Kokezina "tajna služba" 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOŽIĆ

Komisija za integritet Fudbalskog saveza Srbije kao da će više imati odlike tajne službe nego tela koji bi trebalo da utvrđuje da li postoje nameštanja u domaćem fudbalu.

Nije poznato ko će tačno biti članovi Komisije za integritet, koja će im zapravo biti ovlašćenja osim posmatranja utakmica, da li će njihova ocena o (ne)regularnosti biti presudna prilikom odlučivanja Disciplinske komisije, kao i koje će metode provere (ne)poštenja klubova prilikom igranja mečeva, osim posmatranja, koristiti.

Oficir za integritet FSS Ivan Petrić, koji je imenovan za predsednika Komisije za integritet, objasnio je za Danas da mu Ugovor o radu zabranjuje da daje izjave za medije, dok generalni sekretar Saveza Jovan Šurbatović i ostali nadležni do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na naše pozive i poruke.

Za sada je iz zvaničnih spisa FSS jedino poznato da će Petrić kao predsednik Komisije lično imenovati preostalih 11 članova iz, kako se navodi, redova zaposlenih u FSS (što bi teoretski moglo da znači da i portir može biti član), zatim iz članova organa FSS (stručne službe i komisije), kao i iz redova zaposlenih u MUP-u Srbije i službama bezbednosti. Petrić će iz redova Komisije „delegirati članove za praćenje pojedinih utakmica“, a oni će za to „dobijati nadoknadu koja će se utvrditi posebnom odlukom“.

Mandat Komisije za integritet ograničen je samo na tekuću fudbalsku sezonu i isteći će na kraju takmičarske 2019/20 godine. Ostalo je i nejasno zašto će Komisija za integritet imati čak 12 članova (samo tri manje od Izvršnog odbora FSS) i koja je suština gomilanja tolikog broja ljudi u jedno operativno telo bez pravih nadležnosti.

Iz svega navedenog, a bez dodatnih pojašnjenja od nadležnih u FSS, jedino može proisteći da će članovi Komisije za integritet imati slična ovlašćenja kao delegati i posmatrači sudija koji se šalju na utakmice, jedino što će oni u svojim izveštajima morati da naglase da li je ugrožen integritet takmičenja ili nije.

Disciplinska komisija FSS nedavno je zbog nameštanja kaznila prvoligaše Smederevo i Kabel, a jedna od stavki na osnovu koje je izrečena sankcija bio je izveštaj Etičke komisije fudbalskih trenera Srbije koja je zaključila da „drugo poluvreme tog meča nije imalo takmičarski karakter“. Pošto je u pitanju telo koje ne potpada pod FSS, otvorilo se pitanje da li se odluka Disciplinske komisije doneta, između ostalog, i na osnovu te procene može lako oboriti.

Kako će Komisija za integritet biti pod okriljem FSS, pretpostavlja se da bi njihova presuda trebalo da ima posebnu težinu za Disciplinsku komisiju ukoliko navedu da je na nekom meču „ugrožen integritet takmičenja“.

Iako sve ovo ni u teoriji ne zvuči potpuno logično, u praksi će naročito biti teško sprovodivo jer je nejasno na koji će način Komisija za integritet dokazivati svoje opservacije, odnosno da li bi u tome mogli da pomognu članovi koji su izabrani iz redova policije i drugih službi bezbednosti, kao i na koji način.

Advokat Božo Prelević sumnja da će formiranje Komisije za integritet, bez obzira na to ko sve bude njen član, moći da smanji nameštanja u domaćem fudbalu.

– To što FSS formira komisiju da bi sredili probleme u srpskom fudbalu deluje smešno, a samo ime Komisije za integritet je urnebesno smešno. FSS je o integritetu sve rekao onog trenutka kada je Slaviša Kokeza (predsednik FSS) smenio Slavoljuba Muslina (selektor) i tu nema šta dalje da se priča. Nema tu više ništa od integriteta dok je Savez u ovom sastavu. Formiranje te komisije zvuči mi kao mađioničar koji je stavio šešir ispred sebe i iz njega izvukao cedulju na kojoj sad piše „integritet“. Oni koji su u tom kolu aplaudiraće mađioničaru i diviće mu se, iako će i sami znati da je to samo predstava, kao i sve ostale predstave u svim drugim sferama društva koje gledamo svaki dan. Sve je ovo za mene haiku, čista umetnost koja nadmašuje čak i Dejvida Koperfilda. Oni na svakih par godina izmisle nešto novo, promene zakon da kao rešavaju nameštanja, formiraju nova tela, a ustvari im jedino ne pada na pamet da rešavaju problem – priča Prelević za Danas.

Problem srpskog fudbala je prema njegovim rečima mnogo dublji i teško će formiranje bilo kakve nove komisije moći to da reši.

– Tu je mrtva trka čiji je privatni interes bitniji. Od ubistva Bate Bulatovića u sred bela dana u ulazu kod Terazija koje nikad nije rešeno, a niko kao ništa nije video, do danas se ništa ne rešava u našem fudbalu. Ne postoji viđeniji razbojnik koji nije bio u srpskom fudbalu, a ako nije, onda je sigurno među navijačima. Jednu stvar verujem Aleksandru Vučiću, a to je da nema nameru da se izbori sa navijačima. Krivična neodgovornost navijača, odnosno zataškavanje svih njihovih dela najbolje govori o čemu se tu radi. Ne verujem da zaštita navijača dolazi od UNICEF-a ili neke Ženevske konvencije, pošto svi znamo da im to okrilje verovatno pruža vrh države – zaključuje Prelević.

Nameštanje ruši integritet

Reč „integritet“ je u pravnoj terminologiji FSS veoma nejasno formulisana i teško se može reći šta zapravo označava, a u praksi se ispostavilo da se u nedostatku konkretnih dokaza koristi za kažnjavanje klubova koji su osumnjičeni za nameštanje utakmica. Po novim propisima Saveza, klubovi za koje „UEFA dostavi FSS pisanu informaciju o tome da su svojim činjenjem ili nečinjenjem ugrozili i povredili integritet fudbalskih utakmica ili takmičenja“ kažnjavaće se sa milion dinara, oduzimanjem od šest od 30 bodova i eventualnom diskvalifikacijom u niži rang takmičenja.

Maju Vujovića smenio Slaviša Kokeza?

Integritet srpskog fudbala, naročito Superlige, ugrožen je od početka sezone velikim brojem grešaka sudija koje su uticale na konačne ishode pojedinih mečeva. Prošle nedelje formirana je nova Sudijska komisija FSS sa starim predsednikom (Milanom Karadžićem) pošto dosadašnja zbog iznenadnog odlaska dva člana (Majo Vujović, Igor Radojičić) nije više mogla da funkcioniše. Majo Vujović se zvanično povukao iz Sudijske komisije bez objašnjenja, a prema nezvaničnim saznanjima Danasa to mu je naredio predsednik FSS Slaviša Kokeza pošto je saznao da mu je navodno sin postao vođa navijača Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari