Lekcije od pet puta jeftinijih 1Foto: ABA/ Mornar media pro

Kao aktuelni šampion i poslednjih sezona redovan učesnik Evrolige, Bajern je u ulozi domaćina završnog turnira nemačkog prvenstva bio okarakterisan kao favorit za osvajanje domaće titule.

Poništena evroligaška sezona dovela je do toga da je za Bavarce osvajanje domaće titule predstavljalo apsolutni imperativ u takmičarskoj 2019/20. Format koji je jedino implementiran u Nemačkoj i Španiji – turnirski sistem na jednom mestu sa plej-ofom od četvrtfinala, trebalo je za Bavarce da znači da samo Alba može da im pokvari planove u projektovanom finalu.

Ipak, ispostaviće se da ni protok vremena i višemesečna pauza zbog pandemije, nisu doveli do poboljšanja atmosfere u klubu, koja je počela da se kvari prvo iznenadnim odlaskom Velibora Borka Radovića sa mesta prvog pomoćnika u stručnom štabu, čije je kormilo potom napustio i Dejan Radonjić.

Postavljanje na njegovo mesto Olivera Kostića, srpskog trenera koji je od 2014. u klubu (do 2018. godine radio u drugom timu) ispostavilo se kao greška njegovog zemljaka i prijatelja Marka Pešića, koji kadrovske poteze vuče sa pozicije sportskog direktora.

Bajern je u grupnoj fazi izgubio dve utakmice (Ulm i Oldenburg) što je bila uvertira pravog fijaska u četvrtfinalu, u kojem je eliminisan od Ludvigzburga.

Klub koji naspram Bajerna ima pet puta manji budžet i u svojim redovima igrače koji su donedavno igrali u drugoj, pa čak i trećoj nemačkoj ligi, u seriji na dve utakmice preslišao je Bavarce (skor 1:1, ali je Ludvigzburg imao bolju koš razliku).

– Postoje objektivni i subjektivni razlozi zbog kojih smo doživeli neuspeh. Mi smo bili svesni i pre turnira da će nam puno faliti Greg Monro, naš najbolji igrač na centru, odnosno Nihad Đedović, udarna igla Bajerna na perimetru. Odsustvo njih dvojice jednostavno je smanjilo naš potencijal. Uprkos tome, gajili smo optimizam na osnovu našeg minulog rada, međutim kako je turnir odmicao, shvatili smo da protiv ozbiljnih timova poput Ulma, Oldenburga i na kraju Ludvigzburga imamo velike nedostatke koje nikako nismo uspevali da iskorigujemo – iskren je Igor Jovović, dokazani crnogorski stručnjak, koji je u Bajern stigao na poziv Dejana Radonjića, a potom na zahtev kluba, ostao u stručnom štabu i u mandatu Olivera Kostića.

Uprkos izostancima pomenute dvojice igrača, Bajern kao klub sa najvećim budžetom u Nemačkoj i evroligaškim statusom, na završnom turniru nije trebalo da izgleda kao tim koji je, pogotovo defanzivno, bio izuzetno limitiran. Na sva tri izgubljena meča (Ulm, Oldenbur i Ludvigzburg) Bavarci su u proseku primali čak 90 poena.

– Izostanak pomenutih igrača prouzrokovao je određena pomeranja u rotaciji; momci sa manjom minutažom trebalo je da dobiju više prostora; u tom pomeranju rival je napadački tačno znao kako da nas gađa u odbrani, pre svega na perimetru. Svaki put kad je trebalo da sačuvamo stečenu dvocifrenu prednost mi jednostavno u tome nismo uspevali; imali smo velikih problema na ofanzivnom skoku i u odbrani jedan na jedan – jasan je mladi stručnjak.

Bajern je u četvrtfinalu naspram sebe imao tim čija se igra zasniva na izolacijama spoljnih igrača, koju su činili momci koji su donedavno igrali u trećoj i drugoj nemačkoj ligi. Reč je mahom o Amerikancima (Vejler-Beb, Džejlen Smit, Tomas Vimbuš i Markus Najt) među kojima se posebno isticao simpatični, pomalo zdepasti plej Najt (188 cm, 98 kg) koji je na prvom meču imao čak 11 skokova, od kojih šest ofanzivnih.

– Igrači su tačno znali karakteristike rivala, njihove navike i igračke osobine. Markus Najt, plejmejker Ludvizburga, imao je protiv nas 11 skokova u prvom meču, čak šest ofanzivnih i  igrači su bili upozoreni na njegovu naviku da sa strane pomoći ide na ofanzivni skok – objašnjava Jovović činjenicu da je u prvom, presudnom meču plej-ofa Ludvigzburg imao 15 ofanzivnih skokova.

U drugom susretu četvrtfinala, u kojem je Bajern „jurio“ četiri poena razlike iz prvog meča Bavarci su u jednom trenutku vodili i sa 12 poena prednosti, ali umesto ubedljive završnice u poslednjoj deonici ubacili su svega 18 poena za utešnih 73:74.

– Ako izuzmemo meč sa Ulmom – detalji odlučivali o pobedniku – ni protiv Oldenburga, a pogotovo Ludvigzburga mi jednostavno nismo znali kako da sačuvamo stečeno vođstvo. Dešavalo nam se da u situacijama kada vodimo dvocifrenom razlikom, po sedam, osam minuta ne postignemo koš, a da pritom ne odbranimo nijedan napad – naglašava Jovović.

Iako je Ludvigzburg bio najtanji na centru, Bajern ni na jednom meču nije ostvario apsolutnu dominaciju pod košem.

– Naša oba centra – Lesor i Radošević – ne spadaju u grupu petica koje su dominantne na niskom postu. Njihovi učinci u napadu direktno zavise od saradnje sa saigračima na perimetru, sa kojima smo imali ubedljivo najviše problema. Oni su više defanzivno nastrojeni centri, koncentrisani na zadatke adekvatnog zagrađivanja i skoka, dok su ofanzivno uslovljeni na znanje i kreaciju bekova. Mislim da su svoje zadatke korektno obavili. Jasno je da nam je Ludvigzburg najviše problema zadavao na ofanzivnom skoku i u igri njihove spoljne linije, gde mi jednostavno nismo uspeli da im ispariramo u igri jedan na jedan – objašnjava Jovović koji još uvek ne zna da li će i naredne sezone ostati u klubu.

– Tek smo završili sezonu; još uvek su sveži utisci i rano je pričati o narednim koracima. Sve je trenutno u magli. Imali smo timsku večeru posle ispadanja iz plej-ofa, što je normalno za jedan veliki klub kao što je Bajern; individualni razgovori bi trebalo tek da uslede – istakao je Jovović.

Lučić igrao i povređen

Uz Danila Bartela, Vladimir Lučić je verovatno bio jedini košarkaš Bajerna koji je čitav turnir odigrao na visokom nivou, pogotovo sa aspekta motivacije i fizičke potrošnje.

„Vladimir Lučić je jedan veliki profesionalac i igrač za primer. Svoju rolu je odigrao korektno, rekao bih i više od toga, međutim njegov učinak ne dobija na tolikom značaju zbog neuspeha ekipe. On je doživeo i povredu butnog mišića posle prvog četvrtfinalnog meča sa Ludvigzburgom, ali je želeo da igra i u revanšu i time je još jednom potvrdio o kakvom je karakteru i čoveku reč“, pohvalno se Jovović izrazio o partijama srpskog reprezentativca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari