Uspon "teniskog čudovišta": Ko će da zaustavi Alkaraza kad se Đoković povuče? 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Karlos Alkaraz je današnjost i budućnost svetskog tenisa.

Mladić o kome se neprekidno piše u poslednjih 48 sati ostavio je Novaka Đokovića bez titule i snova o pet uzastopnih osvojenih tiula na Vimbldonu što je za rukom pošlo samo Bjornu Borgu i Rodžeru Federeru, ali i bez nade za “kalendarskim slemom” iliti sve četiri grend slem titule u istoj godini što je poslednji put pošlo za rukom Rodu Lejveru sada već davne 1969. godine.

Napredak Karlosa Alkaraza od 2018. godine je potpuno neverovatan.

Momak rođen 5. maja 2003. godine u El Palmaru, selu nadomak Mursije, “odrastao” je na šljaci u teniskoj akademiji njegovog oca Karlosa Alkaraza Gonzaleza, aonda ga je pre pet godina “pod svoje uzeo” bivši proslavljeni španski teniser Huan Karlos Ferero i od njega napravio pravo malo tenisko “čudovište”.

Ne čude njegove sjajne partije na šljaci, ali impresionira njegov tenis na travi, na kojoj nije imao mnogo prilike da igra u životu i o tome je i Đoković pričao nakon samog finala.

„Nisam iznenađen što se tako brzo privikao na šljaku, jer je on tu odrastao, ali je na travi to kako se brzo prilagodio iznenadilo mene i sve. On nije imao mnogo pobeda na travi u poslednje dve godine, došao je ovde sa šljake, ima stil koji je dobar za šljaku… On je u Kvinsu zamalo izgubio prvi meč, a onda je krenuo da dobija momentum, pobedio je neke dosta dobre igrače. Terenu na Vimbldonu su sporiji nego u Kvinsu i mislim da to više odgovara linijašima kao što je on. Ali, slajsevi, čip riterni, igra na mreži – sve je bilo impresivno. Nisam očekivao da igra tako dobro ove godine na travi, ali je dokazao da je najbolji igrač na svetu, nema tu sumnje. Igra fantastičan tenis na različitim podlogama i zaslužuje da bude tu gde jeste“.

Alkaraz je pre Vimbldona osvojio i Kvins, turnir koji je prethodnica Vimbldonu i još tada je nagovestio šta bi moglo da se uskoro dogodi na terenima Ol Ingland Klaba. Đoković se nesumnjivo detaljno pripremao za Alkaraza i iako je imao šanse da pobedi, bekhendi u taj-brejku drugog seta kao i drajv volej na početku petog seta su ga koštali titule.

Ipak i dalje mnogima nije jasno kako je jedan klinac bio potpuno ravnopravan rival, ako ne čak i bolji teniser u finalu od možda i najboljeg igrača koji se dotakao “belog sporta”, imavši duplo više vinera od onog igrača koji je postao sinonim za taj pojam u poslednjih 15 godina.

Ipak, nakon finala Đoković je imao odgovor i na taj rebus.

„Mislim da ljudi u prethodnih 12 meseci govore o njegovoj igri, da nju sadrže elementi Rodžera, Rafe i mene. Saglasan sam sa tim. Mislim da on ima najbolje od sve trojice. Ima mentalnu snagu i zrelost zavidnu za nekog ko ima 20 godina. Ima taj mentalitet španskog bika, sjajne odbrane, koju smo videli od Rafe tokom godina. A mislim da ima i neke lepe bekhende iz klizanja koji možda podsećaju malo na moje, taj dvoručni bekhend, odbrana i mogućnost adaptacije, mislim da je to moja velika snaga, a on ima to. Nikada nisam igrao protiv igrača kao što je on. Rodžer i Rafa su imali svoje prednost i mane, ali Karlos je veoma kompletan igrač. Ima mogućnosti prilagođavanja koje mislim da su ključ za dugu i uspešnu karijeru“.

Sada se postavlja pitanje ko će da zaustavi Alkaraza kad se Đoković povuče i da li upravo on može da sruši Đokovićev rekord po broju osvojenih grend slemova.

Pitanje je na mestu, a odgovor je prekopotreban, no čini se da ga niko nema.

Ono što ostaje zabeleženo je to da je Alkaraz po prvi put u karijeri dosta daleko dogurao na Vimbldonu i tu prvu šansu je iskoristio da već ode do titule.

Na tom putu je izgubio samo četiri seta, što je još jeziviji podatak za konkurente, pogotovo za njegove vršnjake koje mnogi vide kao glavne takmace u borbi za grend slemove u godinama koje dolaze.

To su pre svih Holger Rune i Janik Siner i ma koliko oni bili talentovani igrači, čini se da još uvek nisu na potrebnom nivou da se sruši momak iz Mursije.

A dok se to ne desi, stajaće još neki njegovi rekordi koji će im terati “strah u kosti” prilikom svakog narednog njihovog međusobnog duela na največim turnirima na svetu.

Kada je pobedio Stefanosa Cicipasa u pet setova na US Openu, postao je najmlađi četvrtfinalista u Open eri na njujorškom grend slemu. U Majamiju 2022. godine je postao najmlađi osvajač tog turnira. Sa 19 godina nalazio se na devetom mestu ATP liste; primera radi najveći teniseri su sa 19. godina imali sledeći rejking na ATP listi – Rodžer Federer (39), Danil Medvedev (656), Novak Đoković (63), Rafael Nadal (5).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari