Najbolji čuvar mreže Bundeslige koga nazivaju "Bejbi Šterbik": Zašto se povratak golmana Dejana Milosavljeva smatra ključnim za rukometaše Srbije pred SP 1EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Rukomet je kolektivan sport, ali dobro je imati pojedince kao što je dvostruki osvajač nagrade za najboljeg klupskog golmana Nemačke.

Koga nema bez njega se mora, pogotovo u vrhunskom sportu gde su povrede česte kao „dobar dan“, ali svima je u muškoj reprezentaciji Srbije laknulo kada su čuli da Dejan Milosavljev može na Svetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj (11 – 29. januar). Želja popularnog Bande nikada nije bila sporna, ali jeste stanje tetive stopala, zbog čega je sve vreme priprema u Staroj Pazovi radio odvojeno od ekipe i „visio“ na terapijama za nogu povređenu na decembarskoj utakmici za Fukse Berlin.

Zbog toga su svi strepeli od vesti sa zaključnih medicinskih pregleda u Nemačkoj, jer niko nije želeo na treće vezano veliko taikmičenje bez čoveka sa dve titule najboljeg čuvara mreže u superjakoj Bundesligi, prošle sezone sa 368 odbrana na 34 meča i 365 uspešnih intervencija na 38 utakmica jednu godinu pre.

Niko nikada nije mogao zaustaviti sve šuteve u 60 minuta, pa ni robusna uzdanica Orlova iz Dolova kraj Pančeva, ali za Srbiju je prava premija to što će selektor Toni Đerona imati na raspolaganju osvajača titule klupskog prvaka Evrope sa Vardarom 2019. godine, jer se zbog operacije kolena i korona virusa bez njega moralo na dva poslednja prvenstva Evrope.

Ko se seća čudesnih 18 odbrana tada 22-godišnjeg momka u polufinalnom duelu sa moćnom Barselonom zna o kakvoj „armaturnoj“ potpori ostatku tima se radi, jer golmanski učinak može do nebesa da raširi krila saigračima ili im skreše ambicije. A, Milosavljev je uvek bio ispred generacije, od debija u seniorskoj konkurenciji sa 13 leta do trofejne startne sezone u skopskom klubu, nedugo posle transfera iz Partizana.

Mada često vodi bitku sa viškom kilograma, vrsnom đaku nekada svetske, a naše golmanske veličine Dejana Perića, to ne predstavlja problem prilikom rivalskih naleta sa krila, pivotmenskih ili bekovskih pozicija, iz igre ili iz sedmeraca. Ume poput hobotnice da hvata visoke i niske udarce, bez obzira da li ih šuteri odašilju iz prve ili sa zadrškom.

Kao, na primer, u baraž okršaju za ovaj šampionat, protiv Slovenije u Kragujevcu, kada je sa 16 odbrana i jednim postignutim pogotkom predvodio Orlove do povratničkog plasmana na SP, jer se Orlovi nisu uspeli kvalifikovati za turnir u Egiptu 2021. Saigračima je lakše kada imaju takvog čitača tuđih namera i nekoga zarazne energije.

„Bejbi Šterbik“, kao i čuveni Arpad Šterbik stasao u nadaleko priznatoj rukometnoj školi Jugovića iz Kaća, toliko voli rukomet i uživa da bude od pomoći da često s mnogo adrenalina slavi odbrane i tu želju za pobedom prenosi na kolege i navijače ekipa čiji je član. Šta više, jedno kraće vreme član Lehvije iz Katara, kaže za sebe da obožava da reševa mečeve.

Ne znamo koliko će puta biti u prilici da to radi na ovom SP, kao ni kako će deliti minutažu sa takođe vrsnim Vespremovim golmanom Vladimirom Cuparom i Milanom Bomaštarom iz Šartra, jer je pitanje da li će ga stručni štab odmah maksimalno opteretiti ili ga dozirano slati među stative, tj. čuvati za eventualnu drugu fazu turnira, ali jasno je da može puno toga kada je fit.

Da se pita samo fajter kao što je on verovatno bi stao na gol liniju već protiv Alžira (13. januar), Nemačke (15.1) i Katara (17.1). Jer je bitan svaki bod u borbi za prva dva mesta u grupi i prolazak u drugu rundu, a Milosavljev mašta o tome da sa Srbijom učestvuje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Odnosno, učini sve što je u njegovoj moći da se dođe makar do ciljanog četvrtfinala, a onda se neće ni ponoviti  odsustva iz Rio de Žaneira 2016. i Tokija 2020.

Za sada se nalazi u Berlinu i čeka na skorije priključivanje reprezentaciji u Katovicama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari