Brazil i ima i nema novog najboljeg golgetera ikada: Nejmar nadmašio Pelea, ali samo po merilima FIFA 1Foto: EPA-EFE/Sebastiao Moreira

U Južnoj Americi su krenule kvalifikacije za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2026, prvo koje će imati tri domaćina (SAD, Meksiko, Kanada).

Brazil je počeo silovito. Pred više od 40.000 gledalaca na stadionu u Belemu na severoistoku zemlje savladao je Boliviju s 5:1.

„Desetku“ domaćina je poneo Nejmar, kome je to bio prvi meč od kraja prošle ligaške sezone u dresu Pari Sen Žermena u Francuskoj. U reprezentaciji će dobiti podstrek da se u najboljem svetlu pokaže u Al Hilalu, gde je pod opojnim zovom saudijskog blaga došao da bude saigrač i Aleksandru Mitroviću i Sergeju Milinkoviću Saviću.

U mrežu Bolivijaca je smestio četvrti (61. minut) i peti gol (90+3). I prvim je na večnoj listi strelaca brazilskog nacionalnog tima nadmašio slavnog Pelea na prvom mestu.

 

Nejmar je 79 pogodaka dao u 125 utakmica, a njegov slavni prethodnik i u Santosu i u reprezentaciji 77 u 91. Tako je to po merilima FIFA.

U svedočanstvima petostrukog svetskog prvaka stoji da je O Rei, Kralj fudbala, postigao 95 golova na 113 mečeva.

Njegov učinak je u tom računanju bolji jer mu se, recimo, knjiže dostignuća i iz duela Brazila s klubovima u njegovo vreme. Primera radi, „selekao“ je 1960. kao šampion sveta iz Švedske 1958 (prva kruna na krilima 17-godišnjeg Pelea) pošao na turneju po Evropi, gde se u zemlji svog prvenca sastao s Malmeom. Preslišao ga je sa 7:1.

Nekoliko dana kasnije igrao je 2:2 s Interom na San Siru u Milanu. Na oba meča Pele je postigao po dva gola…

Nejmar ima 31 godinu i dovoljno vremena da u nastavku karijere nadmaši najboljeg fudbalera svih vremena još jednom.

Brazil ima 35 utakmica uzastopce bez poraza u mundijalskim kvalifikacijama. Poslednji put je poklekao protiv Čilea u Santijagu (2:0) u oktobru 2015. u predtakmičenju za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Bolje serije imaju Španija – 66 između 1993. i 2021. i Nemačka – 36 između 1934. i 1985.

S druge strane, Bolivija već 65 utakmica ne zna za pobedu u gostima u kvalifikacijema (od 1993). Istina, bilo je teško da to postigne baš u najfudbalskijoj zemlji sveta.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari