Jović “nestao” u Istanbulu 1

Šut iz driblinga, dodavanje obema rukama iz trka, polazak u dribling stvari su koje se uče još u školi košarke.

Ako se na vreme ne savladaju onda jednostavno predstavljaju “rupu” u košarkaškom obrazovanju što se moglo videti na primerima pojedinih igrača Zvezde na meču sa Fenerom u Istanbulu. Željko Obradović je po peti put uspeo da “ogoli” mane u igri crveno-belih, koje su evidentne, pogotovo kada u timu nema tehnički obučenijih igrača Mitrovića i Gudurića – 87:72. Posle trećeg evroligaškog poraza u nizu, ukupno sedmog u 11 utakmica, puleni Dejana Radonjića otputovali su u Podgoricu gde ih u nedelju očekuje derbi ABA lige protiv drugoplasirane Budućnosti.

Kofer prepun briga poneo je crnogorski stručnjak iz prestonice Turske; greške u igri postaju hronične kako sezona odmiče, a pojedinci poput Dangubića i Jovića, projektovani da budu nosioci igre, jednostavno ne igraju na očekivanom nivou. Umesto da budu tačke oslonca, s obzirom na staž u Zvezdi i činjenicu da su reprezentativci Srbije, njih dvojica i ne samo oni, u duelima sa vrhunskim ekipama kao što je Fenerbahče pokazuju da su ipak daleko bliži prosečnosti nego igri koja bi se u dogledno vreme mogla okarakterisati kao vrhunska. Joviću je meč protiv Fenera bio treći evroligaški u nizu na kojem je bio neprimetan, maltene bez ikakvog uticaja na razvoj situacije na terenu. Neke navike: stajanje u driblingu prilikom pritiska na loptu, šut sa zemlje, forsiranje prodora u desnu stranu, loš pas levom rukom, protivnici sve više eksploatišu, naročito u Evroligi. Umesto bolje, komunikacija između Kuzmića i Jovića je sve lošija, delom i zbog toga što se plej Zvezde u “pik” igri uglavnom oslanja na pas, bez hrabrosti da šutem preuzme odgovornost. I u odbrani je popustio; manje je agresivan na liniji dodavanja, nijednu blokadu ne može da probije zbog čega u preuzimanju rival često dolazi u “mis-meč” situaciju.

Osim Dženkinsa, Zvezda u spoljnoj liniji maltene nema igrača koji je u stanju da pogodi šutem iz driblinga. Dangubiću je to posebna boljka; uprkos tome što je letos delimično modifikovao mehaniku šuta i dalje ima prevelikih problema da pogodi iz naskoka; protiv Fenera je u jednoj prilici neometan promašio čitav obruč, pogodivši tablu pod uglom od 90 stepeni.

U sistemu koji neguje Zvezda ako igrači nisu u stanju da pogode iz “čistih” pozicija nakon izgrađenih akcija ekipa je uglavnom osuđena na poraz. Radonjić ne raspolaže izrazito dobrim individualcima (osim Bjelice), zato toliko polaže na odbranu, jer u igri na poen više Zvezda nema prevelike šanse.

–  Nismo dobro šutirali. Svaki poraz je težak, moramo da igramo mnogo bolje. Moramo da se pregrupišemo i igramo čvrst meč u Podgorici. Videćemo šta će biti. Imamo težak raspored. Moramo da se držimo zajedno – svestan je Volters da Zvezdi nedostaje više konstantnosti u šutu.

Pobeda za mir u kući

– Moramo da se spremimo, da vidimo da li ćemo biti kompletni. I ako budemo, sigurno nećemo moći da budemo na maksimumu, jer će pauza ostaviti traga kod Mitrovića, a videćemo kakva je situacija kod Gudurića kad i ako se priključi ekipi u Podgorici. Sve su utakmice bitne, neke zbog odnosa snaga, neke zbog rivaliteta, neke zbog stanja na tabeli, neke zbog želje da u nekom trenutku dođemo do pozicije koja bi nam omogućila mir. U sklopu toga imamo tri vezana gostovanja, a tu nije samo Budućnost, već i MZT, koji se digao i pobedom protiv Budućnosti pokazao da će i nama biti teško u Skoplju. Potom putujemo Cedeviti, koja je drugačija nego prvi put kad smo igrali s njom. Treba reći i da je Zvezda samo jednom pobedila u Podgorici poslednjih godina i kakav god da je momenat generalno smo svesni toga, kao i činjenice da domaćini imaju dobar, iskusan, takmičarski tim i da nas čeka možda i najteže gostovanje, iz više aspekata – poručio je Radonjić.

Makabi i Real u “Pioniru”’]

Košarkaši Crvene zvezde dočekaće ekipu Makabija u Hali „Aleksandar Nikolić“ u meču 12. kola Evrolige. Taj duel odigraće se u četvrtak 15. decembra sa početkom u 20 časova. U istoj dvorani izabranici Dejana Radonjića ugostiće i madridski Real 22. decembra zbog zauzetosti Kombank arene. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari