i osam asistencija, sa ukupnim indeksom korisnosti 32,40. U poređenju sa prošlom sezonom, u kojoj je bio proglašen za MVP regularnog dela, beleži nešto manje poena (26,4) kao i asistencija (8,4), ali ima više skokova).

Za nijansu slabije šutira za tri poena: 38,8 naspram 36,3 odsto ali je zato konstantniji u šutu iz igre – 57,1 naspram 56,6 odsto.

Ako bi se u obzir uzeli tripl-dabl učinci, što je poprilično relevantan parametar, Jokić je prošlu seoznu završio sa 16 takvih statističkih „kompleta“ dok je u tekućoj već na 18, po čemu je klupski rekorder.

Do kraja regularnog dela, Srbin će imati priliku i da premaši broj dabl-dabl dostignuća. U prethodnoj, MVP sezoni, zaustavio se na 60 takvih „rezultata“ a u aktuelnoj je došao do brojke 51.

Od početka 2022. godine, rođeni Somborac nalazi se u impresivnoj formi. U januaru je prosečno ubacivao 26,6 poena, februar je završio sa 23,4, dok je početkom marta na proseku koji je Majkl Džordan ostvario tokom svoje neponovoljive karijere.

Naime, u prvih sedam dana tekućeg meseca, Srbin je na 34 poena, 7,5 asistencija i 14 skokova.

Ono što je posebno impresivno i što negde možda i najbolje oslikava poziciju Nikole Jokića u trci za MVP nagradu i ove sezone, jeste ukupan uticaj na igru po meču.

Odnosno, statistički pokazatelj koji „meri“ ukupan doprinos jednog igrača na igru čitavog tima. U toj kategoriji, srpski centar je apsolutni lider u čitavoj NBA ligi sa 32,40 što je veći „učinak“ u poređenju sa prethodnom sezonom u kojoj je imao 31,36.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari