Nikola Jokić sakupio osam nedeljnih nagrada u NBA 1Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Lebron Džejms je sasvim sigurno sinonim ne samo Zapadne konferencije, već i čitave NBA lige, međutim u poslednje dve nedelje srpski centar zaslužio je priznanje koje se dodeljuje najkorisnijem igraču konferencije.

Nikola Jokić je i ovim podvigom postavio jasnu distancu između najboljeg košarkaša sa prostora nekadašnje SFRJ i ostalih velikana koji nastupaju ili su nekada uspešno igrali u NBA.

Srpski reprezentativac je ukupno osmim priznanjem za MVP nedelje duplirao prednost na top listi igrača iz bivše Jugoslavije ispred najbližeg pratioca Gorana Dragića koji je u četiri navrata proglašavan za najboljeg u jednoj nedelji.

Na trećem mestu je Nikola Vučević sa tri nedeljne nagrade, zatim Predrag Stojaković i Luka Dončić po dve, dok su Vlade Divac, Dražen Petrović, Bojan Bogdanović i Nikola Peković jednom proglašavani za najboljeg u jednoj nedelji.

Treba istaći da su Divac i Petrović dobili nagrade u vreme kada se ona dodeljivala za celu Ligu (do 2000. godine), a ne po konferencijama.

Jokić je novom nagradom prestigao Pau Gasola, poravnao se sa Tonijem Parkerom i na dobrom je putu da dostigne učinke Dirka Novickog i Janisa Adetokunba, jedinih igrača van Severnoameričkog kontinenta koji su je osvajali dvocifren broj puta.

Ispred Srbina je još i čuveni Kongoanac Dikembe Mutombo.

Inače najviše nedeljnih nagrada računajući sve igrače, sakupio je Lebron Džejms čak 64, odnosno skoro dvostruko više od još jedne legende Kobija Brajanta (33).

Na trećem mestu je Kevin Durent (27).

Džejms Harden je 25. proglašenjem za najboljeg igrača nedelje samo statistički, stao uz rame njegovom letećem visočanstvu Majklu Džordanu.

U Top 10 su još Tim Dankan (23), Alen Ajverson (23), Karl Meloun (23), Kevin Garnet (20) i Šakil O’Nil (20).

Nagrada za najboljeg igrača nedelje uvedena je u sezoni 1979-1980, a njen prvi dobitnik je bio za sada jedini u javnosti priznat „doktor“ košarke – Džulijus Irving.

Top 10 van SAD

Dirk Novicki (Nemačka)                16

Janis Adetokunbo (Grčka)          13

Dikembe Mutombo (DR Kongo)              9

Nikola Jokić (Srbija)        8

Toni Parker (Francuska)               8

Pau Gasol (Španija)        7

Jao Ming (Kina)                6

Džoel Embid (Kamerun)               5

Goran Dragić (Slovenija)              4

Ben Gordon (Velika Britanija)    4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari