Madriđanima preti dvostruka eliminacija 1Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Najjači utisak posle pet kola Lige šampiona je kritičan položaj Reala, jer zvuči nestvarno da je njen 13-struki osvajač na ivici ispadanja posle grupne faze, pošto fudbaleri sa „Santijago Bernabeua“ sa dva poraza i jednim remijem moraju da idu na sve ili ništa u meču sa Borusijom iz Menhengladbaha i pride navijaju za Inter protiv Šahtjora.

Ukrajinski tim ima isti broj bodova i u slučaju da slavi u Milanu otišao bi dalje zahvaljujući tome što je dobio oba duela sa „kraljevićima“.

Mada, opasnost za Modrića, Benzemu i saigrače dolazi i od neroazura, s obzirom da bi oni bili konačni profiteri ako uzmu tri boda, a Real izvisi protiv Borusije (M).

– Neću da dam ostavku, nikako… Uvek je bilo delikatnih momenata. istina je da smo u lošem nizu rezultata, ali moramo da nastavimo dalje. Znamo da imamo još jednu utakmicu koju moramo da pobedimo, verujem da igrači imaju snage za to – izričit je bio Zinedin Zidan, trener Reala, posle neuspeha u Kijevu od pre dve večeri, kada je otišao korak niže od ogromnog kiksa na svom terenu (2:3), jer ovog puta nije nijednom pronašao put do mreže „rudara“ (2:0).

Uprava mu za sada, barem ne javno, ne ljulja stolicu, mada je pitanje koliko mu je još ostalo kredita od šampionskog het-trika pod njegovom komandom u ovom takmičenju, jer se najveći klub na svetu ne bori samo za dah u grupi B nego loše stoji i u prvenstvu Španije, gde mu svako malo neko uzme bod(ove).

Još ako ga Menš ostavi bez nokaut faze…

– Spremni smo za Real. Remijem u našoj prvoj utakmici pokazali smo da imamo kvalitet da se nosimo sa tako velikim timom i klubom, a sada ćemo probati da odemo korak dalje od tog rezultata. Iako bi nas još jedan takav rezultat odveo dalje – zvuči rešeno vezista Menhengladbaha Kristof Kramer.

I Realov gradski rival Atletiko još strepi za ostanak u LŠ, istina sa manjim moranjem, jer mu je posle remija sa Bajernom dovoljno da ostane neporažen protiv trećeplasiranog tima A grupe – Salcburga.

Nevolja je to što bi austrijski bogataš slavljem u poslednjih 90 minuta preskočio na tabeli „jorgandžije“ i stao uz bok aktuelnom kontinentalnom vladaru Bajernu.

– To će biti veoma zahtevan meč. Oni su stvarno kvalitetan i kompletan tim i takođe imaju šansu da prođu dalje, pa nas čeka ozbiljno težak posao. Opet, ako budemo briljantni kao u prvom poluvremenu protiv Bajerna onda imamo realnu šansu da dočekamo proleće u Ligi šampiona – smatra Atletikov strateg Dijego Simeone, za čijeg je veka klub postigao neke od svojih najvećih uspeha.

Kako je remi Porta sa Mančester sitijem priključio „građanima“ portugalski sastav u novoj rundi borbe za evropsku krunu i silnu zaradu od iste, u grupi C više nema nejednačina u toj računici, dok je u grupi D ostalo još da se vidi ko će završiti na prvom stepeniku ispod Liverpula.

Najbliža mu je Atalanta, jer je posle svog iznenađujućeg remija sa debitantskim Midtjilandom i poraza Ajaksa na +1 u odnosu na srpskog reprezentativca Dušana Tadića i  ostatak družine iz Amsterdama, što znači da bi Italijane i nerešen ishod u direktnom sudaru sa „kopljanicima“ ostavio u eliti.

– Nismo napravili što smo hteli protiv Danaca, pa sada moramo da se suočimo sa Ajaksom. Nemamo nameru da kalkulišemo, jer je sve otvoreno i lako se može desiti da izvisimo za sledeću fazu. Potrebni su nam pravi pristup i jedna sjajna partija – jasno je defanzivcu Atalante Kristijanu Romeru.

UEFA razmatra ukidanje grupa

Evropska fudbalska federacija poslednjih godina počesto pribegava inovacijama u kontinentalnim klupskim takmičenjima, a prema saznanjima uglednog engleskog dnevnika Tajms, UEFA će se sledeće nedelje baviti mogućom transformacijom Lige šampiona. Navodna ideja predsednika Aleksandera Čeferina je da zadrži sadašnji broj učesnika (32) ili ga proširi za još četiri kluba, s tim što bi ukinuli nadmetanje po grupama. Svi bi bili na istoj tabeli, ali ne bi igrao svako sa svakim, već bi žrebom bilo odlučeno protiv kojih 10 timova će se svaki akter LŠ boriti za bodove. I to pet utakmica kod kuće i pet na tuđem terenu, bez revanša. Najboljih 16 timova u tom jedinstvenom poretku išlo bi u eliminacionu fazu, gde bi prvi išao na 16-plasiranog i tako do vrha. Ekipe od 17. do 24. mesta nastavile bi sezonu Ligi Evrope, a ostali čekali sledeće kvalifikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari