Ne može se sve na inat i talenat 1Foto: Foto: EPA-EFE VALDRIN XHEMAJ

Kao u poučnoj priči o polupunoj ili polupraznoj čaši, Partizanovo ispadanje iz šesnaestine finala Lige Evrope može da se posmatra kao neuspeh ili uspeh, u zavisnosti od ugla gledanja, argumentacije i vremenskog okvira analize.

Možda je srpski šampion stvarno mogao i morao da pokaže mnogo više od bezidejnog, mekanog i jalovog fudbala u izgubljenom revanšu sa Viktorijom Plzenj, a možda je dominacija crno-belih u nesrećnom beogradskom remiju sa Česima bila samo trenutna inspiracija i realni maksimum „parnog valjka“ i(li) jedan loš dan ekipe odomaćene u UEFA takmičenjima.

– Ne može se biti zadovoljan posle poraza, makar ga doživeo od Barselone, ali kada ga prespavaš shvatiš da imaš razloga da budeš ponosan. Barem je tako u slučaju završetka ove naše evropske sezone – počinje priču golman Vladimir Stojković, u prvih 90 minuta savladan iz ofsajda a u drugih sat i po borbe za još jednu prolećnu rundu najpre posle minijature prvog golgetera prvenstva Češke, a onda i svog očajničkog istrčavanja daleko od mreže kada je već bilo jasno da Tavamba i društvo do jutra ne bi našli načina da bace protivnika na kolena.

Posle odlaska trenera Marka Nikolića na kraju takmičarske 2016/2017, a naročito nakon prodaje najzaslužnijih za osvajanje duple krune – poenterskog tandema Leonarda da Silve Souza – Uroš Đurđević, odnosno unovčavanja odličnih rola zelenog, ali stamenog štopera Nikole Milenkovića, malo ko je verovao da će jedan tako limitiran tim preživeti leto u LE, a kamoli dočekati zimu u toj konkurenciji. S obzirom da je između duela s Jang Bojsem, Dinamom iz Kijeva i Skenderbegom svako malo prosipao ili na jedvite jade osvajao bodove u srpskoj Superligi.

– Idemo redom… Malo je bilo onih što su nam davali šanse protiv Videotona, posebno zbog zatvaranja tribina za navijače u prvom meču, a mi smo prošli kako smo prošli Mađare i ušli u Ligu Evrope. Posle toga nikome nije padalo na pamet da ćemo preživeti grupu, a mi smo završili iza jednog Dinama iz Kijeva i ispred Jang Bojsa, sa duplo boljim i jačim timom od Viktorije Plzenj. To je onda podiglo ambicije ionako nerealne javnosti, pa se odjednom očekivalo da lagano izbacimo Čehe i valjda osvojimo LE. I mi smo hteli i na sve načine pokušali da nastavimo takmičenje, ali smo jednostavno udarili u zid. Većina momaka u ekipi igra za par hiljada evra, dok evropski klubovi na ovom nivou takmičenja mogu bez problema mogu da sačuvaju kostur ekipe i dovode kvalitetne strance. Ne možemo sve i uvek na naš inat i talenat, nemoguće je uvek dovesti za džabe jednog Leonarda, a on napravi onoliko. Viktorija u ovom sastavu igra već sedam, osam godina…. Zato njihov fudbal izgleda tako prosto, zbog toga se baš u svakom trenutku, na svakom delu terena zna ko šta radi.

Svi su se radovali uparivanju sa Viktorijom Plzenj a ne rivalima zvučnijih imena, većih budžeta i zavidnog staža u još jačoj Ligi šampiona, a ispalo je da je i ona previsoka prepreka za tim iz Humske.

– Da sam mogao da biram između Atletika i Viktorije sigurno bih glasao za Čehe, ali nekada jednostavno ne možeš preko svojih mogućnosti. Da sutra odem na detektor laži bilo bi potvrđeno da sam bio spreman dati parče prsta za prolaz dalje, baš kao i moji saigrači, ali iz nekog razloga nismo napravili još veći uspeh od ovog, jer je igranje šesnaestine finala više nego dobar učinak, koliko god se to nedovoljno cenilo ili omalovažavalo u našoj javnosti. Nemaju Nejmara, kao ni mi, ali im je igra, iz navedenih razloga, dovedena do automatizma. Najzad, sve je to fudbal. Da su stvari tako predvidljive kao što neki misle i pričaju ne bi kladionice toliko zarađivale. Sve je to kocka, lutrija…

Da su izabranici Miroslava Đukića bili srčaniji i hrabriji, a on smeliji u izboru taktike, formacije i kadrova za drugu utakmicu, možda bi epilog drugog susreta i celog dvomeča bio drugačiji, jedna je od najčešćih primedbi ljudi sa strane.

– Mnogo puta smo nagrađeni za našu borbenost, dosta puta smo njome krpili neke rupe, ali ne može se uvek protiv više sile. Česi nemaju Nejmara, ali se u dušu poznaju. A, mi? Živeli smo, živimo i živećemo od prodaje igrača. Malo ko bi se kao naš šef Đukić, letos, prihvatio vrućeg kestenja i pristao da u hodu pravi ekipu i igru. U Evropi se vrte milioni i milioni evra, a mi se šutiramo u zadnjicu kada napravimo sponzorski ugovor od 200.000 evra sa Telekomom. Sve su vam to fakti, ko hoće da ih vidi i bavi se njima. Da rezimiram, hteli smo i možda mogli i više od ovoga, ali je puno i to što smo napravili – zaključuje čuvar mreže branioca titule, čije će mane i pražnjenje već u nedelju pokušati da iskoristi Zemun, u novom kolu domaćeg prvenstva i još jednoj utakmici pred praznim tribinama, kao kazne za klupske propuste i teške navijačke sukobe u decembarskom derbiju sa Crvenom zvezdom.

Milorad Vučelić: Đukić ostaje

– Trener Miroslav Đukić ostaje, naravno. Doveden je zbog evropskih takmičenja i tu se dokazao, a očekujemo da ostvari određene rezultate u Kupu i u prvenstvu… Ciljeve smo ostvarili, a porazom u Plzenju otvorili novi ciklus primere tima za naredne kvalifikacije. Popravili smo rejting, bolje smo plasirani na UEFA listi… Zvuči oveštalo, ali okrećemo se Zemunu, Radničkom iz Niša, ekipama koje nikad nisam potcenjivao, jer je Srbija najvažnija. U Evropi se pokazalo da je Viktorija, ipak, bolji tim – poručio je posle oproštajnog gostovanja u LE predsednik Partizana Milorad Vučelić, čija je želja da prezimljavanje u Evropi „postane navika“.

Večiti popravili (i) nacionalni koeficijent

Rezultati Crvene zvezde i Partizana popravili su i koeficijent srpskog klupskog fudbala, koji je napredovao za četiri mesta i ove sezone završio na 25. poziciji liste UEFA. Zahvaljujući njima Srbija je osvojila ukupno 6,375 bodova, ubedljivo najviše u poslednjih pet godina, i sa ukupnih 18,750 ugurala se ispred Škotske (18,625), Belorusije (18,625), Kazahstana (18,125) i Norveške (17,425). U isto vreme, Partizan je, sa 17 bodova, pojedinačno izbio na 78. poziciju, zajedno sa Evertonom i Slovanom iz Libereca, tik iza zagrebačkog Dinama (17,5), a ispred slavnog Intera (16). Crvena zvezda je na 119. mestu (10,75), ispred ruskih Anžija i Kubana, a iza francuskih Lila i Bordoa, dok je Vojvodina 191.

Zvezdi nova uslovna i 56.000 evra

Crvena zvezda je zbog propusta u organizaciji meča sa Kelnom u grupnoj fazi LE uslovno kažnjena na dve godine zatvaranjem jedne tribine i sa 56.000 evra.

Disciplinska komisija UEFA otvorila je postupak protiv Crvene zvezde jer su navijači na toj utakmici koristili pirotehnička sredstva, bacali tvrde predmete u teren i blokirali prolaze. Klub će od UEFA zatražiti tumačenje odluke, odnosno na šta se konkretno odnosi kazna, tačnije šta ne sme da se ponovi sa meča odigranog 7. decembra. Crveno-beli čekaju na kaznu i za propuste protiv CSKA u Beogradu u prvom meču šesnaestine finala Lige Evrope.

Keln je kažnjen sa 40.000 evra i obavezan je da nadoknadi štetu koju su napravili njegovi navijači.

Parovi osmine finala LE

Lacio – Dinamo Kijev

Lajpcig – Zenit

Atletiko Madrid – Lokomotiva Moskva

CSKA Moskva – Olimpik Lion

Marselj – Atletik Bilbao

Sporting – Viktorija Plzenj

Borusija Dortmund – Salzburg

Milan – Arsenal

Utakmice su na programu 8. i 15. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari