Filipinci vole košarku, ali "plavi" se pitaju 1Nikola Jokić Foto: FIBA

Košarkaše Srbije danas (13.30) očekuje druga utakmica u Grupi D na Mundobasketu u Kini, protivnik je selekcija Filipina, koja je u prvom kolu deklasirana od Italije. Utisak koji su „plavi“ ostavili na premijeri protiv Angole više je nego povoljan, mada razlika u kvalitetu ometa objektivni sud.

Zadovoljan je uglavnom bio i selektor Aleksandar Đorđević, koji je ipak ukazivao na nijanse koje će pokušati da ispravi u hodu.

„Ozbiljna utakmica i ozbiljan pristup meču. Odigrali smo dobru utakmicu. Svi žele da igraju dobro u prvom meču. Dobro smo kontrolisali skok, lopta je išla lepo u napadu i mnogi košarkaši su bili u odličnom šuterskom raspoloženju“, rekao je Đorđević, koji je dodao da mu je dosadilo da odgovara na pitanja vezana za selekciju SAD.

„Dugačak je to put, ali znamo kako da dođemo do zacrtanog cilja. Moramo ostati skromni. Ne mislim o SAD, ali ih poštujem, oni su glavni favoriti. Nedostaju im neki košarkaši, ali imaju fenomenalnog trenera. To sam rekao i juče, i mnogo puta pre, tako da vas molim da mi više ne postavljate ta pitanja“, rekao je Đorđević“.

Kad su „nijanse“ u pitanju, Stefan Jović je objasnio šta to još smeta selektoru.

„I na pripremnim utakmicama smo imali osetne prednosti u odnosu na rivala, ali smo uvek padali i imali ‘prazne’ minute. To je tema svakog našeg sastanka – kako da te periode smanjimo na minimum. Sve njegove kritike bile su usmerene u tom pravcu i tokom ovog meča“, izjavio je Jović.

Aleksandar Đorđević pred drugu utakmicu naglašava da je najvažnije da ekipa na pravi način pristupi utakmici.

„Ne bih se limitirao da analiziram samo utakmicu Filipina ili njihovu reprezentaciju, već sistem takmičenja od 32 učesnika. Dešava se da postoje takve utakmice sa velikom razlikom i to ne samo u našoj grupi, jer je tek početak, i mislim da tu treba da postave znak pitanja na nivou krovne organizacije da vide da li nam to odgovara, da li je to dobro za košarku koju prezentujemo u ovom trenutku u svetu ili ćemo da vratimo na malo realniji odnos snaga“, rekao je Đorđević u Fošanu.

Selektor Srbije pomenuo je značaj košarke na Filipinima, ali i izanalizirao njihovu utakmicu protiv Italije.

„Italijani su na tom meču protiv Filipina pogodili sve, baš sve. U prvoj četvrtini dali su 37 poena. Sada nam sleduje meč sa njima i na nama je da odigramo maksimalno ozbiljno protiv tog tima. Mi smo danas odradili trening koji je naravno bio okrenut ka našoj stvari, ali normalno već i ka nekim drugim protivnicima koji nam slede“, napomenuo je Đorđević.

Dobra vest je da je Nemanja Bjelica izdržao jake treninge i da se juče priključio ekipi. On je na pripreme došao potpuno spreman i odigrao je nekoliko dobrih utakmica u pripremnom periodu, pa je neizvesno da li će ova pauza ostaviti trag na njegovoj formi.

„Pa videćemo… Nisam ništa propustio, možda mi treba malo da uđem u ritam. Ništa potcenjivački, ali dobro je što je sledeći meč upravo sa Filipinima i nadam se da ću se kroz tu utakmicu spremiti za Italijane, a posle ide druga faza…“, rekao je Bjelica.

On je dodao da nije mnogo gledao sledećeg rivala.

„Angola zaista nije toliko loša, već smo mi odigrali fantastično, pogodili te neke šuteve na početku. Filipini su malo niža ekipa i više trče i trebalo bi da to ozbiljno shvatimo od početka i neće biti problema. To je više pitanje za Saleta, ali ja bih voleo da odigram malo da osetim parket i utakmicu i teren i sve što ide uz to“, zaključio je Bjelica.

Rezultati prvog kola

Grupa A: Poljska – Venecuela 80:69, Obala Slonovače – Kina 55:70.

Grupa B: Rusija – Nigerija 82:77, Argentina – Južna Koreja 95:69.

Grupa C: Iran – Portoriko 81:83, Španija -Tunis 101:62.

Grupa D: Srbija – Angola 105:59, Italija – Filipini 108:62.

Grupa E: Turska – Japan 86:67, Češka – SAD 67:88.

Grupa F: Novi Zeland – Brazil 94:102, Grčka – Crna Gora 85:60.

Grupa G: Dominikanska republika – Jordan 80:76, Francuska – Nemačka 78:74.

Grupa H: Kanada – Australija 92:108, Senegal – Litvanija 47:101.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari