Ako cifre ne lažu "Orlovi" imaju 20 odsto šanse da dođu do četvrtfinala 1Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell

Šta kaže Opta statistika, ko ima najveće šanse da u Kataru postane šampion sveta?

I kakva je statistika za reprezentaciju Srbije?

Brazil nije bio na krovu sveta od 2002, ali 2022. mogla bi sudeći po statistici da bude njihova godina. To bi značilo da će Brazil doći do šeste rekordne titule prvaka sveta.

Opta je statistiku kreirala koristeći se modelom koji procenjuje verovatni ishod svakog meča, korištene su i kladioničarske kvote i renkig reprezentacija, kako istorijski tako i trenutni. Uzet je u obzir, naravno, i sam kostur takmičenja. Sve u svemu prilično jasan sistem koji je na prvo mesto stavio Brazil.

Prema svim tim podacima, Brazil ima 16.78 odsto šanse da osvoji titulu. Argentina je druga sa 12.67 odsto, a Francuska treća sa 11.95 odsto. Tu postoji i jedna statistička začkoljica – Francuska ima veće šanseda se nađe u finalu nego Argentina. Dok Opta aktuelnim šampionima daje 21.58 odsto šanse da se domognu finala, Argentinci za učešće u poslednjem meču turnira imaju 21.38 odsto šanse.

Što se tiče reprezentacije Srbije, Opta Orlovima daje 44.44 odsto šanse da se nađu u osmini finala, 19.88 odsto šanse da se plasiraju u četvrtfinale, 7.39 odsto da došu do polufinala, 2.89 odsto za mesto u finalu i 0.98 odsto za osvajanje titule, piše Sport Klub.

Što se tiče statistike za samu grupnu fazu, Srbiji Opta daje 12.95 odsto šanse da prođu kao prvi, 31.49 odsto da dalje prođu sa drugog mesta, 32.90 odsto šasne da ostanu treći i 22.67 odsto da će biti poslednji u grupi.

Hrvatska ima malo bolje izglede. Opta kaže da aktuelni vicešampioni imaju 63.49 odsto šanse da igraju u osmini finala, 26.20 odsto šanse da se nađu u četvrtfinalu, 11.85 odsto za polufinale i 5.18 odsto da se nađu u drugom vezanom finalu. I 2.07 odsto šanse da ovoga puta u tom finalu i pobede.

Mundijal počinje u nedelju, a Srbija prvi meč igra protiv Brazila 24. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari