"Koš više" protiv "koša manje" 1Jaka Blažič i Branko Lazić Foto: STARSPORT

Derbi skoro pa kompletnog kola ABA llige odigraće večeras u hali Stožice u Ljubljani Cedevita Olimpija i Crvena zvezda (18.00).

Obe ekipe su tokom prošle nedelje poražene u evro takmičenjima, Ljubljančani su na svom parketu bili nemoćni protiv Gran Kanarije (60:75), dok su crveno-beli u petak pali u neizvesnoj završnici na gostovanju Asvelu (67:69). I jedni, i drugi imali su veliku pauzu i u takmičenju i u treninzima, i ovaj meč dolazi u trenucima kad se juri stara forma.

Ljubljančani cele sezone igraju „šareno“ na ova fronta, u ABA ligi su ipak u seriji od četiri vezane pobede.

Za drugi deo sezone značajno su se pojačali na spoljnim pozicijama, dolazak Jogi Ferela i Zorana Dragića, značajno je pojačao ubojitost u napadu, uz Jaku Blažića i Džejkoba Pulena koji su i do sada bili nosioci igre.

Protiv Gran Kanarije odigrali su jednu od ofanzivno najlošijih utakmica u sezoni, ekipa koja je selektovana  „za koš više“ šutirala je za tri 7-33, a Pulen čak 0-7. Pauza je očigledno ostavila traga, a izuzetno čvrsta i pokretljiva odbrana Zvezde biće u tom smilsu još veće iskušenje.

Trener Ljubljančana Jurica Golemac smatra da su se protiv ekipe iz Španije videla posledice pauze zbog korone, ali da protiv Zvezde očekuje sasvim drugačije izdanje svoje ekipe.

„Očekujem više energije i koncentracije od svojihigrača. Crvena zvezda je svakako najveći favorit za osvajanje titule šampiona u ovom takmičenju. Tim koji igra u Evroligi i ima po tri ravnopravna igrača na svakoj poziciji. Igraju fizički i odlično su vođeni. Ako želimo da meč završimo pozitivnim rezultatom, moramo da odigramo jednu od najboljih utakmica u sezoni“, rekao je Golemac.

Centar Cedevite Alen Omić koji je svojevremeno igrao i za Crvenu zvezdu očekuje da se njegova ekipa vrati na pobednički kolosek.

„Naši rivali su u petak od Asvela u Evroligi doživeli poraz u poslednjim trenucima meča. Bez obzira na to, oni će u Ljubljanu doći sa željom da dokažu zašto su prvi u regionalnoj ligi i zašto ove sezone igraju Evroligu. Potrebna nam je pobeda, pa ćemo dati sve od sebe da je obezbedimo“, poručio je Omić.

Crveno-beli u ABA ligi imaju samo jedan poraz, od neuspeha u Laktašima zaređali su 11 pobeda i usamljeni su na čelu,zbog odloženih mečeva, prilično „rastresene“ tabele. U prvoj utakmici ove sezone savladali su Ljubljančane 79:64 furioznom četvrtom četvrtinom (23:9), a bili su bolji od tog rivala i na tri prethodne utakmice. Crveno-beli su u Lionu pružili solidnu partiju, imali su šut za pobedu, ali je bilo vidljivo da je pauza u treningu ostavila traga. Za bilo kakvu pripremu utakmice sa Cedevitom nije bilo vremena, crveno-beli ulaze u period gde ih očekuje pakleni raspored, dopunjen i „nadoknadom“ odloženih mečeva. Tokom sledeće nedelje crveno-bele očekuje gostovanje Olimpijakosu, a nakon toga i meč 18.kola regionalne lige sa Mornarom u Beogradu.

Trener crveno-belih Dejan Radonjić naveo je da nije zadovoljan partjom u Lionu.

„ U nekim periodima je bilo zadovoljavajuće, ali generalno, nedostajalo je energije, koncentracija je bila loša, napravili smo puno grešaka. Želimo da iskoristimo svaki momenat kako bi bili bolji, iako smo svesni činjenice da posle svega što smo prošli u prethodne više od tri nedelje, neće biti nimalo jednostavno. Cedevita Olimpija je jedna od najboljih ekipa u ligi, u odnosu na naš prvi meč pojačala se Ferelom iz Panatinaikosa, Omićem i Dragićem iz Žalgirisa, uz ostale vrlo kvalitetne i iskusne igrače koje već imaju u svom sastavu. Ali u ovom trenutku, s obzirom na okolnosti, razmišljamo o nama, i kako da napravimo iskorak već u sledećoj utakmici. Biće potrebno vremena i strpljenja, kako bi došli do nivoa na kome želimo da budemo“, rekao je trener crveno-belih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari