Sam protiv svih: Meč sa Dimitrovim naredni stepenik na Đokovićevom putu ka trofeju Australijan opena 1Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Novak Đoković se u trećem kolu Australijan opena sastaje sa starim znancem Grigorom Dimitrovim.

Međusobni skor je na strani srpskog asa (9-1), a Novak je izgubio samo na Mastersu u Madridu davne 2013.

Do sada je Đoković savladao Roberta Karbaljesa Baena sa 3:0 i Enca Kuakoa sa 3:1 u setovima. Ipak ono što brine sve njegove fanove je povreda zadnje lože koja mu zadaje probleme.

On je u drugom setu meča protiv Kuakoa pri rezultatu 5:4 za protivnika odlučio da ode u svlačionicu, te je zatražio medicinski tajm-aut kako bi primio terapiju.

Kada je meč bio nastavljen jasno je bilo da to nije onaj Novak iz prvog seta.

Mučio se pri kretanju, nije bio siguran kada je trčao u dužim razmenama i meč je otišao u taj-brejk koji je na kraju osvojio Francuz.

Ipak od trećeg seta mu je bilo bolje i zaigrao je znatno kvalitetnije.

Sada ga čeka najozbiljniji protivnik kojeg je imao na turniru.

Dimitrov se nalazi u odličnoj formi što je pokazao u prva dva kola kada je maksimalnim rezultatima savladao Aslana Karaceva i Lasla Đerea.

Da je Novak zdrav, navijači bi s radošću iščekivali jedan od derbija trećeg kola Ozi Opena. Ovako, sa njegovom povredom koja se dogodila u polufinalu turnira u Adelejdu, u susretu sa Danilom Medvedevom, kojeg je pobedio, baš kao i Sebastijana Kordu u finalu, teniska publika sa skepsom gleda na meč koji počinje u subotu u 9 časova po srednjoevropskom vremenu.

Da na putu ka Novakovoj desetoj tituli na Australijan openu ne stoje samo povrede pobrinuli su se navijači, ali i mediji.

Uoči meča protiv Koaka su ga naljutili i ljudi iz Eurosporta zbog netačnog izveštavanja, dok su mu tokom duela protiv malo poznatog Francuza glavobolje zadavala četvorica pijanih navijača, koji nisu navijali za Kuakoa, već protiv njega.

To ga je razbesnelo do te mere da je mere da je protestovao kod glavnog sudije Fergusa Marfija, a na kraju su organizatori izbacili pomenute navijače sa tribina.

Ono što posebno boli jeste to da je sudija Fergus Marfi bio potpuno imun na uvrede sa tribina i da se srpski teniser nije pobunio pomenuta gospoda bi do kraja susreta ostala na svojim mestima.

Posle pobede nad Encom Kuakom na Australijan openu, Novak Đoković se osvrnuo i na netačno izveštavanje Eurosporta povodom pauze za toalet koju je srpski teniser uzeo u prvom kolu.

Uz snimak kako Đoković u meču prvog kola Australijan opena govori sudiji da mora do toaleta stajao je opis: „Novak Đoković se usprotivio sudiji i otišao na ranu pauzu za toalet“.

Novak se prvo oglasio na društvenim mrežama i objasnio šta se tačno desilo, a potom je o tome razgovarao sa srpskim medijima.

Vidno uzrujan, Đoković je počeo svoje dugo izlaganje u jednoj od malih pres-soba u Melburn parku.

„Opet sam stavljen u poziciju da ja moram da odreagujem, javno… Drugi put u šest meseci imam problem sa Eurosportom. Oni su organizovali novu kompaniju iz Londona koja im radi digitalne medije, video sam da je neko novi, to su mi i rekli… Ne sećam se šta je tačno bilo (pre šest meseci), ali tada sam rekao da neću da dajem intervjue za Eurosport. Potom su mi se izvinili i bilo je OK, a evo sada, šest meseci posle, oni opet prave senzaciju od nečega što je izvučeno iz konteksta“, rekao je Đoković.

Sada je vreme za novi meč, a porazno bi bilo razmišljati kakav će odnos imati profesionalni mediji prema njemu, te kakvu će politiku imati organizatori prema navijačima koji neumesno dobacuju sa tribina.

Uz to, višestruki grend slem šampion mora da razmišlja i o povredi koja ne sme da mu se pogorša. Jedini lek za saniranje iste je odmor, a Novak samo to nema. Na grend slemu uvek postoji dan pauze između mečeva, što je svakako bolja opcija negoli da se igra svakog dana kao na Mastersima, ali problem za srpskog asa je činjenica da se na grend slemu igra u tri dobijena seta, za razliku od Mastersa gde se igra u samo dva dobijena seta.

To znači da on sem publike i protivnika mora da vodi računa o tome i koliko vremena provodi na terenu, a to nije nimalo lako.

Mečevi u četiri ili pet setova mu nikako ne idu u prilog.

Ono što povećava brigu je Đokovićeva izjava nakon drugog kola u kojoj je pričao o stepenu povrede.

„Nije uopšte dobro, da budem iskren sa sobom. Ali idem dan po dan, molim Boga da pomogne, tu su i fizioterapeuti. Hajde da idemo dan za danom, nadam se da ću biti spreman“, rekao je Đoković posle meča sa Kuakom.

Olakšavajuća okolnost je žreb i nezapamćena seča favorita u Melburnu, u kojem prvi put posle 20 godina, posle treće runde neće biti Top 3 igrača sveta u turniru. Karlos Alkaras nije ni došao u Australiju zbog povrede, a ispali su i Rafael Nadala i Kasper Rud.

Pored njih, učešće u Melburnu su završili i Saša Zverev, Mateo Beretini, Frensis Tijafo, Kameron Nori, Denis Šapovalov i Tejlor Fric.

U Novakovom delu ostali su Grigor Dimitrov, te Benžamen Bonzi i Aleks de Minor, koji mogu biti njegovi protivnici u osmini finala, dok bi u četvrtfinalu mogao da se susretne sa Holgerom Runeom te Andrejom Rubljovim, a u polufinalu potencijalni rivali Tomi Pol, Dženson Bruksbi, Roberto Bautista Agut i Endi Marej.

Kada se na prvu pogleda to su protivnici koji ne zadaju Đokoviću glavobolju, pa će sav fokus biti prebačen na povredu jer će od njegovog fizičkoj stanja zavisiti i plasman na prvom grend slemu u godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari