Kandidatura za Top 8 1Foto: FoNet Evroliga

Iz Kombank arene do hale „Aleksandar Nikolić“, preko vršačkog Milenijuma nazad u najveću halu na Balkanu – maršruta je koju su košarkaši Crvene zvezde prešli u ulozi evroligaškog domaćina ove sezone.

 Tvrdi, mekši i nešto razrađeniji obruči, različiti kapaciteti dvorana, akustika koja osvaja, ledi krv u žilama protivnika i sigurno nije uspavanka, okolnosti su i ambijenti u kojima su crveno-beli pobeđivali kvalitetnije od sebe, ne vodeći računa o odnosu pobeda i poraza, već samo o tome da zadovolje svoje i apetite navijača koji su i večeras spremni da Branku Laziću i saigračima podare atmosferu u kojoj će pokušati da nadvise evropskog velikana koji je u strahovitom naletu. Četvrtfinalna računica uveliko je u stvaranju, još od trijumfa nad Efesom u Vršcu pre dva kola, kada je postalo jasno da puleni Dejana Radonjića zaista imaju sasvim izgledne šanse da se domognu Top 8 faze. Da bi postali „legitiman“ kandidat košarkaši Crvene zvezde trebalo bi večeras da savladaju Panatinaikos (20.00), koji na pet kola do kraja ima pobedu više u odnosu na crveno-bele, ali i ogroman motiv da se revanšira srpskom velikanu za trijumf u Atini pre skoro dva meseca.

PAO je u seriji od 11 mečeve bez poraza u domaćem šampionatu i Evroligi, defanzivno je druga najbolja ekipa u najelitnijem takmičenju sa svega 71 dozvoljenim poenom u proseku. Nik Kalates je defanzivno verovatno najbolji plej Evrolige i Jović i Micić imaće zaista vraški teške zadatke da ga „probiju“. Grk rođen i odrastao u SAD, izuzetan je na liniji dodavanja, ima veoma brze noge u stavu tako da često ume da „probije“ ili izađe ispred blokade u protivničkoj igri dva na dva. Dolascima Hajnsa i Vilijamsa trener Aleksandar Đorđević u mogućnosti je da u rotaciji koristi čak jedanaest igrača i da pritom bira kada želi da ubrza igru, a kada da poziciono nadmudri rivala. Vilijams je odličan košgeter, u prve dve evroligaške utakmice postigao je u proseku 15 poena – dva više u odnosu na Raduljicu (12,9), najboljeg strelca Panatinaikosa u Evroligi.

– Igraćemo meč protiv ekipe koja je u izvanrednom statusu i zbog pet vezanih pobeda i zbog niza trijumfa u domaćem prvenstvu, a i zbog osvojenog Kupa. Dolasci su dali novi iskorak kod njih i to se odmah moglo videti u Evroligi. U ovom sastavu su naneli prvi poraz Fenerbahčeu u Top 16 fazi, u Malagi su bili izuzetno dominantni i sigurno će imati mnogo toga da pokažu. Sa puno optimizma dočekuju četvrtfinale, a prema mom mišljenju imaju pravo da misle i dalje od toga – nahvalio je trener Radonjić večerašnjeg rivala.

Zvezda bi pobedom imala praktično jasnu računicu u kojoj bi još dva trijumfa, a možda i jedan, bili dovoljni za istorijski plasman u četvrtfinale Evrolige. Pobeda se večeras verovatno „krčka“ u reketu, u kome Cirbes treba da iskoristi slabiju odbranu Raduljice, a Miler mogućnost da Gista brzo ubaci u problem sa faulovima. Ukoliko zaustavi Feldina (najboljeg trojkaša „zelenih“) i onemogući Focisa da sa mesta četvorke konstantno širi igru, Zvezda bi bila u odličnoj situaciji da drugi put ove sezone porazi šestostrukog šampiona Evrope. Problem za crveno-bele može predstavljati činjenica da dugo nisu trenirali u Kombank areni, gde su obruči dosta tvrđi u odnosu na one u hali „Aleksandar Nikolić“, što svakako utiče na preciznost šutera, pogotovo Zvezdinih, od kojih nijedan nema košgeterski kontinuitet.

– Moraćemo da budemo na gornjoj granici svojih mogućnosti da bismo im parirali, ostvarili svoj cilj i pobedi. Prostom analizom dolazimo do toga da ćemo u narednom periodu i za neki drugi meč moći da kažemo da će biti najvažniji ili 'biti ili ne biti', kako se ovde voli nama staviti do znanja. Traže se rezultati koji mogu da nametnu novi pritisak, a nama će to biti 58. pritisak ove sezone, ako se ne varam. Prilično je jasno… Uzmimo za primer da Darušafaka na primer dobije večeras Efes i onda će imati priliku da se bori za Top 8 ovde, protiv nas. Ili u slučaju da pobedi Efes, takođe. Ima tu još dosta da se igra – ne misli crnogorski stručnjak da je večerašnji meč presudan po pitanju plasmana u četvrtfinale Evrolige.

Podrška i od Bjelice

Dok se oporavlja od povrede stopala Nemanja Bjelica, ruki Minesote, pomno prati dešavanja u Crvenoj zvezdi, klubu u kojem se afirmisao. Srpski reprezentativac putem video poruke poslao je podršku crveno-belima pred večerašnji meč sa Panatinaikosom: “ Budi moj glas u Kombank areni u petak. Pokažimo zašto smo najbolji, jer niko nema Zvezdo što imaš ti“, apelovao je Bjelica i na navijače da popune Arenu.

Bez timskog treninga zbog koncerta

– Zbog koncerta (Saša Matić, prim. aut) do sinoć nismo mogli da napravimo nijedan timski trening. Još se priprema sala, ali idemo na teren da damo sve od sebe da bismo bili zadovoljni na kraju. U četvrtak ujutro smo ušli u halu, imali smo sastanak i individualni trening. Dvorana se još slaže i izgledaće dobro večeras. Ima tu još dosta da se radi, ali verujem da će sve biti kako treba. Okolnosti su takve kakve jesu – nije Radonjić zadovoljan okolnostima koje su snašle njegov tim pred tako važan meč.

Parovi i tabela

Grupa E

Lokomotiva – Fenerbahče sinoć

Cedevita – Unikaha sinoć

petak

Darušafaka – Efes19.30

Crvena zvezda – Panatinaikos 20.00

1. Fenerbahče8-1

2. Lokomotiva7-2

3. Panatinaikos6-3

4. Crvena zvezda5-4

5. Efes3-6

6. Darušafaka3-6

7. Unikaha2-7

8. Cedevita2-7

Grupa F

Bamberg – Olimpijakos sinoć

Laboral kuća – Himki sinoć

petak

Žalgiris – Real18.45

Barselona – CSKA20.45

1. CSKA7-2

2. Himki6-3

3. Laboral kuća5-4

4. Real5-4

5. Barselona4-5

6. Olimpijakos4-5

7. Bamberg3-6

8. Žalgiris2-7

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari