U svetu pomešane reakcije na gestove podrške ljudskim pravima na Mundijalu 1Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Gestovi podrške ljudskim pravima tokom Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru izazvali su različite reakcije širom svetu od podrške, ravnodušnosti i ogorčenja.

U arapskim zemljama gest nemačkih igrača, koji su pokrili usta rukama u znak protesta protiv zabrane nošenja trake „One Love“ u znak podrške zajednici LGBT, izazvao je lavinu komentara u kojima se Nemačka optužuje za rasizam i koketiranje sa nacističkom prošlošću.

„Stavite ruke na usta, a mi ćemo začepiti za nos da ne osetimo miris vašeg rasizma“, napisao je na Fejsbuku tuniski novinar Fati Džuini.

U Saudijskoj Arabiji, ultrakonzervativnoj zemlji, na Tviteru se pojavio hešteg „gej tim“ na arapskom u vezi sa selekcijom Nemačke.

Burne, a ponekad i uvredljive reakcije na društvenim mrežama nastale su kao odgovor na lavinu kritika koje je Katar, kao zemlja domaćin dobio pred početak Mundijala. Kritike se odnose na poštovanje ljudskih prava, posebno zajednice LGBT kao i na tretman prema radnicima migrantima.

Profesorka na američkom univerzitetu u Teksasu Dejna el Kurd izjavila je da takve kritike, koje uglavnom prenose evropski zvaničnici i mediji, ponekad otkrivaju „dvostruki standard“.

„Debate oko Svetskog prvenstva, iako su ponekad izazivale apsolutno utemeljene i valjane kritike, takođe su bile motivisane licemerjem i dvostrukim aršinima u mnogim slučajevima“, rekla je ona za AFP.

Prema njenim rečima, veliku ulogu igra i rasizam.

„Oni samo vide zemlju Arapa u tradicionalnoj nošnji i pretpostavljaju da je to ekstremistička verska autokratija, dok su ljudi u Dohi u stvari prilično slobodni u pogledu svojih ličnih izbora“, rekla je profesorka.

Bivši nemački igrač Sandro Vagner je kao znak neznanja a možda i prezira prema lokalnoj kulturi, pomenuo „katarske bade mantile“ opisujući tradicionalnu nošnju u zalivskim zemaljama. To je izazvalo žustre reakcije na društvenim mrežama, pre nego što se Vagner izvinio.

Van Evrope više se pominje fudbal nego ljudska prava.

U Senegalu, kao i u Japanu, mediji su uglavnom ignorisali te kontroverze, dok su predstavnici japanskog, srpskog i hrvatskog fudbala izbegavali da komentarišu.

„Postoje nejednakosti i nepravde… ali neke zapadnoevropske zemlje ne dovode u pitanje svoj doprinos nepravdi“, izjavio je Danijel Rejč (Daniel Reiche) profesor na Univerzitetu Džordžtaun u Kataru i koautor knjige o politici Svetskog prvenstva.

„Kada pogledamo majice koje timovi nose, ili lopte sa kojima igraju… one se proizvode u zemljama jugoistočne Azije, od jeftine radne snage“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.