Nadal ispred Đokovića 1Foto: EPA-EFE/ SCOTT BARBOUR

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) konačno je usvojila sistem bodovanja do kraja sezone.

Privremen i potpuno drukčiji od dosadašnjeg, ali manje komplikovan od onog o kom je prošle nedelje pisala španska Marka kao o izvesnom rešenju, jer neće biti nikakvog procentualnog gubitka bodova već će se između dva rezultata sa istog turnira iz prošle i ove godine, jednostavno, računati bolji od njih.

Što, po logici stvari, daje vetar u leđa onima s dobrim učinkom u drugoj polovini 2019, jer imaju luksuz kiksiranja do ovog decembra.

Kao u, svima najzanimljivijoj, borbi za prvo mesto.

Novak Đoković je martovsku obustavu turnira, pod naletom pandemije korona virusa, dočekao kao ATP lider, sa 10.220 osvojenih bodova, ali su zato drugoplasiranom Rafaelu Nadalu (9.850) u pomenutom periodu stvari bolje išle od ruke, pa bi u slučaju da Srbin narednih meseci ne nadvisi sebe, njegov večiti rival iz Španije mogao lakše da ga skine sa trona.

Pod uslovom da se sezona 2020. zaista nastavi 14. avgusta u Vašingtonu (ATP 500), a potom budu odigrani i ostali, za sada, potvrđeni turniri: u Sinsinatiju (Masters 1.000, počinje 22.08), US open u Njujorku (grend slem 2.000, 31.08), Kicbilu (ATP 500, 8. septembar), Madridu (Masters 1.000, 13.09), Rimu (Masters 1.000, 20.09) i Rolan Garos u Parizu (grend slem, 2.000, 30.09).

Ni naš šampion ni as sa Majorke nisu 2019. nastupili u Kicbilu i Vašingtonu, dok je Đoković na Mastersu u Sinsinatiju stigao do polufinala i ovog leta bi morao da brani 360 bodova, a Nadal može biti samo u plusu, imajući u vidu prošlogodišnje nepojavljivanje u pomenutom američkom gradu.

Madrid je, pak, Đokovićev adut, jer je baš on prošlog leta odneo maksimalnih 1.000 bodova na toj šljaci, dok je polufinalisti Nadalu pripalo 360.

U Rimu su ukrstili rekete u finalu, iz kog španski pobednik ima 1.000 bodova „fore“, a srpski gubitnik 600, što znači da bi samo u slučaju revanša bio na „nuli“ sa osvajačem 19 GS titula. Veći problem za vlasnika dva manje GS šampionska trofeja predstavljaju dva turnira iz „velike četvorke“.

Nadal je bio prvi na Otvorenom prvenstvu SAD i Francuske, što mu garantuje dva puta po 2.000 bodova, kontra Đokovićevih 720 iz Pariza i mnogo skromnijih 90 iz Nujorka. Završni turnir u Londonu je nebitan za ovu priču, pošto nijedan nije prošao takmičenje po grupama.

– Da se ja pitam izbrisao bih i zaboravio celu ovu sezonu. Pauza zbog pandemije korona virusa ju je toliko okrnjila i obesmislila da bi bilo najpravičnije, pa ako hoćete i najprirodnije, da se uopšte ne nastavlja. Ne sviđa mi se to što će na neke turnire ići i osvajati ih samo oni koji ne mare za veliki zdravstveni rizik u žarištima zaraze, to što će se možda vremenski ograničavati gemovi. i ko zna šta još sve budu možda smislili da bi manje opteretili takmičare, odnosno napravili prostora za što više turnira u kalendaru – objašnjava za Danas najpoznatiji srpski teniski stručnjak Radmilo Armenulić, uz žal što Đokoviću neće biti uračunate nedelje u ulozi prvog reketa sveta u vreme dok je loptica mirovala.

Međutim, čelnici ATP i, takođe konsultovani, GS organizatori ne misle tako nego su se opredelili za opisani model određivanja plasmana.

– Tako se može desiti da drugoplasirani pretekne prvog, čak i ako ovaj bude bolji od njega na ovogodišnjim izdanjima turnira. Neverovatno, nelogično, nečuveno… Nikada viđeno u istoriji tenisa – razočaran je nekadašnji selektor Dejvis kup tima.

Veliki poznavalac teniske igre i relacija u „belom sportu“ među novinarima sa ovih prostora, Nebojša Višković sa Sport kluba, ima nešto mekši stav prema definitivnom ATP rešenju.

– Nisam imao vremena da se detaljnije informišem o odluci ATP, ali dovoljno sam upućen u problematiku bodovanja da mogu reći da nema sistema i šeme bodovanja po volji svih, u ovim vanrednim okolnostima. Mnogo ih je bilo u opticaju i svaka bi oštetila tenisere, samo nekoga manje a nekoga više. Tako je i s ovim usvojenim modelom, jer bi, na prvi pogled, mogao više da odgovara Nadalu nego Novaku. Još manje njihovim kolegama izvan svetskog vrha – kaže za naš list cenjeni sportski komentator, čije je mišljenje da neće biti mnogo polemike oko toga.

– Ne očekujem da će se dići bura oko izbora ATP. Verujem da je teniserima posle tolike pauze najbitnije da su zdravi i da se vrate igranju mečeva.

Inače, usvojen način bodovanja važiće i tokom 2021. godine, za turnire koji su već otkazani ili će to možda biti. Sa sve Vimbldonom, gde je Novak uzeo grend slem titulu i, shodno tome, ima garantovanih 2.000 bodova.

Novak kreće od Rolan Garosa 

I pre dobijene bitke sa korona virusom, zarađenim tokom njegove regionalne turneje, odnosno borbe s brojnim kritikama na svoj račun zbog organizacije „Adria tour“ u vreme pandemije KOVID-19, prvi reket sveta Novak Đoković najavljivao je mogućnost preskakanja američke turneje, računajući i US open, a sada je ozvaničio tu svoju odluku. Tako što je na zvaničnom sajtu jednog od najboljih tenisera sveta svih vremena objavljeno da će s borbom za bodove nastaviti tek na Rolan Garosu, krajem septembra i početkom oktobra.

Tim: Jeftini napadi na Noleta

Dominik Tim je jedan od retkih kolega koji je stao u odbranu Đokovića, povodom organizacije „Adria tour“.

– Đoković nije prekršio nijedan zakon. To mora biti jasno rečeno… Bio sam sada u Nici, video slike iz drugih gradova. I tamo nije bilo drugačije nego na turniru u Beogradu. A onda tako udarati po Đokoviću? To mi je prejeftino – rekao je treći na ATP listi i osvajač prošlomesečnog turnira na terenima „Novak Đoković“ u intervjuu medijima u svojoj Austriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari