Mamić objavio zarade stručnog štaba Dinama u poslednjih 20 meseci 1Foto: STARSPORT

Buru komentara i emotivnu reakciju navijača Dinama izazvao je natpis Zdravka Mamića na svom Fejsbuk profilu u kojem je javno obelodanio koliko je novca zaradio stručni štab zagrebačkog velikana u poslednji 20 meseci.

Prvi operativac kluba, koji poslednje dve godine nema zvaničnu funkciju, pošto je otklon od hrvatskih pravosudnih organa pronašao u BiH, taksativno je nabrojao novčanu sumu koja je pripala svima koji su nedavno dobili otkaze, a bili su deo stručnog štaba, koji je ove sezone odlično vodio Nenad Bjelica.

Utisak je i to, reklo bi se, nedeljiv u hrvatskoj javnosti, da je takvim potezom Mamić zapravo pripremio i otkaz Bjelici, koji je još uvek zvanično na čelu tima zagrebačkog Dinama, ovosezonskog učenika Lige šampiona.

Mamić je, valjda, ovakvim „driblingom“ hteo da opravda odluku kluba da podeli otkaze članovima stručnog štaba, i tako načini odmazdu jer navodno fudbaleri i trenerski tim nisu pristali na smanjenje plata usled pandemije korona virusa.

Suprotno od klupske verzije, hrvatski novinari pišu da su fudbaleri i treneri pristali na prvobitan predlog da primanja tokom pandemije budu smanjena za nekih 30 odsto, međutim bili su iznenađeni kada im je saopšten zahtev da se odreknu 60 odsto mesečnih prihoda.

U ime ekipe, pregovarao je kapiten Arijan Ademi, koji je u konsultaciji sa saigračima odbacio takvu ideju.

Nedugo zatim, usledila je odmazda rukovodstva potezom da otkaze dobiju svi članovi stručnog štaba, osim šefa Nenada Bjelice.

Uprkos zaslugama i to ogromnim, što se samo od prihoda od UEFA u klupsku kasu 2019. slilo 30 miliona evra, ne računajući priliv od transfera Olma, Šunjića, Rahmanija…

Mamić i njegovi saradnici odlučili su da osim otkaza, javnosti predoče koliko su pomoćnici Bjelice zaradili u poslednjih 20 meseci: Rene Poms, prvi pomoćnik, 475.000 evra, Martin Majer 327.000, Nino Bule 250.000… a šef struke 3,2 miliona evra (zbirno oko 5,5 miliona evra).

Uz grafički prikaz, Mamić je napisao: „Mesi i sagrači su se odrekli 70 odsto primanja, belgijski fudbaleri će mesečno preživljavati sa oko 13.000 kuna, Žilina, koja je sedmostruki prvak Slovačke, proglasila je bankrot, Kristijano Ronaldo, Juventus, Bajern Minhen i mnogi drugi su pokazali solidarnosti i da se na muci poznaju junaci.

Dinamo se priprema za vremena ispred nas i svi moramo nositi deo tereta. Sve uspehe klub je honorirao, nikome nije ostao dužan, a omogućio je i uslove rada kakve nema niko u ovom delu Evrope, a to će raditi i ubuduće. Game over.“

Zabrana oglašavanja

U toku pregovora, bolje rečeno previranja, prema pisanju hrvatskih novinara, iz kluba su zabranili fudbalerima i treneru Bjelici da se javno oglašavaju. Bez reakcije kluba trener Bjelica i igrači donirali su hrvatskim bolnicama 120.000 evra. Klub je odmah reagovao, pohvalivši se na konferenciji za medije koja je organizovana samo za tu informaciju, da je donirao sredstva Crvenom krstu i zagrebačkim bolnicama.

Tako ili nikako

Svoj stav u vezi sa čitavom situacijom u klubu, imaju i navijači Dinama. Oni tvrde da je klub rešio da igračima ne isplati primanja za prva tri meseca u 2020. iako bi trebalo da im budu zagarantovana, pogotovo za januar i februar kada su se utakmice igrale u skladu sa kalendarom takmičenja. Iz kluba su igračima navodno rekli da će biti tako ili nikako. Navijači su podsetili javnost i samog Zdravka Mamića da je iz kluba bespravno izvukao oko 50 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari