Kovač preuzeo bivšeg prvaka Nemačke 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Volfsburg je ove sezone doživeo strmoglav pad u Bundesligi, završivši prvenstvo na tek 12. poziciji. Uprava kluba menjala je tokom takmičarske godine trenere, čak trojicu je izrotirala na klupi, prelomivši na kraju da će od naredne sezone mesto šefa struke zauzeti Niko Kovač.

Hrvatski stručnjak, rođen i odrastao u nemačkoj, tako će po treći put u trenerskoj karijeri voditi jedan tim u Bundesligi.

Kovač je potpisao saradnju do 2025. godine. Posle godinu i po dana rada u Monaku i šest meseci pauze, nekadašnji reprezentativac Hrvatske dobio je angažman u klubu koji je poslednjih sezona ostvarivao odlične rezultate, 2009. bio šampion, a 2015. vicešampion Nemačke.

Profesionalnu trenersku karijeru počeo je u Ajntrahtu iz Frankfurta, a u drugoj sezoni na klupi aktuelnog osvajača Lige Evrope bio jedan od najzaslužnijih za napredak Luke Jovića.

Leta 2018. preuzeo minhenski Bajern gde se zadržao 16 meseci.

„Ja sam dete Bundeslige i vrlo sam entuzijastičan i motivisan da počenem još jedno uspešno podglavlje sa „vukovima““, poručio je Kovač koji će pored sebe kao asistenta imati dve godine mlađeg brata Roberta.

Volfsburg je prošle seozne bio četvrti na tabeli i time je zaslužio mesot u Ligi šmapiona, međutim ove sezone doživeo je strmoglav pad, uprkos sasvim respektabilnom sastavu.

„Kada smo popunjavali poziciju trenera, najvažnije nam je bilo da ne napravimo brzopletu, ishitrenu odluku, već da odvojimo dovoljno vremena za izbor trenera koji će pomoći Volfzburgu da se razvija i napreduje na duge staze. Srećan sam što smo doveli Nika poznatog po konzistentnom i uspešnom radu i verujem da će klub nositi njegov pečat u narednim godinama“, rekao je Jerg Šmatke, direktor upravljačkih operacija u klubu.

Kovač je sa Bavarcima osvojio titulu i kup, ali je u Ligi šampiona eliminisan već u četvrtfinalu i to sa ubedljivih 6:2 u dvomeču protiv Liverpula.

Ispadanje u četvrtfinala Minhen pre toga nije doživeo punih osam godina.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari