Mančester junajted srušio Siti za pehar FA kupa i džekpot - trofej i Liga Evrope 1EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Golovima Garnaća i Meinoa, Mančester junajted savladao je Mančester siti u finalu FA kupa i time spasao rezultatski očajnu sezonu – 2:1.

Erik ten Hag nije ubeđen da će i naredne sezone voditi Junajted ali će sigurno ponosit otići na letnji odmor.

Uprkos tome što su rezultatski imali jednu od najlošijih sezona od odlaska ser Aleksa Fergusona, završivši takmičarsku godinu na tek osmom mestu u Premijer ligi, uz negativnu gol razliku, fudbaleri Mančester junajteda uspeli su nekako da amortizuju ogormno nezadovoljstvo kod svojih navijača.

Iako je pred današnje finale na Vembliju Mančester siti bio percipiran kao apsolutni favorit, kao novi-stari šampion Premijer lige (četvrti put uzastopno), Junajted je po 13. put uspeo da osvoji FA kup.

Time je onemogućio gradskog rivala da postane prvi klub u Engleskoj koji je sezonu završio sa duplom krunom.

Siti jeste imao veći posed lopte, više iskreiranih akcija, ali je Junajted znao kako da iskoristi poklon Gvardiole, odnosno njegov nesporazum sa golmanom Ortegom u 30. minutu. Garnaćo je samo sproveo loptu u prazan gol, što je negde uznemirilo Pepa Gvardiolu.

Petnaesti tandem štopera Junajteda u sezoni koji je Ten Hag bio prinuđen da izvede, Varan-Martinez, poprilično je kvalitetno čuvao Halanda, koji u prvom poluvremenu nije imao neku konkretniju priliku.

Samo devet minuta posle vođstva viđena je ubedljivo najlepša akcija na utakmici. Rašford je dijagonalom pronašao Garnaća na desnoj strani, a mladi Argentinac pravovremeno je uposlio Bruna Fernandesa. Iako je Portugalac mogao da šutira, opredelio se za filigrantski preciznu asistenciju prema Meinou koji je iz prve šutirao i savladao golmana Onanu.

Bila je to produktivna egzekucija 19-godišnjeg fudbalera koji je stasao u školi fudbala Mančester junajteda.

Očekivano, u nastavku meča Siti je zaigrao mnogo agresivnije. Doku je ušao u igru, baš kao i Hulijan Alvarez čime su napadi „građana“ postali znatno brži, konkretniji i opasniji.

Doku je pravio dosta problema Van-Bisaki po levoj strani i upravo je reprezentativac Belgije bio kreator najbolje akcije posle koje je Haland pogodio prečku.

Nastavio je Siti da opseda gol Onane ali nije imao način kako da probije gusto postavljene linije ispred kamerunskog golmana.

Pep Gvardiola je u dva navrata smatrao da je njegov tim oštećen za jedanaesterac, iako u obe situacije nije bilo evidentnog kontakta, već više obostranog povlačenja.

Kada je delovalo da će Junajted podići tek drugi pehar FA kupa u post Fergusonovoj eri, Onana je kiksirao u 86. minutu ne uspevši da zaustavi šut Dokua, iako je imao loptu na ruci.

Dao je Kamerunac zamajac rivalu, ali Siti do kraja meča nije uspeo da izbori produžetke.

Ovim trijumfom Junajted je izborio i učešće u Ligi Evrope naredne sezone, čime je istisnuo Čelsi u Ligu konferencije, dok je Njukasl ostao bez plasmana u evropska klupska takmičenja.

U kakvoj je rezultatskoj krizi Junajted ilustruje i podatak da je današnji, tek drugi pehar osvojen u poslednjih sedam godina.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari