FILIPINI 1978: Drugi put na krovu sveta 1Foto: Printscreen

„Zlatnu generaciju“ činili su: Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović, Ratko Radovanović, Peter Vilfan, Zoran Slavnić, Mirza Delibašić, Skroče, Krešimir Ćosić, Krstulović, Jerkov, Rajko Žižić i Andro Knego.

Svetsko prvenstvo u košarci u Manili 1978. je u potpunosti obeležila Jugoslavija.

To je bilo prvo Svetsko prvenstvo održano u Aziji.

Na njemu je učestvovalo 14 ekipa, a u drugu fazu takmičenja su odmah prošli Filipini kao domaćin šampionata i SSSR, kao svetski šampion.

Prvenstvo su obeležile brojne zvezde, a sve najjače reprezentacije su ih imale makar po jednu: Jugoslavija Dražena Dalipagića, Brazil Oskara Šmita, Italija Dina Menegina, SSSR Sergeja Belova.

Ipak najveće zvezde bile su u ekipi Aleksandra Nikolića koji se vratio na klupu Jugoslavije.

„Zlatnu generaciju“ činili su: Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović, Ratko Radovanović, Peter Vilfan, Zoran Slavnić, Mirza Delibašić, Skroče, Krešimir Ćosić, Krstulović, Jerkov, Rajko Žižić i Andro Knego.

Jugoslavija je krenula silovito, slavivši ubedljivo protiv Senegala (99:64), Južne Koreje (121:85) i Kanade (105-95), da bi dalje padali Filipini (117:101), Italijani (108:76), moćna selekcija SAD (100:93), SSSR (105:92), Brazil (91:87) i Australija (105:101), da bi na kraju momci predvođeni selektorom Aleksandrom Nikolićem zabeležili desetu pobedu na turniru u finalu protiv SSSR 82:81, nakon produžetka (73:73 je bilo u regularnom delu susreta).

Na samom početku produžetka, već kod podbacivanja, desio se ključni trenutak meča. Radovanović se iskusno postavio i praktično naterao gorostasnog centra Tkačenka da napravi petu ličnu. Posle je već bilo lakše. I dalje se igralo koš za koš, da bi na kraju poenima najboljih – Kićanovića i Dalipagića – “plavi” poveli sa 82:79. Sovjeti uspevaju samo da ublaže na konačnih 82:81.

FILIPINI 1978: Drugi put na krovu sveta 2
Foto: Printscreen

Treći je bio Brazil koji je u borbi za bronzu savladao selekciju Italije sa 76:75.

Za MVP je proglašen Dražen Dalipagić.

U najbolju petorku šampionata, po izboru akreditovanih novinara, ušli su Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović, Oskar Šmit (Brazil), Marsel De Souza (Brazil) i Vladimir Tkačenko (SSSR). Profesor Aleksandar Nikolić najavio je da se povlači sa mesta selektora. U tom trenutku Jugoslavija je bila prvak sveta, Evrope i olimpijski vicešampion. Jugoslavija je bila i jedina evropska zemlja koja je imala direktne tv prenose. Za ostale to je bilo skupo.

Prvenstvo je sem košarke „obeležio“ i tajfun „Dženi“ koji je pretio Manili, pa samim tim i šampionatu jer nije bilo sigurno da li će se prvenstvo uopšte i odigrati, ali je na kraju tajfun mimoišao prestonicu Filipina, a Jugoslavija je osvojila svoje drugo zlato u istoriji zemlje.

 

Konačan plasman:

  1. JUGOSLAVIJA
  2. SSSR
  3. BRAZIL
  4. Italija
  5. SAD
  6. Kanada
  7. Australija
  8. Filipini
  9. Čehoslovačka
  10. Portoriko
  11. Kina
  12. Dominikanska republika
  13. Južna Koreja
  14. Senegal

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari