Na redu rekord Federera 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTIAN BRUNA

Završni masters u mentalnoj projekciji Novaka Đokovića oduvek je važio kao prilika da se sumiraju utisci na kraju takmičarske godine i podvuče crta ispod rezimea „ko je trenutno najbolji dasa u svetskom tenisu“.

Sa rezervisanim peharom namenjenim najbolje rangiranom igraču na ATP listi na kraju kalendarske godine, Đoković dočekuje start završnog mastersa u Londonu, na kojem će se danas, u prvom kolu u grupe „Tokio 1970“, suočiti sa neugodnim Dijegom Švarcmanom iz Argentine (15.00).

Srpski as je do sada pet puta osvajao završni masters i u prestonici Engleske pokušaće da sustigne rekordnih šest titula Rodžera Federera.

Na tom putu imaće izuzetne rivale, već u grupi moraće da se suoči sa nadolazećim talasom tenisera željnih nekih većih uspeha; nakon susreta sa Švarcmanom, Novak će značajnija iskušenja imati u teniskim kvalitetima Danila Medvedeva i Aleksandra Zvereva.

Uprkos tome što je Đokoviću tvrda podloga možda i najomiljenija, odnosno ona na kojoj se igrački oseća najkomfornije, izuzev Švarcmana, koji je ipak šljakaš, Zverev i Medvedev stigli su u London prethodno ostvarivši dobre rezultate na mastersu u Parizu.

Njih dvojica upravo su se sastali u finalu poslednjeg „regularnog“ mastersa u sezoni (takođe tvrda podloga) i Medvedev je bio bolji od svog zemljaka koji nastupa pod zastavom Nemačke.

Đoković je apsolutno svestan „opasnosti“; od Zvereva je izgubio baš u Londonu u finalu 2018. godine; Medvedev ga je zaustavio u Sinsinatiju prošle godine, a pritom su odigrali i fantastičan meč na ATP kupu, možda i najbolji ovosezonski protkan pandemijom korona virusa.

Novak i nije baš napravio dobru uvertiru pred današnji start u Londonu; poraz od Lorenca Sonega, tačnije obrazloženje nemoći u duelu sa relativno anonimnim italijanskim teniserom  u četvrtfinalu turnira u Beču (da mu se jednostavno nije igralo, pošto je prethodno plasmanom među osam na turniru obezbedio bodove neophodne za ostanak na čelu ATP liste do kraja kalendarske godine) nešto je što u dosadašnjoj karijeri nije karakterisalo srpskog profesionalca.

– Dijego je čvrst sa obe strane, jedan od najbržih igrača na ATP turu, veliki je takmičar. Medvedev i Zverev su verovatno u najboljoj formi od svih u dvorani. Visoki su, imaju jak servis, čvrste bekhende i forhend im je oružje – obojica su kompletni igrači, imaju sličan stil igre. Moram da budem na maksimumu kako bih uspeo da ih pobedim – prokomentarisao je Đoković rivale u grupi na poslednjem obraćanju javnosti pred start završnog mastersa.

Medvedev i Zverev teži rivali

Đoković je ove sezone izgubio samo tri meča, od ukupno 42 odigrana. Od protivnika u grupnoj fazi završnog mastersa perfektan skor u međusobnim mečevima ima samo sa Dijegom Švarcmanom (5-0).

Protiv Danila Medvedeva izgubio je dva, od ukupno šest odigranih duela, a isti broj poraza ima i sa Aleksandrom Zverevima na pet mečeva. U toku sezone osvojio je četiri titule, od kojih najvredniju na samom početku – grend-slem na Australijan openu (Sinsinati, Rim i Dubai).

Švarcman debitant u Londonu

Simpatični Dijego Švarcman apsolutno je zaslužio da se prvi put u karijeri nađe na završnom mastersu u Londonu.

Iako autsajder u grupi, Argentinac je pokazao ove sezone da je sposoban da iznenadi favorite: „Dobar je osećaj. Turnir je drugačiji od ostalih. U ovo vreme bih obično bio na odmoru, a sada treniram više nego ikad. Probaću da pobedim najbolje igrače. Trudim se da uživam, ali i da naporno radim. Dobra stvar što je podloga sporija nego u Parizu, više mi se sviđa. Protiv Novaka uvek moraš da pružiš svoj maksimum. Teško je razmišljat o taktici, moraš da izađeš na teren spreman da daš 100 odsto. Ako on nema dobar dan, možda ćeš imati nekoliko šansi. Prvi meč je svima težak, nadam se da ću imati svojih prilika. Probaću da ih iskoristim“, iskren je Švarcman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari